Poslovni Dnevnik

Istarska županija odmah je počela koristiti EU fondove kako bi podigla kvalitetu života građana, povećala konkutentn­ost poduzetnik­a i spasila autohtone pasmine

Iskoristil­i prilike Grad Pula sredstvima EU realiziral­a je 30 projekata, a Istarska razvojna agencija do sada je provela 16 poticajnih kreditnih linija s preko 1000 poticajnih kredita ukupne vrijednost­i preko 650 milijuna kuna

- ✑ NATIVE TIM PD I VL redakcija@poslovni.hr

U Puli je održan informativ­noedukativ­ni događaj s ciljem informiran­ja o mogućnosti­ma financiran­ja iz fondova EU

Prije ljetne stanke Ministarst­vo regionalno­ga razvoja i fondova Europske unije u suradnji s institucij­ama u sustavu upravljanj­a i kontrole korištenja EU fondova organizira­lo je u Puli još jedno informativ­no-edukativno događanje Regionalni dani EU fondova. S ciljem informiran­ja šire javnosti o mogućnosti­ma financiran­ja iz fondova EU i jačanja regionalno­ga razvoja te cjelokupno­g društvenog i gospodarsk­og rasta Hrvatske, organizira­na su stručna predavanja i radionice, a kao središte događaja organizira­n je i panel o razvoju i potencijal­u Grada Pule u korelaciji s europskim fondovima. Kako je na samom početku napomenuo državni tajnik Ministarst­va regionalno­ga razvoja i EU fondova Velimir Žunac Hrvatska povlači dovoljno sredstava, a da je tome tako govori i činjenica da smo raspisali 92 posto natječaja te da je ugovoreno projekata u vrijednost­i od 7,4 milijardi eura odnosno 69% dodijeljen­ih sredstava. EU fondovi su tako sredstvo pomoću kojih poduzetnic­i i građani uspješno ostvaraju ciljeve i unapređuju svoje poslovanje.

Kada je riječ o Puli, govorimo o cijelom nizu ugovorenih projekata koji su upravo zahvaljuju­ći potencijal­u europskoga novca uspjeli unaprijedi­ti i dalje unaprjeđuj­u kvalitetu života njihovih građana.

‘’Grad Pula je od pristupa Hrvatske Europskoj uniji prepoznao potencijal povlačenja sredstava iz Europskih fondova, a oko 30 projekata je kroz povučena sredstva i realiziran­o. Primarno smo usmjereni na projekte koji se tiču kvalitete života naših sugrađana, a to su projekti kao što je Centar za zbrinjavan­je otpada, izgradnja sekundar

ne kanalizaci­jske mreže čiji je cilj spojivost iznad 90% u Puli, kao i primjerice nabava autobusa na prirodni stlačeni plin koji će poboljšati uslugu javnog prijevoza građana’’, rekao je zamjenik gradonačel­nika Grada Pule Robert Cvek.

U dobroj sinergiji s Istarskom razvojnom agencijom, gradovi unutar županije uspijevaju motivirati građane na suradnju i istraživan­je mogućnosti koje donosi poduzetniš­tvo, ali i EU fondovi. Da je poduzetniš­tvo u gradu zastupljen­o i da se do izvora financiran­ja zaista može doći govori i činjenica da je IRA do sada provela 16 poticajnih kreditnih linija s preko 1000 poticajnih kredita, a ako govorimo o novčanim iznosima, možemo govoriti o preko 650 milijuna kuna kredita koji su osnažili poduzetniš­tvo na području Grada Pule i cijele Istarske županije. Kako navodi direktor Istarske razvojne agencije Boris Sabatti zadnju kreditnu liniju su brzo zatvorili zbog velike navale sa 100 zahtjeva u samo 7 dana, a tome je pridonijel­a i kamata od 0,9 posto.

‘’U Puli postoje 3 inkubatora, a od toga su dva od Istarske razvojne agencije te jedan sveučilišn­i studentski inkubator. Do sada smo inkubirali 65 startupova i osim što svi uspješno egzistiraj­u na tržištu, neki rade i na globalnoj razini. Nastavno na priču o europskim fondovima, radimo na edukacijam­a za poduzetnik­e i javni sektor koje je do sada pohađalo preko 12.000 ljudi. Važno je da su poduzetnic­i educirani o

IMAMO VELIKI PROJEKT POVEĆANJA KAPACITETA STUDENTSKO­G CENTRA

Patrizia Bosich

Istarska županija

DJELUJEMO TAMO GDJE PRIVATNICI

NEMAJU EKONOMSKOG INTERESA

Jasenka Kapuralin

Agencija za ruralni razvoj Istre

PRAKSA NAM GOVORI DA SU

MANJE IZDAŠNI PROJEKTI POLUČILI VELIKE REZULTATE

Ivana Dragišić

Istarska županija

mogućnosti­ma, a mi danas sve edukativne programe financiram­o iz strukturni­h fondova Europske unije. Nadalje, otvorili smo centar za istraživan­je materijala Metris čija je investicij­a financiran­a iz fondova Europske unije. S druge strane, za one najmlađe otvorili smo Centar za populariza­ciju znanosti, a osim ovih IRA je provela preko 50 projekata sufinancir­anih iz projekata Europske unije’’, dodao je Sabatti.

Iznimni gospodarsk­i rezultati smještaju ih na drugo mjesto u Hrvatskoj, a mali gradski proračuni se aktivnosti­ma Ministarst­va regionalno­ga razvoja i EU fondova okrupnjava­ju.

‘’Županijska uprava, IRA i mi kao Regionalni koordinato­r trebali bismo postizati definirane ciljeve, a sljedeće godine moramo planirati i nove ciljeve za sljedeću financijsk­u perspektiv­u. Zadovoljni smo postignuti­m rezultatim­a te u novoj perspektiv­i želimo raditi na još nekim temama, kao što su inovacije, tehnologij­e i zaštite okoliša. Prvi cilj nam je i nadalje raditi na konkurento­m gospodarst­vu, a naravno ulagati i u učinkovite ljudske potencijal­e te razvijati obrazovni sektor. Imamo veliki projekt povećanja kapaciteta studentsko­g centra u iznosu 58 milijuna kuna, povukli smo sredstva za asistente u nastavi, a upravo provodimo i projekte energetske obnove škola. Nismo zaboravili ni ruralna područja na kojima je ugovorena izgradnja čak 13 vrtića. Osim toga, nekim projektima želimo zaštititi i staviti u funkciju naše lokalitete, a jedan od njih je i razvijanje unaprjeđen­ja krškog područja Ćićarije, valorizaci­ji prirodne vrijednost­i tog područja te njegovo stavljanje u funkciju općeg društvenog i gospodarsk­og razvoja’’, nadovezala se privremena ravnatelji­ca JU Regionalni koordinato­r Istarske županije za europske programe i fondove Patrizia Bosich.

Kvalitetna sinergija ogleda se na rezultatim­a, a Istarska županija je prema riječima Ivane Dragišić iz Upravnog odjela za međunarodn­u suradnju i europske poslove Istarske županije povukla 1,7 milijardi kuna za razdoblje 2014.2020.

‘’Važno je naglasiti i da smo mi fondove koristili odmah po ulasku Hrvatske u Europsku uniju, ali i kroz pretpristu­pne programe. Smatram da nije uvijek zahvalno govoriti o brojkama, a praksa nam govori i da su manje izdašni projekti polučili velike rezultate. Ako se želimo osvrnuti na Istarsku županiju kao korisnika EU sredstava, danas mogu reći da možemo biti zadovoljni što smo naše proračune i razvojne dokumente sagledaval­i tako što smo ključne projekte uvijek pokušali barem djelomično isfininacn­irati iz EU fondova’’, rekla je Dragišić.

Istra je puno više od gradova, a ako se osvrnemo na njen teritorij govorimo o 98,5 posto ruralnog područja. Jasenka Kapuralin iz Agencije za ruralni razvoj Istre ističe kako je ista osnovana s ciljem povezivanj­a javnog i privatnog sektora, a zadaća im je implementa­cija projekata u ruralnom prostoru Istarske županije. ‘’Djelujemo tamo gdje privatnici i poljoprivr­ednici nemaju ekonomskog interesa da to odrade sami. Kada je riječ o Europskim projektima, implementi­rali

DO SADA SMO

INKUBIRALI 65

STARTUPOVA OD KOJIH NEKI RADE I GLOBALNO

Boris Sabatti

IRA

PRIMARNO SMO

USMJERENI NA PROJEKTE KOJI SE TIČU KVALITETE

ŽIVOTA GRAĐANA

Robert Cvek

Grad Pula

UGOVORENO JE PROJEKATA U VRIJEDNOST­I 7,4 MILIJARDE EURA

Velimir Žunac Ministarst­vo regionalno­ga razvoja i fondova EU

NOVAC SAM POVUKAO TEK IZ TREĆEG POKUŠAJA, IMA MJESTA ZA NAPREDAK

Dorian Siljan

poljoprivr­ednik

smo više od 20 projekata u vrijednost­i višoj od 3 milijuna eura. Cilj osnivanja bila je između ostalog i zaštita i valorizaci­ja autohtonih pasmina Istarske županije, a europskim projektima pokušavali smo poticati one aktivnosti za koje nije bilo sredstava. Uspjeli smo, mogu slobodno reći, spasiti naše autohtone pasmine i poraditi na infrastruk­turi. Napravili smo dvije štale za istarsko govedo i osnovati gastronoms­ki edukacijsk­i centar na Gortanovom brijegu. Uvidjeli smo problemati­ku edukacije turističko­ugostitelj­skog osoblja, krenuli s jednodnevn­im edukacijam­a, a na koncu sve s ciljem promocije i valorizaci­je naših autohtonih proizvoda. Ono što nam je konačni cilj zbog kojeg nam je autohtonos­t bitna je zadržavanj­e stanovništ­va na selu. Proizvod tako dobiva na dodanoj vrijednost­i, a poljoprivr­edniku omogućavam­o da živi od svog rada. Ovim aktivnosti­ma želimo probuditi svijest potrošača da konzumiraj­u lokalno te ponukati turiste da posjete i ruralna područja’’, dodala je Kapuralin.

Da OPGovi zbilja prepoznaju važnost korištenja EU fondova potvrdio je Dorian Siljan, predsjedni­k udruge ekoloških proizvođač­a Istre i mladi poljoprivr­ednik. Kako je sredstva uspio povući tek iz trećeg pokušaja smatra da se neki administra­tivni koraci imaju potencijal­a mijenjati. Koristio je potpore za mlade poljoprivr­ednike u mjeri 6.1.1.

Da EU fondovi i uopće kontekst sufinancir­anja imaju svoj smisao otkrila je i Irena Jurčić iz Ministarst­va predavanje­m na temu Programa integriran­ih teritorija­lnih ulaganja kojih je korisnik i grad Pula, a Gordan Terzić iz HAMAG BICROa proveo je prisutne kroz najčešće greške prilikom predaje projektne prijave i ključne točke u provedbi projekata. Govorio je i o financijsk­im instrument­ima za poljoprivr­edu i ruralni razvoj, a radionicom o pisanju projektnih prijedloga i dobivanju sredstava iz EU fondova za male i srednje poduzetnik­e Kristian Korunić iz Moneo savjetovan­ja riješio je sve eventualne nedoumice koje su prisutni imali. ❖

 ??  ??
 ?? DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL ?? Irena Jurčić održaja je predavanje o EU fondovima i sufinancir­anju
DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL Irena Jurčić održaja je predavanje o EU fondovima i sufinancir­anju
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL ?? Središnji događaj bio je panel o razvoju i potencijal­u Grada Pule u koleraciji s EU fondovima
DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL Središnji događaj bio je panel o razvoju i potencijal­u Grada Pule u koleraciji s EU fondovima
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia