Poslovni Dnevnik

EK prognozom BDP-a potpiruje i apetite za rasterećen­jima

Ćudljivost Iako je Komisija optimistič­nija, sve izjaženiji oprez oko III. kvartala

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Ključni hrvatski izazov na polju gospodarsk­og rasta je kako podići doprinos rada i produktivn­osti, kaže Z. Marić

Za one koji se bave prognozama, pa tako i ekonomskim, sastavni dio posla su i korekcije očekivanja, a u najnovijem ažuriranju ekonomskih izgleda Europske komisije Hrvatska se našla među tri članice EU za koje je očekivani rast BDPa korigiran najviše, i to naviše.

Glavni motori rasta

Još u proljetnim prognozama s početka svibnja EK je za Hrvatsku 2019. predviđala realni gospodarsk­i rast od 2,6 posto, no u međuvremen­u se pokazalo da je rast u prvom kvartalu međugodišn­ji od 3,9% i tromjesečn­i 1,2% (u odnosu na zadnji lanjski kvartal) uvelike premašio očekivanja pa su i prognoze za cijelu godinu povećane.

Sad u EK za Hrvatsku u ovoj godini predviđaju 3,1 posto realnog rasta, a blago su povisili i očekivane stope za iduću godinu (2,7%). Domaća potražnja zahvaljuju­ći daljnjem jačanju investicij­a i snažnoj potrošnji kućanstava ostaje glavni motor rasta, konstatira­ju u EK. Ističu kako je i izvoz ponovno porastao nakon neočekivan­og pada u prethodna dva tromjesečj­a, s tim da je sad naglasak na rastu robnoga izvoza, dok se kod usluga u 2019. očekuje nastavak ublažavanj­a izvoza jer “ograničenj­a na strani ponude postaju očitija, a međunarodn­a konkurenci­ja u turističko­m sektoru se intenzivir­a”.

Zaletjeli se

Prije tjedan dana novi su inputi ponukali i analitičar­e Ekonomskog instituta da se korigiraju, ali u njihovu slučaju radi se o predviđanj­ima za drugi kvartal i njihovoj reviziji naniže, nakon što su prethodno izašli s predviđanj­em rasta od čak 4,7 posto. Sve upućuje da je “ubrzanje ekonomskog rasta prema kraju tromjesečj­a ipak malo posustalo, što znači da bi i stopa rasta BDPa mogla biti nešto niža od najavljene”, zaključili su pri prošlotjed­noj objavi svog OVI indeksa kretanja potražnje za radom.

Sve u svemu, na razini cijele godine većina očekuje rast od oko tri posto ili neznatno iznad toga. Ako je suditi prema raznim indikatori­ma i naznakama glavne turističke sezone čiji rezultati umnogome daju ton BDPu u trećem kvartalu, oprez je opravdan.

Oprez u pogledu stvaranja (prevelikih) očekivanja poslovično je pak svojstven ministru Zdravku Mariću. “Ključni hrvatski izazov na polju gospodarsk­og rasta je kako podići doprinos rada i produktivn­osti, s obzirom na to da čimbenik kapitala daje dobre rezultate”. Na tom polju, počevši od industrijs­ke proizvodnj­e, ima dovoljno prostora za napredak, kaže.

Povećane prognoze EK za Hrvatsku, međutim, istodobno dodatno potpiruju i apetite za poreznim rasterećen­jima. Upravo to je bio i glavni naglasak komentara Hrvatske udruge poslodavac­a na objavu EK.

Zahtjevi poslodavac­a

“Dosadašnja rasterećen­ja potvrdila su da su poslodavci razliku porezno oslobođeni­h sredstava ulagali u rast plaća što se odrazilo i na rast potrošnje. HUP traži daljnja rasterećen­ja putem svojih sektorskih udruženja, ali i u ime cijelog gospodarst­va: neoporeziv ili porezno priznati rashod za prehranu zaposlenik­a, prijevoza, mogućnost plaćanja vrtića od strane poslodavca kao porezno priznati rashod za tvrtku; programe rješavanja smještaja za radnike kroz maksimalno neoporeziv iznos koji tvrtka može isplatiti za najam ili kredit radnika; neoporeziv­e bonuse u vidu dionica ili udjela tvrtke; odnosno 2 do 3 nagradne neoporeziv­e plaće te ukidanje stope poreza na dohodak od 36 posto i smanjenje stope s 24 posto na 10%”, ističe se u jučerašnjo­j komentaru Davora Majetića, glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavac­a. ❖

DOSADAŠNJA RASTEREĆEN­JA POTVRDILA SU DA SU POSLODAVCI RAZLIKU POREZNO OSLOBOĐENI­H SREDSTAVA ULAGALI U RAST PLAĆA PA JE RASLA I POTROŠNJA, TVRDI MAJETIĆ

3,1 posto rasta BDP-a u ovoj godini predviđa nam sada Komisija

 ??  ??
 ?? GORAN STANZL/PIXSELL ?? Snažna potrošnja građana uz jačanje investicij­a ostaju glavni oslonci jačanja gospodarst­va, kaže EK
GORAN STANZL/PIXSELL Snažna potrošnja građana uz jačanje investicij­a ostaju glavni oslonci jačanja gospodarst­va, kaže EK

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia