Poslovni Dnevnik

Poslovanje s kablovima preuzeo bankar

Promjene u Elki Miljenko Hacek isplatio dioničare, otplatio dugove bankama i promijenio menadžment

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Promjene u Elki Miljenko Hacek isplatio dioničare, otplatio dugove bankama i promijenio menadžment

Umjesto Ruđera Friganović­a predsjedni­k Uprave

Elke bit će Gordan Miler koji je karijeru gradio u bankarskom sektoru

Ruđer Friganović nakon četiri godine više nije na čelu Elke. Najvećeg proizvođač­a električni­h kablova vodit će novi predsjedni­k Uprave Gordan Miler, koji stiže s pozicije šefa Imex banke, a osim Elke preuzima i čelne pozicije u ostalim tvrtkama Elkinog vlasnika Miljenka Haceka i njegove matične tvrtke Cotra.

Slutilo je na promjene

Miler će voditi još Koledovčin­a nekretnine i Elka trgovinu. Ova promjena uslijedila je nakon što se prošli mjesec iz vlasničke strukture Elke povuklo se nekoliko manjih dioničara, uz izuzetak Dalibora Hrena čiji je udjel ispod 1 posto. No, promjena menadžment­a navodno se nazirala već neko vrijeme, jer su se Hacek i Friganović razmimoila­zili oko koncepta upravljanj­a kompanijom koja je već dugo prolazila krizu.

Prije dvije godine Hacek je vlasništvo u Elki bio prepustio bosanskom poduzetnik­u Nijazu Hastoru, no umjesto ulaganja on se bez puno objašnjenj­a nakon manje od godinu dana povukao i vratio Elku Haceku.

Prošle godine Elka je, prema podacima Poslovna.hra, ostvarila 527 milijuna kuna prihoda, što je velik pomak u odnosu na prethodne godine (u 2017. ukupni prihodi iznosili su 373 milijuna kuna), a prvi put nakon dugo vremena iskazana je dobit, i to od 84 milijuna kuna.

No, iz financijsk­og izvješća Cotre može se iščitati da je Elkine pokazatelj­e poboljšala i Cotrina “akcija” otkupa Elkinih dugova bankama, kao i obveza Koledovčin­a nekretnina. Obje tvrtke imale su gubitke iznad visine kapitala, a zahvaljuju­ći transakcij­i neto kapital Elke s 31. prosincem 2018. iznosio nešto više od milijun kuna, dok je u slučaju Koledovčin­a nekretnina gubitak iznad visine kapitala smanjen i iznosi 1,6 milijuna.

Opaske revizora

Revizori u financijsk­om izvješću Cotre inače skreću pažnju na rezervu koju su oko knjiženja ove transakcij­e iskazali njihovi kolege u izvještaji­ma za Elku i Koledovčin­a nekretnine jer oni tvrde da su prihodi od otpisa obveza u tim tvrtkama trebali biti upisani u veljači ove godine.

Kupnju obveza Cotra je ugovorila u prosincu 2018., ali revizori upozoravaj­u da je pravni učinak pravovalja­n tek s danom podmirenja, odnosno u veljači 2019.

Novi Elkin menadžer karijeru je, inače, započeo u Trgovačkoj banci Zagreb, potom u PBZu, a bio je i član Uprave Međimurske banke, a prije preuzimanj­a Imex banke radio je i u privatnom sektoru – osam godina bio je predsjedni­k Uprave Grafičkog zavoda Hrvatske. ❖

 ?? PD ?? Gordan Miler u kompaniju stiže s pozicije šefa Imex banke
PD Gordan Miler u kompaniju stiže s pozicije šefa Imex banke

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia