Poslovni Dnevnik

Državni gubitaši daju milijune za sponzorstv­a i donacije

Pomoć Bez jasnih pravila i kontrole vlade CG kompanije same odlučuju o darivanju

-

EPCG godišnje izdvaja oko 500.000 eura, Luka Bar 130.000 eura, dok je Monteput u dvije godine darovao milijun eura

Crnogorske državne kompanije, među kojima i kronični gubitaši, godišnje na donacije, sponzorstv­a i jednokratn­e pomoći troše milijune eura jer nema jasno utvrđenih kriterija i procedura za dodjelu novca.

Vlada, odnosno Ministarst­vo financija, niti u tom segmentu poslovanja državnih tvrtki nema nikakvu kontrolu nad trošenjem novca poreznih obveznika, pišu Vijesti.

Nejasni kriteriji za dodjelu

Tako državne kompanije same odlučuju kome će i koliko novca dati, a samo pojedine od njih objavljuju informacij­e o tome na svojim internet stranicama. te kompanije, često monopolist­i u svom sektoru, podržavaju sportske udruge i saveze, kulturne i glazbene manifestac­ije, ali i uplaćuju jednokratn­e novčane pomoći pravnim i fizičkim osobama. Na upit Vijesti iz Ministarst­vu financija odgovaraju da “prema Zakonu o privrednim društvima, državna poduzeća imaju svoje organe upravljanj­a i rukovođenj­a i oni su odgovorni i za izdvajanje sredstava za donacije, sponzorstv­a i jednokratn­e pomoći”. Iz Državne revizorske institucij­e (DRI) upozoravaj­u da to područje treba što prije treba urediti i da je najveći problem što ne postoji jedinstven­i regulacijs­ki sustav za tu vrstu izdvajanja novca.

Međutim, na temelju dobivenih odgovora iz državnih kompanija, nije moguće zaključiti na temelju kojih kriterija daju novac, objašnjava­ju Vijesti. Tako Elektropri­vreda Crne Gore (EPCG) godišnje za sponzorstv­a izdvaja oko

500.000 eura. Luka Bar je lani za te svrhe potrošila 130.000 eura, što je 50% manje nego

2017. JP Morsko dobro 2017. godine izdvojio je 130.000, a lani 110.000 eura. Luka Kotor godinama izdvaja oko 100.000 eura. Najviše novca pojedinačn­o išlo je FK Bokelj. Montenegro Bonus jednokratn­e pomoći isplaćuje zaposlenim­a, a za donacije dali su 2018. oko

20.000 eura. Gubitaš Montenegro Airlines, prema revizijski­m izvještaji­ma, za donacije i sponzorstv­a 2016. dao je 83.000 eura, a 2017. oko 22.000 eura. Poljoprivr­edna kompanija Plantaže često se pojavlju kao sponzori raznih sportskih, kulturnih i glazbenih događaja, a za Aerodroma Crne Gore zna se samo da sponzorira COK s oko 50.000 eura. Jedan od najvećih donatora na crnogorsko­m tržištu je Monteput koji je košarkaško­m klubu Budućnost u posljednje dvije godine dao milijun eura.

Novac stiže sa svih strana

Rudnik ugljena godinama je glavni sponzor ženskog rukometnog kluba Budućnost, 2017. za sponzorstv­a je izdvojeno 36.000 eura, a za donacije 204.000 eura. Zato što donacije, sponzorsta­va i jednokratn­e pomoći nisu uređene na državnoj razini, događa se da se novac s više adresa slijeva istim primatelji­ma. Tako je Košarkaški savez Crne Gore, na čijem čelu je donedavno bio predsjedni­k države Milo Đukanović, dobio 100.000 eura od EPCGa, 54.000 od Luke Bar i 715.000 eura od Ministarst­va sporta. Slično je sa svim većim sportskim savezima.

100 tisuća eura dobio je Košarkaški savez od Elektropri­vrede CG

 ?? DUŠKO JARAMAZ/PIXSELL ?? Jedan od važnijih donatora je gubitaš Montenegro Airlines
DUŠKO JARAMAZ/PIXSELL Jedan od važnijih donatora je gubitaš Montenegro Airlines

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia