Poslovni Dnevnik

Major za blokadu raspuštanj­a parlamenta

Britanija pred ustavnom krizom Bivši premijer založio se za sporazumni odlazak iz EU

-

Bivši britanski premijer John Major bio bi voljan ići na sud kako bi blokirao novog britanskog vođu i njegov plan o raspuštanj­u parlamenta s ciljem napuštanja EU-a bez sporazuma, te je rekao da bi djelovao kako bi spriječio uvlačenje kraljice u ustavnu krizu.

Boris Johnson, favorit za budućeg britanskog premijera, odbio je odbaciti mogućnost raspuštanj­a parlamenta kako bi osigurao da Velika Britanija izađe iz EU 31. listopada

sa sporazumom ili bez njega. Major je rekao za BBC u srijedu da bi kraljica Elizabeta morala potvrditi zahtjev za raspuštanj­em parlamenta.

“Kako bi raspustio parlament premijer mora otići kod kraljice i zatražiti njezino dopuštenje za raspuštanj­e. Ako premijer zatraži to dopuštenje nezamisliv­o je da bi kraljica učinila išta drugo, nego to dozvolila. Kraljica je onda usred ustavne kontroverz­e, u koju je nijedan ozbiljan političar ne bi upleo”, kazao je Major, britanprem­ijer od 1990. do 1997. “Kad bi se to dogodilo, ljudi bi stajali u redu da zatraže sudsku kontrolu. Ja bih isto bio spreman zatražiti sudsku kontrolu”, odlučan je Major.

Johnson ne isključuje mogućnost suspenzije parlamneta, no nada se da će uspjeti ispregovar­ati novi sporazum o izlasku koji bi zastupnici prihvatili. Bruxelles je poručio da se o postojećem sporazumu, koji je parlament već tri puta odbacio, ne može ponovno pregovarat­i.

 ??  ?? Premijerka May dobila savjet
Premijerka May dobila savjet

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia