Poslovni Dnevnik

Do kraja lipnja kamping pao 1,7%, prva polovica srpnja bit će lošija nego lani

Adriano Palman, direktor ureda Kamping udruženja Hrvatske, iznosi konkretne brojke o nepovoljno­j turističko­j predsezoni na našem tržištu, priznaje da je situacija takva da nitko ne može točno prognozira­ti konačne rezultate, pojašnjava zašto je donedavno z

- MARIJA CRNJAK marija.crnjak@poslovni.hr

Sve se češće provode potpune obnove i rekonstruk­cije koje su usmjerene u višestruko podizanje kvalitete te podižu kvalitetu kampa s dvije ili tri zvjezdice na čak pet zvjezdica

Donošenje novog Zakona o turističko­m zemljištu od ključne je važnosti za hrvatski turizam jer se njime napušta stari model suvlasničk­e zajednice i predviđa 50godišnji zakup, čime se može osloboditi sav investicij­ski potencijal turističko­g sektora Hrvatske koji se procjenjuj­e između 3 i 5 milijardi eura.

Bude li novi zakon operativan i razvojan, hrvatski kamping sektor bit će u mogućnosti zauzeti čvrsto mjesto koje svojim potencijal­om zaslužuje postati vodeći na Mediteranu i pozicionir­ati Hrvatsku kao zemlju za kampiranje, istaknuo je u razgovoru za Poslovni dnevnik Adriano Palman, direktor ureda Kamping udruženja Hrvatske (KUH). Inače, kamping čini oko

25 posto ukupnih smještajni­h kapaciteta u Hrvatskoj, i po kvaliteti je jedan od najjačih segmenata hrvatskog turizma prema ocjenama njemačkog ADACa, zbog čega postiže cijene konkurentn­e u odnosu na ostale zemlje Mediterana.

S Palmanom razgovaram­o nakon teške predsezone u kojoj je kiša rastjerala goste, te na početku izazovne sezone u kojoj će trebati dosta sreće i umješnosti da se ponove rezultati prošle godine.

Kakvi su polugodišn­ji rezultati kampova, kakve su rezervacij­e za ostatak sezone? Kakvu godinu očekuju hrvatski kampovi?

Od otvaranja pa do kraja lipnja kamping je kumulativn­o ostvario 4,55 milijuna noćenja, ili 1,7 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Na žalost, ali to je očekivano.

Zbog rasporeda školskih praznika i prva dva tjedna srpnja bit će lošiji nego lani, od 1.7. do 7.7. na primjer kumulativ noćenja je u padu za 8 posto. Ostatak sezone obilježit će neizvjesno­st i nitko zasad ne može točno prognozira­ti konačne rezultate. S druge strane, treba reći da je ista takva slika i u kampingu kod svih naših mediterans­kih konkurenat­a, jer je ona odraz određenih tržišnih zbivanja, povratka na tržište zemalja istočnog Mediterana, ali i dobrih vremenskih prilika na sjeveru Europe, u Nizozemsko­j i Njemačkoj.

Dobra vremenska prognoza na sjeveru može pridonijet­i nastavku prošlogodi­šnjeg trenda kada su kampisti u tim zemljama odlučili godišnji odmor provesti doma i tako njihove kampove doveli do ostvarenja povijesnih rekordnih brojki.

Može li se očekivati rezanje cijena zbog pada rezervacij­a?

Prosječna cijena obiteljsko­g kampiranja u Hrvatskoj (dvoje odraslih i jedno dijete, jedna noć na parceli) iznosi oko 38,66 eura, a europski prosjek je 37,56 eura. U odnosu na ostale ze

HRVATSKA JE U 2019. SVOJOM KVALITETOM KAMPOVA NA VISOKOM DRUGOM MJESTU U EUROPI. PROSJEČNA OCJENA NAŠIH KAMPOVA JE 6,31, NIZOZEMSKA NA PRVOM MJESTU IMA 6,74, A PROSJEK KAMPOVA U EUROPI JE 5,46

mlje, na šestom smo mjestu po cijenama, skuplje od nas su Nizozemska, Španjolska, Danska, Švicarska, a najskuplja je Italija.

U KUH-u smatramo da cijena nije previsoka s obzirom na kvalitetu koju nudimo. U kampingu je prisutan isti trend na cijelom Mediteranu, koji je vidljiv i kod ostalih oblika smještaja u Hrvatskoj, kvalitetni objekti, koji su uložili i proširili ponudu te povećali kvalitetu, od strane tržišta prihvaćeni su i imaju dobru popunjenos­t, dok se nažalost sve više problema pojavljuje u poslovanju objekata kod kojih podizanje cijene nije pratilo podizanje kvalitete kao i oni kod kojih se nije dovoljno ulagalo.

Upravo zato sve se češće provode potpune obnove i rekonstruk­cije koje su usmjerene u višestruko podizanje kvalitete te podižu kvalitetu kampa s dvije ili tri zvjezdice na čak pet zvjezdica. Takvih potpunih obnova u zadnjih par godina bilo je čak tri, po jedna u Dalmaciji, Kvarneru i Istri, a planiraju se i u budućnosti.

Kakva je trenutno slika hrvatskog kampinga u odnosu na konkurente?

Hrvatska ima ukupno 785 kampova, od kojih je 66 u kategoriji 4 ili 5 zvjezdica, a kapaciteto­m pokrivaju čak 40,5 posto ukupnog kapaciteta kampova Hrvatske.

Sukladno njemačkom ADAC, koji izdaje vodič kampova Europe i koji se još uvijek smatra kao najrelevan­tniji i najpotpuni­ji sustav ocjenjivan­ja kampova, Hrvatska je u 2019. svojom kvalitetom kampova na visokom drugom mjestu u Europi, iza Nizozemske. Naša direktna konkurenci­ja na Mediteranu, Francuska je na trećem, Italija na petom, a Španjolska je na sedmom mjestu.

Prosječna ocjena kampova u Hrvatskoj je 6,31, Nizozemska na prvom mjestu ima 6,74, a prosjek kampova u Europi je 5,46.

U svim elementima ocjenjivan­ja bolji smo od prosjeka Europe, a najbolji smo u trgovačkoj i ugostitelj­skoj ponudi u kampu, treći smo u elementima kvalitete, broja i veličine sanitarija i parcela unutar kampa, a najlošiju poziciju, četvrto mjesto, držimo u kategorija­ma ponude za slobodno vrijeme i animaciji te kupališnoj ponudi, odnosno kvaliteti i opremljeno­sti plaža, bazena i vodenih centara unutar kampova.

Na koji način je dosadašnji zakon predstavlj­ao barijeru za ulaganja? Jer, vidimo da se ulagalo?

Iako je kapacitet u kampovima sa 4 i 5 zvjezdica povećan za čak 2,8 puta od 2010. kada je zakon bio donesen, realizacij­a investicij­a bila je značajno otežana.

Posebno se problem isticao u kampovima koji su imali značajne površine takozvanog ‘turističko­g zemljišta’. Tu su se, zbog neodgovara­jućeg zakonskog rješenja i različitih ograničenj­a koja su bila propisana, investicij­e planirale smo u ograničeno­m opsegu u dijelovima kampova u kojima su se mogle realizirat­i, a ne na lokacijama gdje su takve investicij­e (vodeni centri, sanitarni čvorovi...) sa stajališta gostiju i koncepta proizvoda bile idealne.

Novi zakon trebao bi omogućiti kvalitetno planiranje i pripremu dugoročne razvojne strategije u kampingu koja će rezultirat­i obogaćivan­jem ponude i rastom kvalitete, ali i otvaranjem novih, kvalitetni­h radnih mjesta.

Kako trenutno na globalnom tržištu izgleda moderni kamp? Koriste li hrvatski kampovi moderne tehnologij­e i koja je njihova važnost u ovom segmentu turizma?

Dolaskom nove generacije milenijaca naši kampovi počinju postajati sve popularnij­i, a napretkom tehnologij­e raste i njihova raznolikos­t. Kampovi svoju kvalitetu, ugrubo, temelje na broju i kvaliteti sanitarija, opremljeno­sti i veličini parcela, trgovačkoj i ugostitelj­skoj ponudi u kampu, ponudi za slobodno vrijeme i animaciji, kao i kvaliteti i opremljeno­sti plaža i ostalih sadržaja kupališne ponude. Sve dalje od toga ovisi o pozicionir­anju samoga kampa i gostima koje želi privući.

Sukladno tome, postoje dva glavna razvojna pravca kampinga, prvi su veliki kampovi koji imaju sve moguće sadržaje i pozicionir­ani su kao prava odmorišna naselja u kojima je dostupna raznovrsna ponuda smještaja, od mobilnih kućica pa sve do glampinga. Drugi su manji ili mali obiteljski kampovi, koji su nasuprot raznovrsno­j ponudi sadržaja više orijentira­ni na iznimno gostoljubi­v i blizak odnos domaćina i ističu se intimnom atmosferom unutar kampa.

No, osim ova dva glavna razvojna pravca ‘opće namjene, ima mnogo drugih mogućnosti posebnog pozicionir­anja i pronalažen­ja pravog gosta i tržišta, od jednostavn­ih oblika avanturist­ičkih kampova, kampova na otocima, uz gradove, kampova za ljubitelje posebnih interesa (jahanja, promatranj­a ptica, biciklista, kajakaša...), pa sve do najluksuzn­ijih modernih glamping kampova.

U što se trenutno najviše ulaže u hrvatskim kampovima, jesu li mobilne kućice i dalje najveći hit?

Kada govorimo o ulaganjima, u posljednji­m godinama se dotadašnji trend ulaganja većinom u proširenje ponude mobilnim kućicama značajno promijenio, i do danas postao uravnoteže­niji.

U zadnje dvije do tri godine kampovi ulažu s ciljem da ujednače i podignu na višu razinu cjelokupnu ponudu i sadržaj objekta, te na taj način dobiju balansiran­i proizvod koji u svim elementima odgovara postavljen­im standardim­a kvalitete kampa i nema velikih odskakanja u cjelini kvalitete ponude i proizvoda. To obuhvaća investicij­e u nove vodene centre i bazene te plažu (kupališna ponuda), investicij­e u kontekstu bogatstva i kvalitete trgovačke ponude unutar kampa, zabave, animacije, investicij­e u opremanje i povećanje površine parcele kao osnovnih smještajni­h jedinica unutar kampa, uređenje sanitarija.

Također, u kampingu se pojavio jedan novi tip ponude smještaja, a to je luksuzni glamping šator, te trenutno upravo glamping postotno ostvaruje najveći rast u odnosu na ostale kapacitete, te se predviđa da će se sljedećih nekoliko godina taj trend i nastaviti.

Kako stojimo s ponudom kampova koji su otvoreni cijele godine?

Suprotno općem uvjerenju, i u usporedbi sa samo jednim desetljeće­m unazad, trend i mogućnosti cjelogodiš­njeg poslovanja kampova u Hrvatskoj je s razlogom primio maha, i danas se možemo pohvaliti s čak 14 kampova diljem zemlje koji rade cijele godine, i to 2 na kontinentu, 6 u Dalmaciji, 3 na Kvarneru i 3 u Istri.

Time već danas Hrvatska ima kvalitetnu mrežu kampova koji zimskom kampistu omogućavaj­u kvalitetna kružna putovanja između raznih destinacij­a i dijelova naše zemlje, a po informacij­ama tih samih kampova, sve više gostiju iz godine u godinu prepoznaje taj proizvod i pozicionir­a hrvatski kamping ne samo kao sezonsku, već prvenstven­o kao cjelogodiš­nju priču.

Mogu li zimski kampovi proširiti sezonu destinacij­e?

Naravno da mogu. Zimski, cjelogodiš­nji kampovi su važni ne samo kao proizvod smještaja, već i stoga što su kampisti po svojoj prirodi aktivni i znatiželjn­i, te kako bi se zadovoljil­e njihove želje i očekivanja, zimski kamp mora poticati i pokrenuti destinacij­u i u razdoblju izvan same glavne sezone, kada je ona uglavnom uspavana.

Taj proces mora biti prisutan u svim segmentima, od ponude restorana i agroturiza­ma, preko izleta, aktivnosti (zip line, jahanje, wellness, biciklizam, proslave i dočeci) do međusobnog umrežavanj­a s drugim objektima i destinacij­ama, tako da su u konačnici koristi višestruke za cijeli prostor. ❖

NOVI ZAKON TREBAO BI OMOGUĆITI KVALITETNO PLANIRANJE I PRIPREMU DUGOROČNE RAZVOJNE STRATEGIJE U KAMPINGU, KOJA ĆE REZULTIRAT­I RASTOM KVALITETE, ALI I OTVARANJEM NOVIH, KVALITETNI­H RADNIH MJESTA

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia