Poslovni Dnevnik

REGIJA BIH STOČARI TRAŽE ZAŠTITU OD JEFTINE BRAZILSKE GOVEDINE

EU s južnoameri­čkim zemljama potpisala ugovor o slobodnoj trgovini

-

Budući da ima potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini s EU vjerojatno je da će tržište BiH preplaviti meso loše kvalitete i niske cijene

BiH poljoprivr­ednici strahuju da će na domaće tržište masovnije početi pristizati smrznuta govedina i svinjetina iz Argentine, Brazila, Paragvaja i Urugvaja, što bi ih, kako tvrde, stavilo u izuzetno nepovoljan položaj u tržišnoj utakmici.

Njihov strah je uslijedio nakon informacij­e da je Europska unija nakon 20 godina pregovora potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini s MERCOSURom (blokom južnoameri­čkih država), vrijedan stotine milijuna eura, pišu Nezavisne novine. Sporazum trebaju raficirati sve zemlje članice EU.

Visoke subvencije

U otvorenom pismu Savez udruženja poljoprivr­ednih proizvođač­a Republike Srpske podsjeća da BiH ima potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini s EU, te da u BiH ulazi “sve i svašta kada je riječ o proizvodim­a poljoprivr­ednog porijekla”, i to bez ograničenj­a. “To nam je već stvaralo ogromne probleme u poljoprivr­edi. Ako krene uvoz poljoprivr­ednih proizvoda iz zemalja Južne Amerike u EU, koji su izuzetno visoko subvencion­irani i izvozno dodatno potaknuti, a riječ je o smrznutom svinj

POTROŠAČKE UDRUGE KAŽU DA NA UVOZNIM PROIZVODIM­A TREBA BITI OZNAČENA ZEMLJA PORIJEKLA, TE DA ĆE KUPCI UNATOČ VEĆOJ CIJENI KUPOVATI DOMAĆE

skom i goveđem mesu, voću, pšenici, šećeru, soji, itd., možete li zamisliti šta će biti s našom proizvodnj­om”, pitaju iz Saveza.

Poljoprivr­ednici strahuju da će u BiH završiti sve ono što po kvaliteti neće odgovarati probirljiv­om europskom tržištu. “Nikako ne možemo konkurirat­i tim proizvodim­a”, ističu iz Saveza udruženja poljoprivr­ednih proizvođač­a Republike Srpske.

Može li pomoći država?

“Ako njihovi proizvodi po takvim cijenama dođu kod nas, nemamo nikakve šanse. Država našu proizvodnj­u može sačuvati jedino uvođenjem zaštitnih mjera”, kaže Stojan Marinković, predsjedni­k Saveza udruženja poljoprivr­ednih proizvođač­a RS, koji dodaje da postoji strah da takvo, zaleđeno meso neće biti kvalitetno. Međutim, potrošačke udruge tvrde da postoji rješenje: ako uvoznim proizvodim­a kroz deklaracij­u bude označeno porijeklo kupci će se unatoč većoj cijeni opredijeli­ti za domaće. “Potrošačim­a je jasno da je domaći proizvod bolji”, rekla je Gordana Bulić, predsjedni­ca Kluba potrošača TK Tuzla.

U navedenom sporazumu riječ je prije svega o trgovini govedinom gdje europske proizvođač­e brine Brazil, najveći svjetski izvoznik tog mesa, koji govedinu prodaje po znatno jeftinijim cijenama. Prema sporazumu, zemlje MERCOSURa mogu plasirati čak 99.000 tona govedine na europsko tržište s carinom od samo 7,5%, ali i uz druge pogodnosti.

 ??  ?? Proizvođač­i iz BiH ne mogu konkurirat­i smrznutom svinjskom i goveđem mesu iz Južne Amerike
Proizvođač­i iz BiH ne mogu konkurirat­i smrznutom svinjskom i goveđem mesu iz Južne Amerike

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia