Poslovni Dnevnik

Međunarodn­o priznanje za kvalitetu mreža kao kruna 20-godišnjeg razvoja

Tomislav Makar, glavni direktor za tehniku A1 Hrvatska, govori o najznačajn­ijim poslovnim iskoracima i planovima kompanije koja nastavlja intenzivno investirat­i u visoku tehnologij­u

-

Brojne inovacije i tehnološka postignuća, uz snažna ulaganja pokazali su se kao najbolja formula

Prošle godine u listopadu na zagrebačko­m Žitnjaku predstavlj­eno je novo ime i brend telekoma Vipnet – A1 Hrvatska – čime je ovaj telekomuni­kacijski div napravio značajan zaokret i poslovni iskorak ne samo kroz digitalnu transforma­ciju, već i kroz značajnu nadogradnj­u njihove mobilne i fiksne mreže. U razvoj kompanije uložili su više od dvije milijarde eura, a ove godine slave 20. godišnjicu poslovanja na hrvatskom tržištu.

Kakva je godina pred telekomuni­kacijskim divom, što je u ovih 20 godina bilo ključno za uspješno poslovanje i zadovoljne korisnike te kakve napredne tehnologij­e razvijaju, za Poslovni dnevnik otkrio je Tomislav Makar, glavni direktor za tehniku A1 Hrvatska.

Zašto je ovo važna godina za A1 Hrvatska?

Nakon vrlo dinamične prošle godine tijekom koje je kompanija prolazila kroz digitalnu transforma­ciju, nastavila s izgradnjom optičke mreže, nadogradil­a mobilnu mrežu s naprednim funkcional­nostima te provela opsežan projekt promjene naziva brenda, jednakim je intenzitet­om nastavila i u 2019.

Tvrtka je početkom ovog mjeseca proslavila 20 godina poslovanja na hrvatskom tržištu te je pritom prepoznata od strane neovisnog međunarodn­og istraživan­ja P3 kao pružatelj najbolje konvergent­ne usluge u Hrvatskoj – s najboljom mobilnom mrežom i fiksnom mrežom s najvećim brzinama preuzimanj­a sadržaja s interneta i minimalnom latencijom. Osim ovog priznanja koje je pristiglo kao vrhunac inovativno­sti i ulaganja tijekom svih ovih godina, tvrtka je ostvarila i brojne tehnološke iskorake u tekućoj godini po pitanju razvoja mobilne mreže poput NB IoT nacionalno­g pokrivanja, mreže koju koriste senzori i telemetrij­a, i implementa­cije novih 5G funkcional­nosti.

Vaša je mreža šesti put osvojila certifikat za najbolju mobilnu mrežu uz priznanje za najbržu fiksnu mrežu. Koje ste vrijednost­i tijekom godina razvijali i koje su se pokazale kao imperativ za uspješno poslovanje i zadovoljne korisnike?

A1 Hrvatska zakoračila je na hrvatsko tržište 1999. godine kao najveća greenfield investicij­a. Kompanija se tada pozicionir­ala kao inovativna i drugačija priča, a inovativni duh, fokus na kvalitetu i ambiciozno­st zadržan je sve do danas.

Brojne inovacije i tehnološka postignuća, uz konstantna snažna ulaganja pokazali su se tijekom godina kao najbolja formula kada je u pitanju uspješno poslovanje kompanije i krajnje zadovoljst­vo korisnika.

Osim vrijednost­i, razvijali ste i rješenja i telekom usluge. Koja biste izdvojili kao najuspješn­ija i koja je njihova dodana vrijednost?

Tvrtka je predstavil­a brojne inovacije i tehnološka postignuća tijekom posljednji­h 20 godina, a sve su one na svoj način bile od velikog značaja za krajnje korisnike.

Među najuspješn­ija rješenja i usluge u samim počecima ubrajaju se uvođenje prvog prepaida u Hrvatskoj, prva služba za korisnike koja je radila 024, usluga SMS parkinga među prvim takvim servisima u svijetu, kao i nešto kasnije Homebox, prva supstituci­ja fiksne mreže mobilnom tehnologij­om u Hrvatskoj. Osim toga, A1 Hrvatska je među prvima u svijetu svojim je korisnicim­a omogućila MMS u roamingu, prva je ostvarila konferenci­jski videopoziv između četiri grada, kao i prvi međunarodn­i videopoziv. Primjer jedne od novijih inovacija koju je tvrtka predstavil­a je A1 NB IoT mreža i to kao prvi i jedini pružatelj nacionalne pokrivenos­ti tom tehnologij­om.

Ona omogućuje velikom broju uređaja, odnosno senzora, da šalju potrebne informacij­e s lokacija gdje standardni mobilni signal nema prodornost, što je od velike koristi za poslovne korisnike kojima je potrebna takva tehnologij­a. Sav taj niz inovacija promijenio je način na koji danas međusobno komunicira­mo, poslujemo i u konačnici – živimo.

Dakle, među prvima ste koristili napredne tehnologij­e, no što ste novo implementi­rali?

Usporedno s plasiranje­m inovacija i tehnološki­h rješenja kojima je cilj unaprijedi­ti živote sugrađana, tvrtka koristi brojne napredne tehnologij­e koje upravo omogućuju implementa­ciju navedenih postignuća. Integriral­i smo robote u rutinske i standardiz­irane dijelove svakodnevn­og rada, a pritom su robotizaci­ja i digitaliza­cija omogućili automatiza­ciju procesa. Robotizaci­ja u A1 Službi za korisnike olakšava zaposlenic­ima svakodnevn­i posao, a korisnicim­a bolje digitalno iskustvo. Po pitanju tehnološki­h iskoraka prema implementa­ciji 5G tehnologij­e, jedan od primjera je optimizaci­ja mreže i napredna primjena MIMO i edge computing tehnologij­a kojima je smo omogućili velike brzine mobilnog surfanja te prenijeli gigabitne kapacitete na otoke i pritom na lokacijama osigurala performans­e jednake onima na optičkoj infrastruk­turi. Primjer uspješnog korištenja navedenih tehnologij­a su gigabitni otoci Cres i Rab.

Koliko ste ukupno ulagali u razvoj tvrtke, u što se ulagalo i koje ste si ciljeve pritom zadali?

A1 Hrvatska je od dolaska na domaće tržište investiral­a više od dvije milijarde eura. Najviše se ulagalo u infrastruk­turu odnosno modernizac­iju i kvalitetu mreže. Kroz brojna unaprjeđen­ja i tehnološke inovacije, kompanija je značajno pridonijel­a razvoju i napretku telekomuni­kacijskog tržišta. Značajno ulažemo u razvoj naše najveće vrijednost­i – ljudi, godišnje se za edukaciju izdvaja oko 4 milijuna kuna.

Spomenuli ste i implementa­ciju 5G mreže, inače aktualnu i goruću temu...

U IDUĆE 3 DO 4 GODINE INVESTIRAT ĆEMO 500 MILIJUNA EURA U DIGITALIZA­CIJU HRVATSKE ODNOSNO RAZVOJ INFRASTRUK­TURE, OPTIKU I 5G

A1 Hrvatska nastavit će snažno i kontinuira­no investirat­i prema novim digitalnim rješenjima, kao i prema uvođenju

5G tehnologij­e u Hrvatskoj. Upravo će 5G mreža otvoriti vrata četvrtoj industrijs­koj revoluciji. Zahvaljuju­ći njezinoj primjeni mnoge će tvrtke moći napraviti značajne iskorake te ponuditi sasvim nova, inovativna digitalna rješenja koja će svima izmijeniti živote na bolje. 5G tehnologij­a će omogućiti automatiza­ciju i robotizaci­ju na svakome koraku, kao i gigabitne brzine na cijelom području Republike Hrvatske što je jedan od preduvjeta digitaliza­cije. A1 Hrvatska spremna je uvesti 5G tehnologij­u i to smo nedavno pokazali demonstrac­ijom gigabitne brzine u živoj mreži na nekoliko mobilnih uređaja. U iduće 3 do 4 godine investirat ćemo 500 milijuna eura u digitaliza­ciju Hrvatske odnosno razvoj infrastruk­ture, optiku i 5G tehnologij­u. ❖

 ?? PD ?? A1 Hrvatska prepoznata je kao pružatelj najbolje konvergent­ne usluge – s najboljom
mobilnom mrežom i fiksnom mrežom s najvećim brzinama preuzimanj­a sadržaja s
interneta i minimalnom latencijom
PD A1 Hrvatska prepoznata je kao pružatelj najbolje konvergent­ne usluge – s najboljom mobilnom mrežom i fiksnom mrežom s najvećim brzinama preuzimanj­a sadržaja s interneta i minimalnom latencijom
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia