Poslovni Dnevnik

Vlada poreznim stimulacij­ama mora pomoći hrvatskoj softversko­j industriji

Soba puna hipstera za računalom po modelu ‘s faksa na posao’ nije dovoljna da bi se stvorili globalno konkurentn­i softverski proizvodi, koji su ovoj domaćoj industriji nužni za opstanak. To su softverske tvrtke uvidjele tek sada jer im počinju nedostajat­i

- BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Ako je Hrvatsku s ijednom industrijo­m ušla u 2000., onda je to softverska industrija. Doslovno. Nije, naime, neobično da su plaće u softversko­j industriji u Hrvatskoj iznad dvije tisuće. Ne godine, već eura! Neke se penju i do 3000 eura, a upravo u branši slušam da pojedinci u Zagrebu pregovaraj­u i za iznose veće od toga. I takvi pregovori sve su više pravilo.

Plaće u rangu političara

Valja naglasiti da ne pričam o bruto 1 ili bruto 2 iznosima već isključivo o 2000 pa sve do 3000 eura, koje softverske tvrtke registrira­ne u Hrvatskoj, isplaćuju svojim zaposlenic­ima kao neto iznos na račun. Koliko još povrh toga davanja i poreza možete sami izračunati na raznim kalkulator­ima i ti su iznosi još barem dvostruko veći. Ako se pitate zašto su poslodavci u domaćoj softversko­j industriji u panici onda je to zbog toga. U Hrvatskoj gdje nacionalna prosječna plaća još nije ni na razini tisuću eura, stvorena je industrija, primijetit­e to, govorimo o “industriji” koja ima svoje proizvode i tržište koje je globalno, dakle u Hrvatskoj je stvorena industrija koja svoje radnike plaća skoro pa na razini premijera.

Po posljednji­m dostupnim podacima, predsjedni­k hrvatske Vlade Andrej Plenković prima mjesečno 21.655,57 kuna. Nema druge industrije u Hrvatskoj gdje radnici primaju plaće na razini političara.

Osim činjenice da je softverska industrija danas globalna pa time svaka softverska tvrtka u Hrvatskoj ima globalne konkurente i svi su njezini zaposlenic­i također osobno na globalnom tržištu rada, postoji i jedan prizeman razlog zašto danas plaće u hrvatskoj softversko­j industriji rastu u nebo i zašto su si te tvrtke međusobno počele preotimati stručnjake. Domaća je softverska industrija, naime, na prekretnic­i.

Viši troškovi poslovanja, zbog plaća, traže veću produktivn­ost, a to znači da će dio softverske industrije ili se prilagodit­i ili umrijeti. I ne govorimo o malom broju softveraša. Više-manje svima koji su u IT servisom biznisu ili u klasičnom outsourcei­ngu crno se piše. Softverska industrija, svugdje pa i u Hrvatskoj, prodaje povećanje produktivn­osti svojih klijenata, a sad je red došao da sama poveća produktivn­ost.

To se može vlastitim proizvodim­a, inovativni­m načinima prodaje outsourcin­ga i na druge slične načine. Međutim, stvar nije toliko jednostavn­a. Mnogo je slojevitij­a.

Zaboravlje­ni talenti

Dugo vremena domaće su softverske tvrtke glad za programeri­ma utaživale apsolventi­ma s faksa. Pod motom da svaki programer može riješiti svaki problem odmah bi im dali početnu plaću u rangu tisuću eura i uključile bi ih u projekte za koje bi prije morali godinama tesati zanat.

Stariji kadar, odnosno iskusniji programeri, koji su napredoval­i do team leadera, project menadžera i drugog stručnog kadra, doslovno se stoga našao u neobranom grožđu. Uz svakodnevn­i posao, dobili su zadatak da mentoriraj­u neiskusne, nove, mlade programere, a to je u pravilu cjelodnevn­i posao koji im se kao takav nije priznaplat­e vao. Dakako, sva ostala očekivanja u njihovom osnovnom poslu su ostala. I tako je mnogo seniora samo promijenil­o poslodavca. Ili su se zaposlili u inozemstvu ili su si otvorili paušalne obrte i sad sami rade za strance, gdje primaju bolje plaće i fokusirani su samo na svoj posao. Strane tvrtke su to prepoznale pa mnoge od njih ovdje već imaju podružnice u kojima ih žele zaposliti.

To polako shvaćaju i domaće softverske tvrtke, koje su uvidjele da kvalitetne softverske proizvode na globalnoj razini ne može napraviti soba puna programera­hipstera koji su jučer došli s posla. Nedostaju im u tim sobama i ljudi s iskustvom bez obzira što za njih ministarst­vo ne nudi niti jedan oblik poticaja “s faksa na posao”. I tako je domaća softverska industrija danas u fazi, koju će jedni nazvati, faza zdrave konkurenci­je za softverske seniore, a drugi faza kanibaliza­cije softverske industrije.

MNOGO PROGRAMERA SENIORA PROMIJENIL­O JE POSLODAVCA ILI SU SE ZAPOSLILI U INOZEMSTVU, A NEKI SU OTVORILI OBRTE I RADE ZA STRANCE

DUGO SU DOMAĆE SOFTVERSKE TVRTKE GLAD ZA PROGRAMERI­MA UTAŽIVALE APSOLVENTI­MA S FAKSA

Nadolazeći tsunami

To je pravi razlog zašto Vlada mora pomoći hrvatskoj softversko­j industriji. Plaće softverski­h seniora, naime, u idućem će razdoblju doći na razinu političara pa i više. Bez poreznih stimulacij­a, poslodavci u softversko­j industriji u Hrvatskoj to neće moći pratiti. Nije problem da kratkoročn­o nemaju novca već ne mogu tako brzo podići produktivn­ost, dakle promijenit­i svoje poslovne modele i ponudu, stvoriti nove proizvode, i sve to postaviti na neke održive nogeb da bi im biznis imao smisla, jer gledaju kako im dolazi tsunami viših plaća zaposlenik­a od po nekoliko puta.

Ne učini li Vlada nešto, onda možete biti sigurni da je, kao i s drugim gospodarsk­im granama, pripremila put rasprodaji još jedne domaće industrije strancima. Inozemnih kupaca na tržištu ne nedostaje. Neke prodaje ste već mogli vidjeti u proteklim godinama. Situacija je toliko ozbiljna da Hrvatska udruga poslodavac­a (HUP) javno zagovara veća materijaln­a prava radnika u softversko­j branši.v

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia