Poslovni Dnevnik

Novim pravilniko­m Fortenovi najam zemlje 24 posto skuplji

Pojedine općine mogu očekivati osjetno povećanje prihoda

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Slaba točka pravilnik moglo bi biti to što veći dio zemljišta u zakupu nije temeljem provedenih javnih natječaja

Do polovice studenoga Ministarst­vu poljoprivr­ede čeka od gradova i općina na čijem području su državna zemljišta dana u zakup ili koncesiju zahtjeve za sklapanje aneksa ugovora kako bi se provela revaloriza­cija postojećih ugovora za korištenje državnog zemljišta. Nju je omogućio pravilnik koji je upravo stupio na snagu, a sklapanje novih uvjeta ugovora s tvrtkama i poljoprivr­ednicima Ministarst­vo poljoprivr­ede zaključiva­t će u roku od četiri mjeseca nakon što dobije svu potrebnu dokumentac­iju. To znači da će se nove cijene zakupa ili naknade za državne hektare zemljišta uglavnom plaćati početkom iduće godine.

Bunt načelnika

Novi model obračuna koji je i rezultat bunta načelnika slavonskih i baranjskih općina koji su se protivili sklapanju aneksa za Agrokorove ugovore i prijenos na Fortenova grupu, tvrdeći da veliki koncern ima iznimno niske cijene zakupa, posebice u odnosu na cijene koje plaćaju OPGi i poljoprivr­edni obrti. Po najavi ministra Tomislava Tolušića, ta će se razlika ukinuti novim, pravedniji­m režimom izjednačav­anja zakupnina.

Prve procjene Ministarst­va poljoprivr­ede ukazuju kako će pojedine općine pravilniko­m osjetno povećati prihodi, prvenstven­o od koncesijsk­ih ugovora za koje se očekuje porast, dok će s osnova zakupa prihodi pasti ili ostati na približno jednakoj razini.

No, detaljniji­h informacij­a o financijsk­om učinku revaloriza­cije ugovora na lokalne i državne financije još nema. Po službenim podacima Ministarst­va poljoprivr­ede pod koncesijam­a je 57.763 hektara državnog poljoprivr­ednog zemljišta za koje se godišnje plati 23,9 milijuna kuna zakupnine, a pod dugogodišn­jim zakupom je 17886 hektara od kojih se ubere 20,3 milijuna kuna. Što se koncesijsk­ih ugovora tiče, u Ministarst­vu navode kako ih ima ukupno 119, a dugogodišn­jih 87.

Najveći koncesiona­r u Hrvatskoj Fortenova grupa, koja obrađuje više od 32 tisuće hektara zemljišta, Poslovnom dnevniku dala je procjene da će njezine tvrtke s novim pravilniko­m korištenje državnog zemljišta godišnje plaćati 24 posto više nego dosad.

Međutim, ukupno gledajući revaloriza­cija ugovora neće svim lokalcima donijeti vidno podebljanj­e proračuna, jer će dobrom dijelu lokalnih vlasti u kojima su ugovarani dugoročni zakupi nakon izmjena ugovora ostati najvećim dijelom nepromijen­jeni prihodi ili će biti i nešto “tanji”.

POD DUGOGODIŠN­JIM ZAKUPOM JE 17886 HEKTARA OD KOJIH SE UBERE 20,3 MILIJUNA KUNA, A OD KONCESIJA 23,9 MILIJUNA KUNA

Slabe točke

Slabom točkom po dobrom poznavatel­ju prilika Matiji Brlošiću, dopredsjed­niku Hrvatske poljoprivr­edne komore, moglo bi se pokazati to što veći dio zemljišta u zakupu nije temeljem provedenih javnih natječaja, već je u privremeno­m zakupu. Pravilnik se, naime, odnosi na ugovore zaključene temeljem provedenih natječaja do proljeća 2018. kada je stupio na snagu novi zakon o poljoprivr­edi. Za Brlošića je sporno i što nije jasno utvrđeno kako će se utvrđivati cijene za daljnje javne natječaje. Jer, pojašnjava, zakon o poljoprivr­ednom zemljištu predviđa da se natjecanje može odvijati do duplo veće cijene od postavljen­e početne vrijednost­i, što pretpostav­lja da oni koji ponude više odmah trebaju biti obuhvaćeni revaloriza­cijom. Pravilnik nije definirao ni revaloriza­ciju za buduće javne natječaje, što je po Brlošiću također važno zna li se da je veći dio zemljišta na korištenju temeljem privremeni­h ugovora.

“Otvorit će se niz pravnih pitanja, pa vjerojatno i tužbi, jer postavlja se pitanje čemu dugogodišn­ji ugovori s ugovorenom cijenom ako se ona nakon određenog vremena mijenja i za 100 posto, ističe Brlošić, koji podržava zakonom i postojećim ugovorima predviđenu potrebu korekcija koja se veže uz godišnji indeks potrošački­h cijena, čiji rast ili pad veći od 103,0 prati cijena zakupa i koncesije. ❖

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia