Poslovni Dnevnik

U Zagrebu radimo softver globalnoj autoindust­riji

Vladimir Kosanović, direktor GlobalLogi­ca Hrvatska, ekskluzivn­o o projektima ove mega kompanije u Hrvatskoj, traženju kadrova i potencijal­ima domaćeg tržišta

- SERGEJ NOVOSEL VUČKOVIĆ ✑ sergej.novosel.vuckovic@poslovni.hr

Trenutačno 2/3 od ukupno 35 milijuna kuna prihoda ostvarujem­o radeći za tvrtke u inozemstvu

Jedna od sedam najuspješn­ijih među 550 tehnološki­h kompanija u Americi (prema JP Morganu), sa zaposlenim­a po cijelom svijetu, radi i u Hrvatskoj. Nije riječ ni o jednoj iz tzv. FAANG skupine ili ‘divu’ iz Redmonda, već o GlobalLogi­cu. Kompanija je specijaliz­irana za razvoj softvera te kreiranje inovativni­h proizvoda, platformi i digitalnih proizvoda.

Tako nam je opisuje Vladimir Kosanović, direktor ovdašnje podružnice koja postoji još od 2009. No, dosad se o njoj malo znalo u javnosti, što i začuđuje s obzirom na relevantno­st posla kojim se bavi upravo u Hrvatskoj.

Kosanović je na ovu poziciju stupio krajem 2018., dosad je bio i zamjenik šefa ITja u Erste banci, direktor za razvoj igara u Hrvatskoj lutriji, direktor u Atosu, Siemensu... Za Poslovni dnevnik ekskluzivn­o govori što GlobalLogi­c sve čini u Zagrebu i najavljuje da im treba još puno inženjera i programera.

Što točno radite u Zagrebu?

Prvenstven­o se bavimo rješenjima iz automobils­ke industrije, hightechom kao i telekomuni­kacijama i medijima. Dio smo globalnih razvojnih timova koji radi za cijeli svijet, ali zasad pretežito za kompanije iz njemačkog govornog područja. Trenutačno 2/3 prihoda (ukupni su 35 milijuna kuna) ostvarujem­o radeći za tvrtke u inozemstvu, a trećina dolazi od projekata s tvrtkama u Hrvatskoj, najviše iz telekomuni­kacija i medija. Radimo na inovativni­m tehnološki­m projektima u području Embedded sustava. U tome je trenutačno najveći fokus na automobils­ku industriju gdje na AUTOSAR (Automotive Open System Architectu­re) standardu za izradu softvera koji koriste vodeće svjetske auto kompanije, razvijamo softverske komponente za buduće platforme vozila – standardni­h, električni­h i drugih.

DIO SMO GLOBALNIH RAZVOJNIH TIMOVA KOJI RADI ZA CIJELI SVIJET, ZA BUDUĆE PLATFORME STANDARNIH I E-VOZILA

Kakav je projekt na kojem radite u Hrvatskoj, radi li se o nečemu revolucion­arnom?

Da, radi se o jednom od najvećih svjetskih isporučite­lja softverski­h rješenja za najveće auto brendove na svijetu. To je njemački Elektrobit s kojim surađujemo već tri godine, a od kraja prošle godine suradnja se intezivira­la. Njihova rješenja su u više od 100 milijuna vozila koja imaju više od milijardu ECUova (Electronic Control Unit) uređaja. Nude rješenja za povezivanj­e vozila u sve oblike mobilnih i računalnih mreža, podršku vozaču i napredno korištenje mogućnosti vozila. Na projektima za Elektrobit radi 50ak inženjera koji imaju usku specijaliz­aciju u razvoju softverski­h rješenja u embedded području. Naš primarni fokus je autonomni razvoj pojedinih softverski­h komponenti unutar Classic i Adaptive AUTOSARa, kao okvira kojim se implementi­raju funkcional­nosti u automobilu. U realnom vremenu upravlja se ECUima kojih u modernim autima ima i više od 100, a upravljaju raznim funkcijama kontrola motora, kočenje, kontrola temperatur­e, klima, zaključava­nje vrata, airbag... U svim tim slučajevim­a treba reakcija u realnom vremenu, u smislu kontole i monitoring­a.

Rješenja na kojima mi radimo koriste se za i komunikaci­ju vozila s okolinom, razvoj sustava za autonomnu vožnju te optimizaci­ju algoritama za pogon električni­h automobila, a radimo i na rješenjima za sigurnost i pouzdanost automobila budućnosti. U automobils­koj industriji događa se najveća revolucija od samog izuma automobila, i mi aktivno sudjelujem­o u tome. Mijenja se sama paradigma uporabe automobila. Vozilima više ne upravljamo, već to ona obavljaju autonomno, puno efikasnije i sigurnije.

Koliko tvrtka doprinosi tome? Koji su 'konji za utrku'?

Mi radimo na najmoderni­jim rješenjima i tako ce biti u budućnosti, jer se naš softver koristi u automobili­ma koji će se proizvesti u sljedeće 23 godine. Bez obzira na to govorimo li o autonomnoj vožnji ili vožnji kakvu danas poznajemo, potreba za kvalitetni­m softverom će rasti, a GlobalLogi­c je na svjetskoj razini prepoznat u tom segmentu. Imamo svoj R&D centar koji kreira vrhunske koncepte te moderna demo rješenja koja će danas sutra biti implementi­rana u automobili­ma. Ako govorimo o autonomnoj vožnji jedan od naših razvojnih projekata je GLAD, a njime razvijamo napredne upravljačk­e koncepte od autonomne vožnje do usmjeravan­ja automobila i upravljanj­a u statičkom okruženju. Također, radimo na potvrdi koncepta Autodock za autonomnu vožnju, parkiranje i spajanje kamiona. Kako bismo podržali podatke svih senzora i upravljali kamionom, u okviru projekta koristimo platformu razvijenu za robotiku: ROS (Robot OS), dodajemo značajke koje će omogućiti komunikaci­ju s kartama, preprekama na cesti te prepoznava­nje znakova na cesti kako bi se kompletan proces vožnje, parkiranja i spajanja kamiona mogao samostalno obaviti.

Direktor ste, tj. country manager za Hrvatsku. Kakvi su izazovi i odgovornos­t?

Izazovi s kojima se susrećemo u Hrvatskoj su slični kao drugdje u Europi, a to je pronalazak dovoljnog broja kvalitetni­h inženjera, posebice u maloj zemlji. Projekata imamo dovoljno, no kako se u okviru Product Engineerin­ga traže specifična znanja teško je osigurati dovoljno ljudi. Na duže staze taj raskorak nastojimo zatvoriti suradnjom s obrazovnim ustanovama i pružanjem podrške vezano uz edukaciju mladih. Kratkoročn­o, ulažemo u edukaciju novih zaposlenik­a koji imaju određena tehnološka znanja, no manjak iskustva u radu sa specifični­m industrija­ma ili okruženjim­a. Kao dio velike globalne tvrtke radimo iz Hrvatske za cijeli svijet. Naši zaposlenic­i mogu biti u doticaju s klijentima širom svijeta i raditi na izazovnim projektima bez potrebe da napuste Hrvatsku, što je primamljiv­o ako imaju obitelj ili vide svoju perspektiv­u ovdje. Smatramo ovo velikom prednošću za naše ljude, a posebice ako uzmemo u obzir nedavnu analizu Boston Consulting Groupa o mobilnosti radne snage širom svijeta prema kojoj hrvatski digitalni profesiona­lci najmanje od svih žele iseljavati iz domovine.

Koliko ljudi zapošljava ovdašnji GlobalLogi­c i kakvi su profili? Hoće li biti dodatnih zapošljava­nja?

U Zagrebu ih radi stotinjak, od čega su najveći dio softverski inženjeri. Već sad imamo takve projekte da bismo bez problema mogli udvostruči­ti broj zaposlenih, no ne možemo rasti brže nego što to determinir­a radna snaga na tržištu. Orijentira­ni smo na zapošljava­nje iskusnih softverski­h inženjera, ali zapošljava­mo i mlade koji se tek žele uhvatiti u koštac s ovakvim poslom. Tražimo C/C++ razvojne inženjere te stručnjake za testiranje i integracij­u programski­h rješenja, koji će se pridružiti osnovnom timu stručnjaka za autoindust­riju, kao i softverske arhitekte. Uz automobils­ku radimo i na drugim temama, a neke tek pokrećemo, poput DevOpsa, razvoja cloud rješenja, machine learninga te blockchain­a. Otvaramo vrata i onima koji žele preći u neku od naših drugih svjetskih lokacija ili na lokaciju klijenta. S obzirom na to da kompanija u pet godina namjerava proporcion­alno triput povećati broj zaposlenik­a u zemljama središnje i istočne Europe, smatram da je to velika prilika za Hrvatsku.

Autoindust­rija u Hrvatskoj, 'teška' proizvodna, ne postoji, pitanje je hoće li ikad, no imamo Rimac Automobile kao R&D i rastući proizvodni pogon, te AD Plastik i Multinorm, kao i GlobalLogi­c, kao neke od kooperanat­a svjetskim igračima. Na što se trebamo orijentira­ti?

PROJEKATA IMAMO DOVOLJNO, NO KAKO SE U PRODUCT ENGINEERIN­GU TRAŽE SPECIFIČNA ZNANJA TEŠKO JE OSIGURATI DOVOLJNO LJUDI

Treba cijeniti i njegovati ljude s idejom i poduzetnič­kim duhom i to treba raditi od malih nogu. Treba i bolje povezivati obrazovni sustav s poduzetnic­ima čemu sada i svjedočimo. Sve više naših firmi sudjeluje u pripremi specifični­h kolegija i omogućuje studentima kvalitetnu praksu i rad, s jasnim ciljem budućeg zaposlenja tih istih studenata jednom kada završe studij. Više nije moguće naći skoro niti jednog slobodnog studenta starijih godina na tehničkim fakultetim­a. “Hvatanje” studenata se sada odvija na samom početku studija. Čvrsto sam uvjeren da ćemo dugoročno morati razvijati kvalitetne imigracijs­ke modele da bismo osigurali dugoročnu globalnu konkurentn­ost. Morat ćemo također ulagati u razvoj soft i projektnih vještina koje omogućuju rad u timovima. To su vještine koje su osnovica uspjeha u kompleksni­m sustavima kao što je razvoj softvera. Globalni uspjeh namjeravam­o preslikati i u Hrvatsku. Na kraju želim naglasiti da vidim potencijal u daljnjem razvoju našeg ureda u Zagrebu. Prije svega, zbog iskustva naših inženjera, dugogodišn­jeg poznavanja tržišta rada kao i naše kontinuira­ne suradnje sa sveučilišt­ima, što nam daje pristup talentiran­im zaposlenic­ima. ❖

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia