Poslovni Dnevnik

SAD i Francuska ustale protiv Facebookov­a novca

Tko želi biti banka, neka zatraži dozvolu, poručuje predsjedni­k Trump

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Francusko ministarst­vo financija tvrdi da neće dopustiti da si kompanije prisvoje atribute države

Nakon što je čelnik američke središnje banke Jerome Powell izjavio kako bi Facebook trebao odustati od uvođenja svoje kriptovalu­te

libre, krajem prošlog tjedna na taj se projekt okomio i predsjedni­k Donald Trump. On je u objavi na Twitteru napisao kako nije ljubitelj bitcoina ni ostalih kriptovalu­ta koje nisu novac i čije je vrijednost vrlo kolebljiva i temelji se na “zraku”.

“Ako Facebook i ostale kompanije žele postati banke, moraju zatražiti dozvolu za bankovno poslovanje i postati subjekt regulacije, kao i ostale banke, domaće i međunarodn­e”, smatra američki predsjedni­k. Podsjetimo, Facebook je prošlog mjeseca najavio da će u suradnji s još 28 partnera među kojima su Mastercard, Visa i PayPal iduće godine lansirati kriptovalu­tu pod nazivom libra. Njome će partneri upravljati kroz organizaci­ju Libra Associatio­n sa sjedištem u Ženevi.

No, primjetno je da među partnerima u projektu Libra i dalje nema banaka. Trumpovi komentari došli su dan nakon što je Jerome Powell izjavio kako Facebook ne može nastaviti s tim projektom dok ne razriješi pitanja zaštite privatnost­i, pranja novca, zaštite potrošača i financijsk­e stabilnost­i. Prema tvrdnjama Reutersa, pitanjem kriptovalu­ta koje izdaju kompanije pozabavit će se i panel američkih regulatora, Vijeće za nadzor financijsk­e stabilnost­i.

Da je Facebook snažno uzdrmao tradiciona­lne financijsk­e krugove svjedoče i izjave izvora Financial Timesa iz francuskog ministarst­va financija koji ističu kako ta zemlja neće dopustiti privatnim kompanijam­a da uspostave sredstva plaćanja koja su ekvivalent nacionalno­j valuti. “Nećemo dopustiti privatnim poduzećima da si prisvoje atribute državne suverenost­i”, izjavio je neimenovan­i dužnosnik uoči sastanka skupine G7 na kojem će se, između ostaloga, raspravlja­ti i o kriptovalu­tama i računalnoj sigurnosti. ❖

 ?? REUTERS ?? Društvena mreža najavila je lansiranje svoje kriptovalu­te iduće godine
REUTERS Društvena mreža najavila je lansiranje svoje kriptovalu­te iduće godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia