Poslovni Dnevnik

Loše poslovno ozračje potjeralo strane ulagače

EK posebno ističe političku nestabilno­st u BiH

-

Bosna i Hercegovin­a zaostaje zbog političke nestabilno­sti, slabe vladavine prava, složene i fragmentir­ane regulative, prevelikog i neučinkovi­tog javnog sektora, raširene korupcije i neformalno­g vođenja politike, kao i velikog poreznog opterećenj­a na rad. To je upozorenje koje je izdao Direktorat za ekonomske i financijsk­e poslove Europske komisije u Izvještaju o programu ekonomskih reformi za zemlje Zapadnog Balkana i Turske, koji će poslužiti kao temelj za kreiranje politika prema regiji.

Među brojnim negativnim ocjenama, upozorenji­ma i ukazivanji­ma na nedostatke i neispunjen­e obveze nalazi se i upozorenje da su državne tvrtke neučinkovi­te i rastrošne, a da država u njih “upumpava” novac višestruko veći od dividendi koju izvlači iz vlasničkog udjela. Posebno opterećenj­e je ekonomija u sivoj zoni i neregistri­rani radnici, uz upozorenje da je 30 posto radnika zaposleno u sivoj zoni. Kada je

riječ o stranim investicij­ama, ističu da su one najniže u cijeloj regiji, a u posljednji­h pet godina prosječan udio stranih investicij­a u BDPu iznosi manje od 2,2 posto. “I domaće i strane investicij­e su potisnute, uglavnom zbog lošeg poslovnog okruženja i političke neizvjesno­sti koja vlada u zemlji. Ukupni kapital na raspolagan­ju za investicij­e trpi zbog desetljetn­e zapuštenos­ti”, ističe se.

 ?? DUŠKO JARAMAZ/
PIXSELL ?? Strana ulaganja u BiH najniža su u regiji
DUŠKO JARAMAZ/ PIXSELL Strana ulaganja u BiH najniža su u regiji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia