Poslovni Dnevnik

NA DRUGI POGLED VOŽNJA ELEKTRIČNI­M AUTOMOBILI­MA JEFTINA JE SAMO U PROMOTIVNO­M RAZDOBLJU

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Pitanje infrastruk­ture Kada bi u Hrvatskoj samo jedan posto osobnih automobila bilo na električni pogon, njih barem 10.000, u elektroene­rgetsku mrežu te nove energetske kapacitete za proizvodnj­u struje trebalo bi uložiti milijarde eura, a za to je potrebno i vrijeme koje se mjeri godinama

Iako električni automobili krstare po svjetskim cestama već 10ak godina, za većinu vozača, kako globalno tako i u Hrvatskoj, uglavnom su i dalje egzotika. Iako na prvi pogled izgleda da se radi o nečem savršenom, svojevrsno­m perpetuumu mobile, što će nam omogućiti da se besplatno vozimo umjesto da trošimo stotine kuna ili eura mjesečno na naftu i benzin, cijena od 30ak tisuća eura pa naviše je uglavnom prepreka za većinu građana da se uopće dublje informira o ovoj tehnologij­i.

Dijelu vozača ne sviđa se ni relativno skromna automija eautomobil­a koja još uvijek rijetko prelazi 200 km. Ima zemalja, posebice u Europi, koje su odmakle jako daleko po pitanju korištenja eautomobil­a, a na tragu nastojanja EU da poveća njihov udio u europskom voznom parku izdašnim bespovratn­im subvencija­ma, i u Hrvatskoj se njihov broj popeo na nekih 500injak, uz još duplo toliko električni­h bicikala i motocikala. No, Norveška, iako nije u EU, jedan od najvećih svjetskih proizvođač­a nafte i plina, u konačnici i struje, odlučila je do 2025. u potpunosti dokinuti mogućnost registraci­je vozila na fosilna goriva te prijeći na ona električna.

Europska iskustva

Već danas se norveškim cestama kotrlja oko 300 tisuća električni­h vozila, od čega njih 100injak tisuća u nekom obliku hibrida. Norveška je poticala, i još uvijek potiče, svoje građane na kupnju eautomobil­e poticajima poput oslobađanj­a od plaćanja PDVa na kupnju automobila, besplatnom strujom za njihovo punjenje, oslobođenj­em od plaćanja autocesta i gradskih cestarina, neplaćanje­m parkinga, besplatnom registraci­ja i sl. No, već sada su se pojavile inicijativ­e za dokidanje ovih benefita jer je koncentrac­ija eautomobil­a u gradovima postala prevelika te su počeli izazivati infrastruk­turne probleme kao i oni na fosilna goriva. Brojke i postoci električni­h automobila u Hrvatskoj, ali i većini ostalih zemalja Europske unije zanemarivi su u odnosu na Norvešku. No, nije problem samo cijena tih automobila, nego infrastruk­tura. Naime, da bi električni automobil vozio on svejedno treba gorivo, električnu energiju koju mora negdje napuniti. Čak i u Norveškoj, koja trenutno ima oko 12 tisuća punionica za električne automobile, a do 2025. ih planira još 8000, vozači, posebice u gradovima, imaju velike probleme kako bi napunili svoje limene ljubimce “gorivom”.

U Hrvatskoj imamo oko 200 javnih punionica za eautomobil­a, a upravo ih je proteklog tjedna otvoreno 16 novih na Ininim crpkama uzduž hrvatskih autocesta, a u suradnji Ine i HEPa. Iako bi nekom neupućenom moglo zvučati kao suvišno pitanje o broju punionica, jer ako je za oko 1,5 milijuna registrira­nih automobila u Hrvatskoj sasvim dostatno oko 850 benzinskih crpki koliko ih ima, koji problem bi bio da postojećih 200injak opskrbljuj­e desetke tisuće eautomobil­a? No, problem je u tehnologij­i. I dok prosječan automobil na ulijevanje goriva u svoj rezervoar, koje je netko prije pohranio u tankove na samoj benzinskoj crpki, potroši par minuta, punjenje eautomobil­a traje satima, a može potrajati i danima. Uz to, ta energija nije pohranjena na punionici nego se u pravilu povlači iz elektroene­rgetske mreže koja je optimizira­na bez takvih velikih potrošača.

Nemamo dosta struje

Tu dolazimo do problema. Standardna brza punionica za električne automobile ima snagu 50 kW, a one za Teslu

150 kW s tendencijo­m prelaska na 250 kW, dok autobusi i kamioni trebaju i više od

350 kW. S druge strane, snaga struje za prosječnu obiteljsku kuću/stan je 4,6 kW, a objektivno se troši upola te snage. Dakle, za punjenje jednog Tesle potrebna je snaga jednaka onoj za velike stambene zgrade u Novom Zagrebu sa stotinjak stanova ili ukupne potrošnje prosječnog sela naravno, može se električni automobil puniti i na kućnoj mreži na 4,6 ili 12 kW (u slučaju trofazne struje), no onda njegovo punjenje ne traje dva sata nego više desetaka sati.

Jasno je što bi istovremen­o punjenje “simbolični­h” tisuću osobnih automobila i stotinjak autobusa u Zagrebu napravilo od elektroene­rprvom getske mreže potpuni kaos i slom sustava. U ostatku Hrvatske, posebice na autocestam­a prema moru ili istoku gdje su i postojeće elektroene­rgetske mreže upitno stabilne, takvo je punjenje zapravo i nezamisliv­o još dugo vremena.

Pitanje je gdje ćemo proizvesti, nabaviti, u konačnici kupiti tu dodatnu struju i po kojoj cijeni. S obzirom na to, jasno je da u novu električnu mrežu, a i same kapacitete proizvodnj­e i isporuke električne energije, netko mora investirat­i ozbiljan novac, koji se samo na razini Hrvatske mjeri u milijardam­a eura. Naravno, tu je i vrijeme jer se takav veliki infrastruk­turni zahvat ne može napraviti preko noći. Naravno, nitko racionalan nije ni mogao očekivati da će gorivo za njihove eautomobil­e biti zauvijek besplatno, ili barem kroz neko duže vrijeme, jer će se to prije ili poslije morati početi plaćati. Iako za sad naplate uglavnom nema, a i tamo gdje postoji ona je simbolična, neke analize pokazuju da bi “tankiranje” eautomobil­a moglo postati i skuplje od onog benzinskog ili dizela. ❖

U NORVEŠKOJ JE REGISTRIRA­NO 300 TISUĆA E-AUTOMOBILA, A IMAJU I 12 TISUĆA PUNIONICA, DOK U HRVATSKOJ IMAMO SAMO 500 VOZILA I 200 PUNIONICA

ZA PUNJENJE JEDNOG TESLE POTREBNA JE SNAGA JEDNAKA ONOJ ZA VELIKE STAMBENE ZGRADE

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia