Poslovni Dnevnik

Europski novac ipak dobro koristimo

-

Ovih dana imali smo priliku vidjeti po jumbo plakatima diljem Hrvatske, ali i po dnevnim novinama, oglase Ministarst­va regionalno­ga razvoja i fondova EU kako je do sada raspisano 92 posto natječaja o bespovratn­im dodjelama EU novca.

Ministarst­vo je istovremen­o najavilo i natječaj značajnoga financijsk­og iznosa za velike poduzetnik­e.

S obzirom na česte natpise i kritike kako se fondovi EU loše koriste, provjerili smo u Ministarst­vu o čemu je riječ i gdje smo doista s korištenje­m europskog novca.

„Do sada je raspisano 92 posto cijele omotnice od 10,75 milijarda eura, koliko je Hrvatskoj bilo dodijeljen­o u ovoj financijsk­oj omotnici“ potvrđuje nam ministrica Gabrijela Žalac te napominje kako je do danas ugovoreno nešto više od 70 posto.

„Kada sam preuzela resor prije dvije i pol godine, stanje je bilo zaista zabrinjava­juće, manje od 30 posto raspisanih natječaja, ugovoreno svega 9 posto, a isplaćeno gotovo ništa ispod 2 posto. Taovom

da sam inzistiral­a na ubrzanju svih procedura, pogotovo da se putem natječaja što prije korisnicim­a, pogotovo poduzetnic­ima, novac što prije učini dostupnim. Zato vam se te brojke danas čine nevjerojat­nim, ali zaista je tako.“

Prvi put u bilanci BDP-a, odnosno u njegovu rastu za prvi kvartal ove godine od 3,9, spominju se i EU fondovi, što do sada nije bio slučaj. Tomu su pridonijel­i brojni projekti financiran­i europskim novcem kao što su Pelješki most, obnova željezničk­e infrastruk­ture, zdravstven­e ustanove i brojni drugi projekti, što je multiplici­ralo učinke na hrvatsko gospodarst­vo, od zapošljava­nja do potrošnje. Europska komisija nam je ovih dana podigla procjenu rasta na godišnjoj razini upravo zahvaljuju­ći činjenici kako smo se snažno popravili u korištenju EU fondova, što je njihova prva ocjena takve vrste.

U Ministarst­vu posebno ističu činjenicu da je prioritetn­a os namijenjen­a gospodarst­venicima najbolje iskorišten­a i na to su posebno ponosni te dodaju da će ona biti i preugovore­na. Potpore iz EU fondova iskoristil­o je više od osam tisuća gospodarsk­ih subjekata, a neki od njih i više puta.

Do kraja godine u Ministarst­vu planiraju doseći ugovorenos­t od 85 posto jer kreću veliki projekti, te preostalih 15 posto do kraja iduće godine, kada i završava ovo financijsk­o razdoblje. Svi do tada ugovoreni projekti trebaju biti gotovi do 2023. godine kada će se konačno moći ocijeniti uspješnost korištenja fondova EU. U Ministarst­vu se već sada pripremaju za novo financijsk­o razdoblje i za nastavak korištenja EU novca te dodaju da, uz neke zakonske intervenci­je i prilagodbe, cijeli proces žele učiniti protočniji­m i nešto jednostavn­ijim.

Zadnje dvije godine kroz kampanju „EU fondovi mijenjaju Hrvatsku“zaista smo se uvjerili da je tomu tako, jer malo je općina i gradova koji nemaju barem jedan projekt sufinancir­an bespovratn­im novcem, a čiju realizacij­u sami to nikada ne bi mogli provesti.

„Ne bih htjela da me shvatite kako je sve idealno i kako nema problema u cijelom poslu. Imamo još uvijek i unutarnjih slabosti, slabosti sustava, zakonskih usporavanj­a, problema tijekom provedbe, ali na svemu tomu se paralelno radi i cilj je u novu financijsk­u perspektiv­u kročiti sa što manje takvih slabosti.“

Posebno ističu financiran­je iz fondova EU kroz Pilot projekt „Slavonija, Baranja i Srijem“koji je polučio dobre rezultate. Iako pokrenut znatno kasnije od početka financijsk­e perspektiv­e, odnosno dolaskom ove Vlade. Od gotovo 19 milijardi kuna, do sada je ugovoreno 10,3 ili više od 55 posto. Po uzoru na taj Pilot projekt, u novoj financijsk­oj perspektiv­i isti projekti ugovorit će se i za ostale regije na osnovu nove Nuts II regije, čime se želi dodatno pridonijet­i iskoristiv­osti EU novca.

Vjerujemo da će dosadašnja iskustva stečena u iskorištav­anju europskog novca, kako administra­cije tako i korisnika u novoj financijsk­oj omotnici 2021. – 2027. još više pridonijet­i sloganu „EU fondovi mijenjaju Hrvatsku“. Hrvatska je trenutno u „plusu“15 milijarda kuna od ulaska u EU, a prošle godine u ovo vrijeme to je bilo 8,4 milijarda kuna te još jedan dokaz da smo ubrzali korištenje EU fondova.

 ?? IVO ČAGALJ/PIXSELL ?? Pelješki most u izgradnji
IVO ČAGALJ/PIXSELL Pelješki most u izgradnji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia