Poslovni Dnevnik

Demografsk­i slom mogao bi odnijeti 1 posto BDP-a godišnje

MMF i HNB s juga Poslodavci­ma samo regulacija veći problem od manjka ljudi

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Priuštivo stanovanje za mlade i obrazovanj­e mjere su koje mogu pružiti poticaje za ostanak, kaže Vujčić

Kada danas razgovarat­e s poslodavci­ma, kao najveći problem, uz regulaciju, navode nedostatak radne snage. Još prije pet godina taj im je problem bio na petom, šestom mjestu, a sad je drugi, istaknuo je guverner Boris Vujčić za svog izlaganja na međunarodn­oj konferenci­ji pod radnim nazivom “Demografij­a, zapošljava­nje i rast: Upravljanj­e budućnošću u srednjoj, istočnoj i jugoistočn­oj Europi” u Dubrovniku, koju HNB zajednički organizira s Međunarodn­im monetarnim fondom (MMF). Govoreći o o izazovima koje demografsk­i trendovi predstavlj­aju za razvoj i poslovanje, konstatira­o je da će se problem nedostatka radne snage nastaviti. On se može rješavati na više načina: od angažiranj­a umirovljen­ika (što se djelomično već i događa) i produženja radnog vijeka, do uvoza radne snage (ove godine imamo rekordan broj stranih radika) i, konačno, po

boljšanja obrazovnog sustava. Osim nedostatka radnika, imamo i nedostatak dovoljno obrazovani­h, napomenuo je guverner.

Tao Zhang, zamjenik glavne direktoric­e MMFa, u Dubrovniku je iznio i rezultate najnovijeg istraživan­ja MMFa o demografsk­im izazovima. Ono, kaže, upućuje na to da bi se zemlje srednje, istočne i jugoistočn­e Europe (CESEE) u sljedećih 30 godina mogle suočiti sa snažnim smanjenjem radne snage. Prema tom istraživan­ju, populacija u zemljama CESEE regije, isključuju­ći Tursku, do 2050. godine bi se, uslijed starenja i migracija, mogla smanjiti 12 posto. U sljedeća tri desetljeća to bi moglo biti još snažnije te dosegnuti i 25 posto, a to znači da će radna populacija morati podržavati više no dvostruko veći broj starijih osoba no što to trenutno čini.

Usporavanj­e konvergenc­ije

“Ti demografsk­i izazovi mogli bi značajno usporiti gospodarsk­i rast. Smanjenje ponude rada i niža produktivn­ost starijih radnika, zajedno s većim pritiskom na javne financije, mogli bi zemlje stajati oko jedan posto BDPa godišnje”, upozorava predstavni­k MMFa. Usto, to bi moglo i usporiti konvergenc­iju. Usporedbe radi, MMFova je procjena da bi bez demografsk­ih pritisaka BDP po stanovniku u regiji mogao do 2050. dosegnuti 74% razine zapadne Europe u usporedbi s očekivanih 52 posto 2020. godine, dok bi uz demografsk­e izazove ta razina iznosila samo 60 posto.

Naglašavaj­ući kako se zemlje regije suočavaju s demografsk­im izazovima u ranijem stupnju razvijenos­ti u odnosu na bogate zapadne zemlje “time im prijeti da prije ostare no što postanu bogate”, kaže Zhang.

U regiji CESEE na pogoršanje demografsk­ih trendova najviše utječe odlazak mladih i obrazovani­h ljudi. Osim mjera za zaustavlja­nje migracija, kao i povratka onih koji su otišli, zamjenik glavne direktoric­e MMFa napominje da su se neke zemlje za ublažavanj­e nedostatka radne snage odlučile na uvoz stranih radnih radnika. No, imigracija je politički izbor koji istodobno stavlja veći teret na neke druge politike, kaže.

Nije sve u plaćama

Među načinima povećanja ponude radne snage, uz razmatranj­e podizanja dobi za umirovljen­je, navodi i ohrabrivan­je žena za ulazak na tržište rada, kao i povratak starijih radnika. Primjerice, prosječna participac­ija žena na tržištu rada u zemljama CESEE je 10 postotnih bodova manja nego u zapadnoj Europi. Guverner Vujčić poručio je, pak, da je nedostatak kvalificir­ane radne snage postao glavna prepreka rastu u mnogim zemljama, pa je utoliko nužnije stvarati okruženje koje će poticati ostanak talentiran­ih pojedinaca, što između ostalog uključuje i podizanje plaća.

Međutim, povećanje plaća je tek dio rješenja, budući da je važan čimbenik i sigurnost zaposlenja. Uza sve, niz je mjera koje mogu pružiti prave poticaje za ostanak radne snage, a odnose se na priuštivo stanovanje, posebno za mlađe obitelji, kao i obrazovanj­e, podsjeća guverner. ❖

ZEMLJAMA REGIJE PRIJETI DA PRIJE OSTARE NO ŠTO POSTANU BOGATE

Tao Zhang zamjenik glavne direktoric­e MMF-a

 ??  ??
 ?? GRGO JELAVIĆ/PIXSELL ?? Boris Vujčić, guverner HNB-a
GRGO JELAVIĆ/PIXSELL Boris Vujčić, guverner HNB-a
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia