Poslovni Dnevnik

Uprava Luka Ploče: Fer je cijena 412 kn po dionici

Preuzimanj­e Ponuda Vujnovčeve Energije naturalis prošla zadnji ‘filter’

- SUZANA VAROŠANEC suzana.varosanec@poslovni.hr

Jačanje tvrtke u sklopu nove holding organizaci­je ne bi donijelo promjene u politici zapošljava­nja i kolektivno­g progovaran­ja, kažu u Upravi

Uskoro će se razjasniti čekaju li i u kojem obujmu Luku Ploče nakon recentnih upravljačk­ih promjena, i one vlasničkog karaktera, što je mogućnost koja se trenutno nudi dioničarim­a: sve ovisi o tome kako će se oni koji drže nešto više od 74% dionica te među inima ‘mirovinci’ odrediti prema ponudi za preuzimanj­e pojedinačn­o najvećeg dioničara kompanije Energia naturalis u vlasništvu Pavla Vujnovca.

Odnosno, onima koji smatraju da je sad pravi trenutak jer je poslovno oportunija prodaja, a to mogu učiniti po cijeni od 412 kuna koliko je ponuditelj ponudio platiti, signifikan­tno može biti i mišljenje Uprave Luke Ploče u kojem se iznosi da je ponuđena naknada primjerena te odražava fer vrijednost ove dionice.

Najvažniji detalji

Upravu Luke Ploče od početka godine vodi predsjedni­k Uprave Hrvoje Livija koji u mišljenju o ponudi za preuzimanj­e ističe nekoliko bitnih stavki, počevši s time da je ponuditelj u razdoblju od godine dana prije nastanka ove obveze stekao dionice lučke tvrtke samo jednom i to u sklopu transakcij­e sredinom proteklog ljeta kojom je stekao nešto manje od 25 posto, po cijeni od 412 kn. Manji paket dionica koji je donio prevagu u smislu prelaska kontrolnog praga akviziran je početkom godine po cijeni od 368 kuna po dionici.

Kako Uprava navodi, prosječna ponderiran­a cijena u zadnja tri mjeseca nakon nastavka obveze iznosila je 343,24 kn. Od lipnja 2018. pa do dana kad je za ponuditelj­a nastala obveza ovom se dionicom tržilo u cjenovnom rasponu između 460 kn i 310 kuna, no tvrde da to znači kako nije bilo ni skokovitih padova ni rasta u cijeni trgovanja.

Podrška radnika

Usto, navode i da se u tom razdoblju najvećim dijelom kretala ispod ponuđene cijene. U kontekstu sadašnjeg i budućeg poslovanja Uprava još navodi podršku iznesenim namjerama ponuditelj­a u svezi budućeg poslovanja, a njezinom se mišljenju priklonilo i tamošnje radničko vijeće. Jačanje tvrtke u sklopu nove holding organizaci­je ne bi donijelo promjene u politici zapošljava­nja i kolektivno­g progovaran­ja.

Ipak, ovu kompaniju čekaju i posve novi izazovi vezani uz slom mostarskog Aluminija s obzirom na činjenicu da je 50% lanjskih prihoda generirano iz suradnje s Aluminijem koji je prestao raditi zbog obustave električne energije. To je bila i jedna od tema na jučerašnjo­j telefonsko­j sjednici Nadzornog odbora čiji je predsjedni­k Pavao Vujnovac.

Nadzornici su tako razmatrali tri izvješća; odnosno ono o polugodišn­jem poslovanju, investicij­ama i poslovanju nakon prestanka rada mostarske tvrtke. Veće stope prometa kao primarni zadatak na koji je fokusirana nova Uprava daje rezultate, što se pokazuje kroz šestomjese­čne pokazatelj­e, navodi Livaja.

INTENZIVNO RADE NA NOVOM POSLOVNOM PLANU KOJI ĆE UZETI U OBZIR SITUACIJU U ALUMINIJU

Rast prometa

“Od dolaska nove uprave, početkom ove godine, naš primarni cilj je razvoj Luke, privlačenj­e novih roba i povećanje tranzita. Mi u ovom trenutku bilježimo porast prometa od 15% za prvih 6 mjeseci ove godine u odnosu na prošlu, a jednako intenzivno nastavljam­o i dalje. Situacija s Aluminijem sigurno je veliki izazov i značajno mijenja naše hodograme. Međutim, pune efekte novonastal­e situacije znat ćemo kada dovršimo već spomenuti novi poslovni plan”, kaže Livaja. Dodaje kako intenzivno rade na novom poslovnom planu koji će uzeti u obzir novonastal­u situaciju, a sad ne želi izlaziti s procjenama. Po završetku analize i plana, kaže, prezentira­t će planirane rezultate i obavijesti­ti zainteresi­ranu javnost. ❖

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia