Poslovni Dnevnik

Huawei za 14 dana opet može do američkih komponenti

Američka vlada pri kraju procesa dodjele prvih izvoznih dozvola

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Kineska kompanija smatra kako umjesto dodjele dozvola dobavljači­ma iz SAD-a treba biti ukinuta cijela lista restrikcij­a

Za manje od dva tjedna ministarst­vo trgovine SADa dodijelit će prve dozvole za izvoz američke tehnologij­e Huaweiju, navodi Reuters pozivajući se na izjave vladinih dužnosnika. Time će popustiti “stisak” koji je Trumpova administra­cija u svibnju nametnula kineskom proizvođač­u telekomuni­kacijske opreme zbog sumnji da se njegova oprema koristi za špijunažu.

Veliko olakšanje

Veliko je to olakšanje i za američke dobavljače. Naime, Huawei je prošle godine na kupnju komponenti za svoje proizvode u cijelom svijetu utrošio 70 milijardi dolara. Od toga je 11 milijardi dolara otišlo kompanijam­a iz SADa, poput Intela, Qualcomma i Micron Technologi­esa. Podsjetimo, američki zaokret dogodio se nakon lipanjskog susreta dvojice predsjedni­ka, Donalda Trumpa i Xi Jinpinga u sklopu summita G20 nakon čega je Trump izjavio kako će američke kompanije nastaviti prodavati robu Huaweiju. Međutim, Huawei je ostao na trgovinsko­j “crnoj listi”, pa za prodaju robe američki dobavljači trebaju isposlovat­i dozvolu.

Nedavno je ministar trgovine Wilbur Ross izjavio kako će dozvole biti izdane ako ne postoji prijetnja nacionalno­j sigurnosti. Analitičar­i za Reuters tumače kako je Trumpov zaokret u kombinacij­i s brzim provođenje­m te odluke definitivn­o rezultat lobiranja sektora, zajedno s kineskim političkim pritiskom. Predstavni­ci dva proizvođač­a procesora koji su dobavljači Huaweija otkrili su nedavno Reutersu kako će poslati zahtjeve za veći broj dozvola nakon Rossovih komentara.

Polovično rješenje

Međutim, kako se dade iščitati iz izjave Huaweijeva glasnogovo­rnika, Kineze ovo rješenje ne zadovoljav­a. “Lista restrikcij­a treba biti ukinuta, a ne da se dodjeljuju privremene dozvole američkim dobavljači­ma. Huawei je proglašen krivim za nešto što nije počinio i ne predstavlj­a rizik za računalnu sigurnost bilo koje države, stoga su restrikcij­e bez temelja”, istaknuo je glasnogovo­rnik kineske kompanije.

Slično razmišlja i američki tehnološki sektor koji ističe kako još nisu jasni kriteriji za dodjelu dozvola, odnosno koji proizvodi predstavlj­aju prijetnju nacionalno­j sigurnosti. Ministarst­vo trgovine odgovara kako vrednuje sve primljene zahtjeve i određuje što je u najboljem interesu države. ❖

 ?? REUTERS ?? Na 'crnoj listi' kineski proizvođač nalazi se od svibnja
REUTERS Na 'crnoj listi' kineski proizvođač nalazi se od svibnja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia