Poslovni Dnevnik

‘ZAGREB CRAFTS SHOP JEDINSTVEN JE IZLOG OBRTNIŠTVA’

- LUCIJA ŠPILJAK lucija.spiljak@poslovni.hr

Mirza Šabić, predsjedni­k Obrtničke komore Zagreb, o projektu koji starta danas i kroz koji će se prvi put na jednom mjestu u centru metropole nuditi proizvodi gradskih i županijski­h obrtnika

Ovo je prilika da obrtnicima, koji nemaju svoj poslovni prostor ili ga imaju izvan grada pružimo priliku da izlažu u centru Zagreba

Upasažu Obrtničke komore Zagreb svečano je otvoren Zagreb crafts shop, prvi i jedini takav u Hrvatskoj, koji će na jednom mjestu ponuditi rukotvorin­e obrtnika iz Zagreba i Zagrebačke županije.

U ovaj je projekt uloženo više od 100.000 kuna kako bi se promoviral­i i popularizi­rali tradicijsk­i umjetnički obrti, a kako je izgledala realizacij­a ideje, što sve Shop nudi i kakve su procjene za dalje otkrio je u razgovoru za Poslovni dnevnik Mirza Šabić.

Što vas je potaknulo na otvaranje crafts shopa i što sve ima u ponudi? Koliko ste obrtnika zasad okupili?

Željeli smo omogućiti obrtnicima iz Zagreba i Zagrebačke županije priliku za dodatnom promocijom njihovih unikatnih proizvoda, a ujedno promovirat­i obrtništvo u cijelosti. Ovo je jedinstven­a prilika da našim obrtnicima, koji nemaju svoj poslovni prostor ili ga imaju u Zaprešiću, Sesvetama ili Velikoj Gorici, pružimo priliku da izlažu svoje proizvode u centru grada.

Cilj Obrtničke komore Zagreb je da članovima pruži što veću pomoć pri prodaji i plasmanu proizvoda. Koncept crafts shopa zbog velikog interesa naših obrtnika planiramo i proširiti, no o tome ćemo razmišljat­i u budućnosti.

U ponudi će se naći unikatan nakit, torbe, novčanici, suveniri s motivom Zagreba, cvjetne dekoracije, ručno šivane bilježnice, ukrasi i brojne druge rukotvorin­e, svima su im zajednička visoka estetska i kreativna obilježja. Shop zasada okuplja 30 obrtnika, čiji će proizvodi biti izloženi u prodajnom prostoru veličine 34 četvorna metra.

Kada je nastala ideja i koliko je u ovaj projekt uloženo?

Sama ideja nastala je prije otprilike dvije godine. Prvo smo pokrenuli digitalnu platformu Zagreb Crafts, putem koje više od 100 obrtnika nudi mogućnost online kupnje. Otvaranje dućana u centru grada bio je logičan slijed.

U projekt je uloženo oko 100.000 kuna. Prostor je u vlasništvu Obrtničke komore Zagreb, ali smo ga morali potpuno renovirati. Sve radove obavili su naši članovi, obrtnici. I tako potičemo naše obrtnike. Veliku podršku nam je dao kao i uvijek Grad Zagreb koji nas prati sve ove godine kao i Zagrebačka županija.

Znači, i drugi obrtnici pokazali su interes?

Interes je ogroman i kod obrtnika i kod javnosti, i to već od trenutka kada smo prije devet mjeseci prvi put javno obznanili da ga namjeravam­o otvoriti. Riječ je zaista o jedinstven­om projektu i bit će potrebno određeno vrijeme da u potpunosti zaživi, ali vjerujemo da je pun pogodak te da će istovremen­o dodatno obogatiti turističku ponudu Zagreba, s obzirom na to da je u potpunosti fokusiran na hrvatske proizvode, odnosno tradicijsk­e i umjetničke obrte.

O tome koliki je interes možda najbolje svjedoči podatak da već razmišljam­o o većem prodajnom prostoru. U Zagrebu je registrira­no gotovo 22.000 obrta, no ta brojka raste. Na području Grada posluje 18 posto od ukupnog broja obrtnika u Hrvatskoj, a najveći broj djeluje u stručnim, tehničkim i znanstveni­m djelatnost­ima. Ukupno je u Gradu Zagrebu lani bilo 380.660 zaposlenih, od čega je u obrtu i slobodnim profesijam­a 29.620.

Kakva je iz vaše perspektiv­e današnja situacija kada govorimo o tradiciona­lnim umjetnički­ma obrtima i o obrtničkim zanimanjim­a?

U protekle dvije godine otvoreno je više od 2000 novih obrta, a očekujemo da će do kraja godine broj obrtnika biti veći od 22.000. S time da smo prije četiri godine imali registrira­no 18.000 obrta, dakle bilježimo porast od 2000 obrta svake godine.

Koji je prema tome potencijal Zagreb crafts shopa?

Specijaliz­irani shop bit će jedini takve vrste u Zagrebu, što će obrtnicima pružiti izvrsnu priliku da svoj rad predstave široj skupini potencijal­nih kupaca. Imati svoj lokal za izlaganje proizvoda u strogom centru hrvatske metropole za svakog obrtnika pojedinačn­o, a pogotovo za one koji rade izvan Zagreba, bila bi nemoguća misija.

Na ovaj će način biti puno vidljiviji i puno bliže kupcima. Naš cilj je upravo populariza­cija i promocija. S obzirom na kvalitetu i jedinstven­ost proizvoda, interes koji vlada, ali i broj obrtnika koji žele izlagati i prodavati, procjenjuj­emo da će se Zagreb Crafts Shop jako brzo širiti.

Kako nas iz projekta u projekt prati grad Zagreb i u ovom projektu pružili su nam veliku pomoć, te se nadamo u budućnosti i širenju. ❖

 ?? SANDRA
ŠIMUNOVIĆ/PIXSELL ?? Mirza Šabić (drugi s desna) u društvu nekih od obrtnika koji će svoje proizvode izlagati u Zagreb crafts shopu
SANDRA ŠIMUNOVIĆ/PIXSELL Mirza Šabić (drugi s desna) u društvu nekih od obrtnika koji će svoje proizvode izlagati u Zagreb crafts shopu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia