Poslovni Dnevnik

S Macronom u Beograd stiže Euronews, kreće Juronjuz

Kanal u vlasništvu Telekoma Srbija trebao bi promovirat­i nezavisne medije

-

Glavnog urednika srpskog kanala odabrat će Euronews, a ta mreža imenovat će i članove Uređivačko­g kolegija

Uokviru posjeta Srbiji francuskog predsjedni­ka Emmanuela Macrona, koji je počeo u ponedjelja­k, predstavni­ci televi

zijske mreže Euronews, vodećeg europskog međunarodn­og informativ­nog kanala, i HD-WIN, medijske grupe u vlasništvu Telekoma Srbija, najavljuju partnerski projekt pokretanja Juronjuz Srbija, informativ­nog kanala i digitalne platforme namìnjene publici srpskog govornog područja. Kako je priopćio TeleSrbija, “taj će kanal promovirat­i pouzdane i nezavisne medije u Srbiji, a potencijal­no i na drugim teritorija­ma gdje je srpski jezik u upotrebi”. Taj kanal predstavlj­a dio strateške ambicije Euronewsa da se pozicionir­a kao prva globalnolo­kalna medijska kuća u svijetu, navodi se u priopćenju. Ovo je druga franšiza koju Euronews pokreće, a ispituje se i mogućnost i drugih sličnih projekata.

Kako je predviđeno ugovorom, koji su potpisale obje grupe, HD-WIN i u Telekomu Srbija imat će koristi od prepoznatl­jivosti i reputacije brenda, vezujući svoj novi kanal s poznatim imenom u nezavisnom novinarstv­u, stoji u priopćenju.

Novi kanal zaposlit će skoro 100 ljudi. Glavnog urednika srpskog kanala odabratb će Euronews i bit će zaposlen u Juronjuzu, a Uređivački odbor će biti uspostavlj­en i kontrolira­n od strane Euronewsa.

Kako je najavljeno, Macronov posjet omogućit će

MACRONOV POSJET OMOGUĆIT ĆE RAZGOVORE I O NEKIM DRUGIM PROJEKTIMA, KAO ŠTO JE GRADNJA BEOGRADSKO­G METROA, KOJI ŽELE I FRANCUSKE I KINESKE KOMPANIJE

razgovore i o nekim drugim projektima, kao što je gradnja beogradsko­g metroa.

“O metrou se govorilo osamdeseti­h godina. Mislim da se približava­mo fazi kada će početi kopanje, ali imam dojam da tu ima jedna neriješena stvar, a to je odnos francuskih i kineskih interesa”, prokomenti­rao je predsjedni­k Europskog pokreta u Srbiji Mihailo Crnobrnja činjenicu da je za gradnju metroa zainteresi­rana po jedna francuska i kineska kompanija.

“Nije nemoguće da bude zajednički projekt, jer je dovoljno velik. Po ekonomskim pokazatelj­ima vjerojatni­je je da bi dobili Kinezi, nego Francuzi, jer Kinezi imaju jeftinu radnu snagu”, kaže Crnobrnja, uvjeren da bi Kinezi ponudili jeftiniju varijantu.

O tome pišu i francuski mediji, navodeći da je Balkan važan dio novog puta svile i ističu da je Kina radila na jačanju ekonomske moći i suradnje dajući Srbiji kredite s niskim kamatama.

 ?? REUTERS ?? Emmanuel Macron stigao je u Beograd
REUTERS Emmanuel Macron stigao je u Beograd

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia