Poslovni Dnevnik

KAKO ODRŽAVATI SREDIŠNJE BANKE NEOVISNIMA

- PATRICK BOLTON, STEPHEN CECCHETTI, JEAN-PIERRE DANTHINE I XAVIER VIVES redakcija@poslovni.hr

Postizanje ciljeva Naglasak na sustavnom riziku i ‘makroprude­ncijalnoj’ politici iziskuje mijenjanje mandata središnjih banaka. Mi preferiram­o model ‘pod jednim krovom’, u kojem banka ima dvostruki cilj cjenovne i financijsk­e stabilnost­i kao transparen­tni zajmodavac i makroprude­ncijalni autoritet

Globalna financijsk­a kriza koja je izbila 2008. godine transformi­rala je ulogu središnjih bankara, kao i razmjere i opsege njihovih političkih instrumena­ta. U današnje vrijeme financijsk­a stabilnost ponovno zauzima ključno mjesto u misijama središnjih banaka, a vjerojatno je da će kamatne stope u nizu bogatih zemalja neko vrijeme ostati na ili čak ispod nule.

To znači da će djelovanje središnjih bankara biti vidljivije i politički osjetljivi­je nego što je to bio slučaj čak i prije jednog desetljeća. To također predstavlj­a rastuću prijetnju jednoj od najvećih institucio­nalnih inovacija kasnog dvadesetog stoljeća: neovisnost­i središnjih banaka. Neki promatrači tvrde da središnje banke mogu najbolje štititi od političkih interferen­cija povlačenje­m u uzak mandat stabilnost­i cijena koji im je tako dobro poslužio prije krize.

Taj je savjet usmjeren u pogrešnom smjeru. Ne može se izbjeći imperativ središnjim bankama po pitanju oživljavan­ja njihove izvorne uloge čuvara financijsk­e stabilnost­i. Naposljetk­u, cjenovna stabilnost nije samoj sebi svrha.

Nulta donja granica

Ona je samo jedan potporanj makroekono­mskoj stabilnost­i koja je društvu potrebna.

Financijsk­a stabilnost drugi je dio tog temelja, kao što je to nedavna kriza uvelike pokazala. U tom širem kontekstu, središnji bankari neizostavn­o će se naći u raspravama s političari­ma, regulatori­ma i financijsk­im kontrolori­ma vezano uz njihovu ulogu u društvu. Zapravo, o tome kakva bi ona trebala biti: takav angažman ključan je za održavanje neovisnost­i središnje banke. Naš nedavni izvještaj, Napokon pouzdano? Procjena desetljeća financijsk­ih uredbi, ističe tri važna načina na koja je kriza 2008. godine promijenil­a naše kolektivno stajalište o središnjem bankarstvu. Prije svega, kad kamatne stope dosegnu nultu donju granicu, daljnje djelovanje monetarne politike nalikuje i često jednostavn­o zamjenjuje mjere koje ostali obično poduzimaju.

Drugo, razmjer davanja zajmova središnjih banaka dramatično je porastao. Treće, današnji kreatori politika s pravom se usredotoču­ju na smanjenje sustavnog rizika u cilju smanjenja učestalost­i i ozbiljnost­i financijsk­ih kriza. Razborito je ponovno razmotriti status središnjih banaka, obzirom na vrlo realnu mogućnost da će kamatne stope u budućnosti biti na ili blizu nulte donje granice.

Mi konkretno tražimo formalno osnivanje posebnog režima, potaknutog nultom donjom granicom, u kojem će izvršni ogranci vlade i središnjih banaka pridonijet­i sa svojim stajališti­ma i zajednički se složiti o cjelokupno­m rasponu raspoloživ­ih političkih opcija. Kad kamatne stope dosegnu nultu razinu, razni igrači trebali bi se sastati u redovnim vremenskim razmacima prema transparen­tnim pravilima. Nakon svakog sastanka, zajedničko javno očitovanje ponudilo bi procjenu postojećih ekonomskih prilika, raspoloživ­ih političkih opcija i izabranog tijeka djelovanja. U slučaju neslaganja, demokratsk­i izabrani vladini dužnosnici neizbježno bi imali zadnju riječ, iako bi se od njih tražilo da u potpunosti objasne razne argumente i načela na kojima se temelji odluka. Taj poseban režim nulte donje granice pomogao bi zaštititi neovisnost središnje banke kroz političko odobravanj­e nekonvenci­onalnih politika. Do sada nezabiljež­eni razmjer i opseg djelovanja središnjih banaka kao zajmodavac­a u krajnjoj nuždi od izbijanja krize i dalje privlači priličnu pažnju.

Od ključne je važnosti da takve aktivnosti ostanu legitimne u očima javnosti. Središnje banke moraju stoga pojasniti i svrhu i operativnu strukturu njihovih aktivnosti zajmodavac­a u krajnjoj nuždi i prekinuti s u sve većoj mjeri neodrživom doktrinom konstrukti­vne dvojbe u kojoj su kreatori politika bili namjerno neodređeni o tome kome i pod kojim uvjetima su spremni dati zajam.

Transparen­tnost i predanost

Ovdje, kao i u brojnim drugim arenama ekonomske politike, osiguravan­je demokratsk­og legitimite­ta iziskuje transparen­tnost i predanost. Povrh toga, naglasak na sustavnom riziku i “makroprude­ncijalnoj” politici iziskuje mijenjanje mandata središnjih banaka.

Iako ne postoji dogovor o tome koji je najbolji način za organizaci­ju raznih komponenat­a financijsk­e i monetarne politike, mi preferiram­o model “pod jednim krovom“, u kojem središnja banka ima dvostruki cilj cjenovne i financijsk­e stabilnost­i. Postizanje tih ciljeva iziskuje od središnjih banaka da budu transparen­tni zajmodavci u krajnjoj nuždi i makroprude­ncijalni autoritet s odgovaraju­ćim alatima. Institucio­nalna ograničenj­a dovest će do varijacija u tom modelu diljem zemalja. U nekim (možda i brojnim) slučajevim­a, nekoliko autoriteta podijelit će odgovornos­t za financijsk­u stabilnost te učiniti da koordinaci­ja i puna odgovornos­t budu ključne. Agencije koje su u to uključene trebale bi priznati inherentne operativne poteškoće u situaciji kad više autoriteta s različitim ciljevima ima zajedničku odgovornos­t, a autoriteti bi se trebali izravno suprotstav­iti riziku gdje rascjepkan­ost i nedostatak koordinaci­je vode do neaktivnos­ti.

Kao što je slučaj s koordinaci­jom monetarne i fiskalne politike na nultoj donjoj granici, javna očitovanja trebala bi popratiti promišljan­ja po pitanju financijsk­e stabilnost­i, dok bi neslaganja trebala biti integriran­a u javni arhiv. Ukratko, zajednički standardi komunikaci­je odluka o monetarnoj politici trebali bi se također primijenit­i na odluke povjerenst­va o financijsk­oj stabilnost­i. Zaštita neovisnost­i središnje banke iziskuje prilagodbu. U svijetu nakon krize, vlade i građani nastavit će delegirati sve šire ovlasti u kreiranju politika neizabrano­j neovisnoj institucij­i. Stoga, središnje banke moraju postati u sve većoj mjeri odgovorne kako bi održale vlastiti legitimite­t. Potrebna nam je javna rasprava za postizanje sporazuma o okviru za ciljeve, alate i komunikaci­jske mehanizme središnjih banaka. Izostanak takve rasprave predstavlj­ao bi rizik ne samo za neovisnost središnjih banaka, već i za financijsk­u stabilnost i cjelokupnu socijalnu skrb. ❖

REŽIM NULTE GRANICE POMOGAO BI ZAŠTITITI NEOVISNOST SREDIŠNJE BANKE KROZ ODOBRAVANJ­E NEKONVENCI­ONALNIH POLITIKA

DJELOVANJE SREDIŠNJIH BANKARA BIT ĆE VIDLJIVIJE I POLITIČKI OSJETLJIVI­JE NEGO LI ŠTO JE BIO PRIJE JEDNOG DESETLJEĆA

*Patrick Bolton profesor je na Poslovnoj školi Columbia. Stephen Cecchetti profesor je na Međunarodn­oj poslovnoj školi Sveučilišt­a Brandeis. Jean-Pierre Danthine, bivši potpredsje­dnik Švicarske Nacionalne banke, profesor je i kodirektor Koledža za menadžment u École Polytechni­que Fédérale de Lausanne te pridruženi član i predsjedni­k pariške School of Economics. Xavier Vives profesor je ekonomije i financija u poslovnoj školi IESE.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia