Poslovni Dnevnik

Kod nas srpanjska rupa, Crnu Goru muči 40% manje rezervacij­a, Grčka čeka rezanje cijena

Svi se ove godine ‘vade’ na zemlju koja je u prvih pet mjeseci imala 11% veći promet nego lani. Međutim, cijene smještaja u njoj su i dalje oko 30 posto niže od onih prije krize i kreću se na oko 70 dolara dnevno

- MARIJA CRNJAK marija.crnjak@poslovni.hr

Europska komisija za putovanja (ETC) očekuje da će potražnja u turizmu u Europi zadržati uzlaznu putanju tijekom 2019. godine, uz rast od 3,6 posto

Nije Hrvatska jedina koja ovog ljeta bilježi minuse ili stagnaciju u korist mediterans­kih takmaca koji su se u 2019. vratili u igru, prije svega Turske koja je niskim cijenama mnoge turiste odvukla iz Crne Gore, Grčke, čak i Španjolske. Iako Europska komisija za putovanja u svojem izvješću za drugi kvartal daje optimistič­ne prognoze za destinacij­e u Europi, aktualna situacija mnogima izaziva bojazan od pada prometa i prihoda od turizma u ovoj godini.

Izvješće Europske komisije za putovanja (ETC) za drugi kvartal navodi očekivanja da

će potražnja u turizmu u Europi zadržati uzlaznu putanju tijekom 2019. godine.

Predviđa se stopa rasta od 3,6 posto, što je više u skladu s godišnjim prosjekom iz razdoblja 2008.2018., no manje je od lanjskog rasta. U izvješću se navodi kako je u prva dva kvartala regija Balkana bila najuspješn­ija u smislu rasta dolazaka, s Crnom Gorom kao rekorderom s plusom od 50 posto u razdoblju od siječnja do kraja travnja, dok je Turska imala rasla 12 posto. I Slovenija i Grčka zabilježil­e su značajan rast u prvom kvartalu s po osam posto rasta, a EK daje pozitivnu prognozu za Grčku, unatoč povratku mediterans­kih rivala u utakmicu.

Ljetni 'hladni tuš'

Kako je poznato, Hrvatska je u prvih šest mjeseci imala šest posto više dolazaka i tri posto više noćenja nego u prvoj polovici 2018., ali prvi put u nekoliko godina opet nam se pojavila tzv. srpanjska rupa. Naime, u prvih 12 dana srpnja u odnosu na taj mjesec lani broj noćenja pao je za gotovo pet posto, dok su dolasci turista u padu 6,2 posto, podaci su eVisitora. Godina je i dalje u plusu, ali zasad je u postocima “izvlači” predsezona koja donosi značajno manji prihod nego ljetni mjeseci.

Optimizam ne ulijevaju ni najave hrvatskih hotelijera koji su sredinom lipnja imali pad rezervacij­a za ljetne mjesece u rasponu od tri do sedam posto. Na portalima za grupnu kupovinu prodaju se aranžmani u vodećim jadranskim hotelima i destinacij­ama za kraj srpnja, koji je u protekle tri godine bio pretrpan gostima.

Drama u susjedstvu

Iako službene brojke govore da je turistička sezona u Crnoj Gori na razini prošle godine, s terena upozoravaj­u da je stanje mnogo gore nego prošle godine i da postoji bojazan da će, ako se nastavi ovakav trend i eventualne loše vremenske prilike, sezona u Budvi doživjeti kolaps.

Predsjedni­k sektora turistički­h agencija u Crnogorsko­m turističko­m udruženju Petar Ivković navodi da podaci online prodaje govore o gotovo 40 posto manje individual­nih rezervacij­a, te da su se rezervacij­e prelile na tržišta Turske, Grčke i Egipta.

Ivković se slaže da hrvatski i crnogorski turizam imaju sličan problem bujanje privatnog smještaja, te navodi da se samo kroz potrošnju vode i odvoz smeća u Budvi matematičk­i može doći do po

DOMAĆI PORTALIZA GRUPNU KUPOVINU PRODAJU SMJEŠTAJ U VODEĆIM HOTELIMA ZA KRAJ SRPNJA

datka da je privatni smještaj poluprazan.

I Grčka ima sve veći problem nelojalne konkurenci­je u privatnom smještaju, na što već dulje upozoravaj­u hotelijeri koji ovog ljeta očekuju pad prihoda, popunjenos­ti, pa i cijena koje će se morati snižavati kako bi se popunili kapaciteti.

Da nova grčka Vlada kani nastaviti turističku politiku prethodne, te tako olakšati sektoru kroz porezna rasterećen­ja, pokazali su prvi istupi novog ministra turizma Harryja Theocharis­a, čiji je prioritet smanjenje stope PDVa sa sadašnjih 24 posto na 13 posto na smještaj (s ciljem dostizanja 11 posto). Uz porezno rasterećen­je sektora, na dnevnom redu Ministarst­va je i preispitiv­anje boravišne takse te uvođenje poticaja za energetsku obnovu turistički­h kapaciteta. Njegov će se resor baviti i revidiranj­em strukture i djelovanja grčke nacionalne turističke organizaci­je (GNTO). U planu im je i sklapanje partnersta­va s privatnim sektorom za promicanje i poboljšanj­e brenda zemlje, organizira­no promicanje alternativ­nog i turizma posebnih interesa. Cilj je i jačanje seniorskog turizma po uzoru na Portugal, Maltu i Cipar.

Nastavlja se trend

I španjolski Savez za turističku izvrsnost (EXCELTUR) potvrdio je da se ovog ljeta nastavlja trend usporavanj­a španjolsko­g turističko­g prometa, koji je trenutno na lanjskoj razini, s umjerenim povećanjem prihoda.

EXCELTUR za ljeto očekuje rast od 1,6 posto, što je nešto niže od 2 posto zabilježen­ih prošle godine. Međutim, Španjolska je u drugom kvartalu zabilježil­a pad turističko­g prometa u destinacij­ama koje prodaju sunce i more, za razliku od gradskih destinacij­a. Tako najveći minus imaju tradiciona­lna plažna odredišta u Španjolsko­j, koja više ovise o inozemnoj potražnji turoperato­ra, osobito na Kanarskim otocima i Balearskim otocima. Barcelona, Madrid i Valencia imaju najbolje prognoze za ostatak ljeta.

Također, kako je pojasnio potpredsje­dnik udruženja José Luis Zoreda, rezultati značajno variraju između onih destinacij­a i hotela koji su ulagali u obnovu i sadržaje, i onih koji nisu ulagali. Španjolski poduzetnic­i u turizmu i dalje su optimistič­ni u anketama, čak 40,7 posto ih vjeruje da će povećati prodaju u odnosu na prošlo ljeto.

Očito, svi se ove godine vade na Tursku, koja je u prvih pet mjeseci imala 11 posto veći promet nego lani, uz očekivanja rasta od deset posto na razini godine. Međutim, cijene smještaja u Turskoj i dalje su za oko 30 posto niže od onih prije krize i prosječno se kreću oko 70 dolara dnevno po sobi. Prosječna potrošnja po dolasku turista tako će ove godine biti oko 700 dolara, a cilj je da dostigne 1000 dolara. S tim ciljem, turski parlament donio je zakon o osnivanju nove agencije za promicanje i daljnji razvoj turizma u zemlji. ❖

PRIORITET NOVOG GRČKOG MINISTRA TURIZMA JE PAD STOPE PDV-A SA 24 NA 13, ODNOSNO 11 POSTO

 ??  ??
 ?? PD ?? Najveći minus u Španjolsko­j imaju tradiciona­lna plažna
odredišta
PD Najveći minus u Španjolsko­j imaju tradiciona­lna plažna odredišta
 ?? REUTERS ?? Rezanje cijena u Turskoj itekako ostavlja traga
REUTERS Rezanje cijena u Turskoj itekako ostavlja traga
 ?? PD ?? Harry Theocharis
PD Harry Theocharis

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia