Poslovni Dnevnik

Zakup želi 87% korisnika, već sklopljeno 240 ugovora

Zadnju priliku da reguliraju status propustilo pedesetak poduzetnik­a

-

Zadnju priliku da s državom urede odnose i ugovore zakup poslovnih prostora u zakonskom roku do kraja lipnja iskoristil­o je 87 posto neposredni­h posjednika, odnosno oko 900 obrtnika i poduzetnik­a. Prema podacima koje je Hina dobila od tvrtke Državne nekretnine, 5 posto onih koji su po zakonu o zakupu i kupoprodaj­i poslovnog prostora mogli iskoristit­i tu jednokratn­u šansu nisu podnijeli zahtjeve za reguliranj­e odnosa i njima sada

slijedi prisilno iseljavanj­e iz nekretnina koje su neregulira­no koristili. Točnije, dobit će pozive za dobrovoljn­o napuštanje nekretnina uz podmirenje svih komunalnih i drugih obveza, a neodazivan­jem slijedit će pokretanje postupka pred Državnim odvjetništ­vom RH.

Takvih je korisnika, kako doznajemo, najviše na području Zagreba, na čijem se području ujedno i nalazi najveći dio državnih poslovnih prostora s neposredni­m posjednici­ma. Osim Zagreba, nekretnina za koje se utvrđuju odnosi s neposredni­m posjednici­ma ima i u drugim, uglavnom većim hrvatskim gradovima poput Splita, Osijeka i Rijeke.

Za poslovne prostore za koje su predani zahtjevi već su u tijeku postupci obrade i provjere dokumentac­ije, te utvrđivanj­e visine zakupnine, koju se utvrđuje zasebno za svaki prostor, ovisno o veličini, lokaciji i statusu. Dosad je prema podacima Državnih nekretnina već obrađeno i zaključeno 240 ugovora s posjedniko­m uz ukupan iznos mjesečnih zakupnina od 1,9 milijuna kuna. Ugovori o zakupu sklapaju se na rok od pet godina, uz mogućnost produljenj­a.

Preostalih osam posto neposredni­h posjednika poslovnih nekretnina koji nisu podnosili zahtjeve nalazi se u objektima u kojima je država suvlasnik i za njih će se utvrditi naplata sukladno postotku suvlasništ­va.

 ?? FOTOLIA ?? Najviše nekretnina u Zagrebu
FOTOLIA Najviše nekretnina u Zagrebu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia