Poslovni Dnevnik

SUD ZNATNO SREZAO ODŠTETU ZA OPASNI MONSANTOV HERBICID

Edwinu Hardemanu dosuđeno 25,3 umjesto 80,3 milijuna dolara

- ✑ TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr REUTERS

Sud smatra da Monsanto ‘zaslužuje biti kažnjen’, ali da je iznos odštete ipak u nesrazmjer­u s obzirom na nedostatak čvršćih dokaza

Bayer će ipak isplatiti znatno manju odštetu u prvoj drugostupa­njskoj presudi zbog kancerogen­og djelovanja herbicida Roundup. To sugerira i da bi iznos odštete u drugim slučajevim­a mogao biti znatno niži nego što je određen u prvostupan­jskim presudama. Kako prenose američki mediji, savezni sud znatno je snizio iznos odštete koji Bayer mora isplatiti Edwinu Hardemanu.

Ustavno gledište

Sudac Vince Chhabria sa suda u San Franciscu dosudio je kako Bayer mora isplatiti 25,3 milijuna dolara, a ne 80,3 milijuna kako je dosuđeno na prvostupan­jskom sudu. Svoju odluku sudac Chhabria obrazložio je riječima kako Monsanto proizvođač spornog herbicida kojem je od prošle godine vlasnik njemačka kompanija zaslužuje biti kažnjen, prvostupan­jski iznos odštete je sporan s ustavnog gledišta. tolika odšteta u nesrazmjer­u je s činjenicom da Monsantu nije dokazano da je namjerno proizveo kancerogen­i proizvod ili da je znao za očite rizike u rukovanju tim herbicidom, prisnažio je Chhabria.

Edwin Hardeman je Roundup počeo koristiti tijekom 80ih godina za tretiranje korova na svom imanju. Prije pet godina dijagnosti­ciran mu je nonHodgkin­ov limfom, ali je uspio ozdraviti. Hardeman je jedan od preko 13.400 tužitelja koji su tužili Bayer i Monsanto zbog navodnog kancerogen­og djelovanja glavnog sastojka Roundupa, glifosata. Hardemanov slučaj postao je putokaz za ostale oboljele od karcinoma koji su godinama koristili taj herbicid.

Korak u pravom smjeru

Iako je sudac Chhabria odbio Bayerov zahtjev da se prvostupan­jska presuda poništi i krene na novo suđenje, kompanija je u priopćenju njegovu odluku nazvala “korakom u pravom smjeru”. Unatoč tome, i dalje planira uložiti žalbu. Bayer smatra kako je presuda i dosuđena odšteta u suprotnost­i sa znanstveni­m nalazima koji potvrđuju sigurnost Roundupa te zaključkom vodećih zdravstven­ih organizaci­ja u SADu i svijetu da glifosat nije kancerogen.

Hardemanov­a odvjetnica Jeniffer Moore izjavila je Reutersu kako je zadovoljna što je savezni sud prepoznao odgovornos­t Monsanta, ali je najavila da će se žaliti na odluku o smanjenju odštete. Podsjetimo, Bayer je za Monsanto platio 63 milijarde dolara, a preuzimanj­e je zaključeno prošle godine. ❖

 ??  ?? Herbicid Roundup sadrži sporni glifosat
Herbicid Roundup sadrži sporni glifosat

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia