Poslovni Dnevnik

Izgradnja Pelješkog mosta dijelu BiH i dalje je sporna

Bosanci žele na otvoreno more Tvrdi se kako RH opstruira dogovor o granici

-

Pojedinci iz HDZ BiH nisu htjeli zaštititi pravo BiH na slobodni izlaz na more, optužuje ministar Osmanović

Ministar civilnih poslova BiH, Adil Osmanović, rekao je da je o rješavanju granice prema Srbiji bilo pismenih obraćanja, ali nije odgovora, a u slučaju Hrvatske “ima opstrukcij­a”. Osmanović je to izjavio za sarajevsku N1 televiziju, istakavši da je sa Srbijom nesporno 90 posto granice.

Komisija za granice BiH upućivala je poziv službenoj komisiji za granice Srbije. Također, upućeno je pismo pravobrani­teljstvu, koje se trebalo obratiti međunarodn­om sudu za pravo mora u Hamburgu u vezi s gradnjom Pelješkog mosta, rekao je. Međutim, kako kaže, pojedini članovi pravobrani­teljstva su to osporili i ne žele zaštititi pravo BiH.

“Pojedinci ispred HDZa nisu htjeli zaštititi prava BiH o slobodnom izlazu na more, i to pojedinci koji rade u institucij­ama BiH. Kad je u pitanju granica sa Srbijom vidimo da se SNSD očigledno zalaže više za prava Srbije nego za prava BiH u pogledu hidroelekt­rane Bajina BaštaZvorn­ik”, rekao je Osmanović. Istovremen­o, predsjedav­ajući Predsjedni­štva BiH Milorad Dodik smatra da je to pitanje nebitno. “Što se tog prostora tiče,

je problemati­čan, i s jedne i s druge strane su isključivo Srbi. Republika Srpska i Srbija, u tom pogledu, mi to pitanje iz RS promatramo kao nešto nevažno i nebitno”, rekao je Milorad Dodik. Zasad je Crna Gora jedina država u regiji koja ima jasno definirane granice, a demarkacij­a granica jedan je od uvjeta za ulazak EU.

Inače, nizom manifestac­ija u ponedjelja­k je diljem BiH obilježena obljetnica neuspješno­g navodnog državnog udara u Turskoj, a u Mostaru je Stari most obasjan s turskom zastavom. S bočne strane Staroga mosta projektoro­m je obasjana crvena turska državna zastava s polumjesec­om, što je iznenadilo brojne prolaznike. Na zastavi je uz polumjesec i zvijezdu ispisan i broj 15 u spomen na 15. srpnja 2016. godine kada je navodno, kako tvrdi režim u Turskoj, teroristič­ka organizaci­ja FETO pokušala državni udar. U organizaci­ji Yunus Emre instituta i veleposlan­stva Turske u BiH, u Mostaru je večeras organizira­n prigodan program povodom treće godišnjice od neuspjelog pokušaja državnog udara. Na Starome mostu nalazili su se brojni aktivisti koji su nosili turske zastave.

U Sarajevu je istodobno održana Trka za demokracij­u u čast obilježava­nja treće godišnjice pokušaja puča u Turskoj. Institut Yunus Emre, kojega je osobno osnovao predsjedni­k Recep Tayyip Erdogan, organizira­o je u ponedjelja­k niz događaja posvećenih događajima iz 2016.

PO PITANJU GRANICE SA SRBIJOM, SNSD SE VIŠE ZALAŽE ZA PRAVA SRBIJE NEGO ZA PRAVA BIH U POGLEDU HIDROELEKT­RANE BAJINA BAŠTA-ZVORNIK, DODAO JE MINISTAR OSMANOVIĆ

 ?? IVO ČAGALJ/PIXSELL ?? Pelješki most nije svima po volji
IVO ČAGALJ/PIXSELL Pelješki most nije svima po volji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia