Poslovni Dnevnik

Pred obalom Cipra i četvrti turski brod

Ankara intenzivir­a bušenja u potrazi za naftom i plinom

-

Trska je u utorak poručila da kaznene mjere Europske unije “ni na koji način neće utjecati” na bušenja u potrazi za plinom u istočnom Sredozemlj­u u blizini Cipra te da u to područje šalje i četvrti brod. Otkriće velikih rezervi plina u istočnom Sredozemlj­u potaknulo je grozničavu utrku za eksploatac­ijom energenata skrivenih u podmorju, ali i spor između Turske i Cipra, članice Europske unije, koja također namjerava intenzivir­ati aktivnosti buNaime,

šenja. Na lipanjskom summitu u Bruxellesu čelnici članica EUa izrazili su “nezadovolj­stvo činjenicom da Turska još nije odgovorila na opetovane pozive EUa da obustavi takve aktivnosti”.

Turski ministar vanjskih poslova jučer je kazao da ponašanje europskog bloka “pokazuje koliko predrasuda i pristranos­ti EU gaji u vezi Cipra jer uopće ne spominje ciparske Turke koji imaju jednaka prava na prirodne resurse tog otoka”. Smatrajući turske aktivnosti vezane uz bušenje podmorja “ilegalnim”, ministri vanjskih poslova članica EUa su u ponedjelja­k odobrili mjere protiv Turske, uključujuć­i i odgodu pregovora o sporazumu o zrakoplovs­tvu, smanjenje novca iz europskih pristupnih fondova i ograničava­nje pristupa kreditima. Nikozija je zatražila od EUa da nešto poduzme nakon što je Turska bila uputila dva broda, Fatih i Yavuz, u područje koje Cipar smatra dijelom svoje isključive ekonomske zone.

 ?? REUTERS ?? Istražni brod Yavuz
REUTERS Istražni brod Yavuz

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia