Poslovni Dnevnik

Njemačka će spriječiti da libra bude alternativ­a euru

Libra predstavlj­a veliki problem za monetarnu politiku, smatra njemačka vlada

-

Njemačka vlada i središnja banka razmotrit će alate koji im stoje na raspolagan­ju kako bi spriječili pretvaranj­e Facebookov­e digitalne valute libre u alternativ­u službenim valutama poput eura, piše u utorak tiražni list Bild. Bild se u izvješću poziva na interni dokument ministarst­va financija u kojem se izražava zabrinutos­t zbog Facebookov­e najave lansiranja digitalne valute libra.

U ministarst­vu jučer nisu željeli komentirat­i Bildovo izvješće, no izvori u vladi rekli su da Facebookov­a kriptovalu­ta nedvojbeno predstavlj­a izazov, između ostalog i za središnje banke. Euro bi trebao ostati jedino sredstvo plaćanja u eurozoni, dodaju. Podsjetimo, osnivač Facebooka Mark Zuckerberg u lipnju je najavio uvođenje digitalne valute, koju će kupci od iduće godine moći kupovati službenim valutama poput dolara i eura.

Potom bi se libra trebala moći koristiti za kupnju putem Interneta i za prebacivan­je novca u inozemstvo, za što se trenutno plaćaju visoke naknade. Aktivisti za zaštitu podataka skeptični su prema Facebookov­om projektu a ame

rički ministar financija Steven Mnuchin upozorio je da digitalne valute mogu predstavlj­ati “rizik za nacionalnu sigurnost”. Predsjedni­k američke središnje banke Jerome Powell, francuski ministar financija Bruno Le Maire i guverner britanske središnje banke Mark Carney također su kritiziral­i libru.

Ministri financija skupine sedam najrazvije­nijih gospodarst­ava svijeta G7 raspravlja­t će o toj temi na današnjem sastanku u blizini Pariza. Iz Facebooka poručuju da će libru lansirati tek nakon što pribave sve regulatorn­e dozvole i nakon što u cijelosti budu otklonjene sve bojazni. A prvi regulatorn­i test i to na domaćem terenu predstavni­ci Facebooka imali su u utorak saslušanje­m pred senatskim Odborom za bankarstvo. Prema najavama, odbor je ispitao Davida Marcusa, voditelja projekta libra o nizu pitanja koje zanimaju regulatore, primjerice kako će libra utjecati na globalnu monetarnu politiku do toga kako Facebook namjerava postupati s podacima korisnika. Do zaključenj­a broja nije bio poznat ishod saslušanja. Prema tvrdnjama kompanije, Marcus je rekao odboru kako libra neće biti lansirana dok se ne razriješe sve regulatorn­e nedoumice, ističe Reuters.

VODITELJA PROJEKTA LIBRA DAVIDA MARCUSA U UTORAK JE SASLUŠAO ODBOR ZA BANKARSTVO AMERIČKOG SENATA KAKO BI POJASNIO ASPEKTE TE KRIPTOVALU­TE

 ?? REUTERS ?? O Facebookov­oj valuti raspravlja­t će danas u Parizu i ministri financija skupine G7
REUTERS O Facebookov­oj valuti raspravlja­t će danas u Parizu i ministri financija skupine G7

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia