Poslovni Dnevnik

Banke otvorile sezonu kvartalnih izvješća na Wall Streetu nadmašivši očekivanja

Otporni na usporavanj­e ekonomije Goldman Sachs, JPMorgan Chase i Wells Fargo ostvarili dobre rezultate

- ✑ TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Investitor­i su željno iščekivali rezultate JPMorgana zbog uvida u stanje američkog gospodarst­va

Dok Wall Street očekuju da će dobit kompanija iz sastava indeksa S&P 500 u drugom tromjesečj­u oslabiti 0,3 posto, američke

banke, sudeći po prvim izvješćima, analitičar­e će pozitivno iznenaditi. U utorak su tri velike američke banke objavile rezultate za drugo tromjesečj­e, a sve tri su nadmašile očekivanja financijaš­a.

Jedna od najvećih banaka, Goldman Sachs, dobre rezultate može zahvaliti višim naknadama od trgovanja vrijednosn­icama te povećanom kreditiran­ju kompanija i bogatih klijenata. Taj je segment zabilježio rast od 16 posto. Goldman Sachs je od travnja do lipnja ukupno uprihodio 9,46 milijardi dolara što je dva posto manje nego godinu ranije. Neto dobit pripisiva dioničarim­a pala je šest posto na 2,2 milijarde dolara dok se zarada po dionici snizila s lanjskih 5,98 dolara na 5,81 dolar. Međutim, to je značajno bolje od očekivanja analitičar­a koji su očekivali zaradu po dionici od 4,89 dolara te prihode od 8,83 milijarde dolara. Podsjetimo, banka trenutno “posprema” poslovanje pod vodstvom izvršnog direktora Davida Solomona, a do 2020. cilja uprihoditi dodatnih pet milijardi dolara.

JPMorgan Chase objavio je četiri posto više prihode od

29,6 milijardi dolara te 16 posto višu neto dobit od 9,65 milijardi dolara. Ako se isključe porezni dobici, zarada po dionici iznosila je 2,59 dolara. Prognoze za tu banku govorile su o 2,50 dolara dobiti po dionici te prihode od 28,9 milijardi dolara. Inače, investitor­i su željno iščekivali rezultate JPMorgana kako bi dobili uvid u stanje američkog gospodarst­va, tumači Reuters.

I četvrta američka banka po veličini, Wells Fargo, profitiral­a je od rasta kreditiran­ja i agresivnog rezanja troškova. Neto dobit porasla je s lanjskih

4,8 milijardi dolara na 5,85 milijardi dolara što je 1,30 dolara po dionici. Prognoze su govorile o 1,15 dolara. ❖

UKUPNI PRIHODI BANKE GOLDMAN SACHS PALI SU DVA POSTO DOK JE DOBIT SMANJENA ZA ŠEST POSTO

 ?? REUTERS ?? Izvršni direktor Goldman Sachsa David Solomon
REUTERS Izvršni direktor Goldman Sachsa David Solomon

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia