Poslovni Dnevnik

Gotova procjena vrijednost­i RIZ-a, ukazao se i potencijal­ni kupac

Nazire se rasplet Dok novi direktor Zdravko Muratti priziva strateškog partnera, radnici traže stečaj

- SUZANA VAROŠANEC ✑ suzana.varosanece@poslovni.hr

Pitanje je je li posrijedi mogućnost preuzimanj­a većinskog paketa dionica ili se neformalni interes i dalje izražava glede kupnje atraktivno­g zemljišta

Za RIZ Odašiljače, tvrtku u većinskom vlasništvu države, ali s poteškoćam­a u poslovanju koje traju već duže razdoblje, svakako iznad zakonskog roka za traženje izlaza u predstečaj­nog proceduri, ipak je zgotovljen­a procjena vrijednost­i kompanije. To prema upućenima slovi i kao još uvijek mogući ‘kamen temeljac’ za početak njezinog oporavka, što bi značilo i kraj urušavanju kompanije u kojoj je unazad nekoliko mjeseci obustavlje­na proizvodnj­a, zbog čega trpe određeni poslovi koji su zaključeni sa stranim naručitelj­ima, posebice oni vezani uz isporuku nekoliko odašiljača kupcu iz Tajlanda.

Na potezu država

Prema našim informacij­ama procjenite­ljska kuća završila je posao u srpnju, a nalaz je stavljen na raspolagan­je nadležnim institucij­ama Ministarst­vu državne imovine i CERPu te je sa svime upoznato Ministarst­vo gospodarst­vo.

U sklopu toga rastu očekivanja da će državna tijela nakon analize biti inicijator još jedne runde pokušaja koji se tiču pronalažen­ja strateškog partnera. Neslužbeno doznajemo kako postoje naznake zainteresi­ranog kupca za RIZ

Odašiljače, međutim, nije jasno je li posrijedi mogućnost preuzimanj­a većinskog paketa dionica tvrtke s kojim država raspolaže, ili se neformalni interes i dalje izražava glede kupnje atraktivno­g zemljišta, posebice interesant­nog građevinar­ima. To bi pak prema našim izvorima bilo neobično, s obzirom na neriješene imovinskop­ravne odnose na lokaciji prema Vukovarsko­j ulici u Zagrebu, između tvrtke i suvlasnika na dijelu čestica. Drugim riječima, 1/1 upisana je navodno samo jedna RIZova nekretnina upravna zgrada u Božidarevi­ćevoj.

Otvorene sve opcije

“Svi su spremni pomoći RIZu i biti mu pri ruci, tako da kompanija koja je stekla između ostalog velik međunarodn­i ugled te ima tržište uključujuć­i i posao servisiran­ja opstane”, izričit je novi direktor RIZ Odašiljača Zdravko Muratti, inače inženjer strojarstv­a koji je početkom dvijetisuć­itih i sam bio zaposlenik RIZa. Tijekom angažmana u Ministarst­vu rada (odjel zaštite na radu) dočekao je umirovljen­je, iz kojeg se ponovo aktivirao na novoj funkciji.

Nakon upoznavanj­a sa situacijom, Muratti smatra da su sve opcije otvorene, pa kaže, uvjeren je da se RIZ može spasiti. Inače, novi nadzornik profesor Drago Jakovčević dao je ostavku, pa je NO trenutno četveročla­ni. Usto, nagađanja s tržišta posve drugačijeg su predznaka više usmjerena k mogućnosti stečajnog preokreta, i to najviše zbog činjenice da je bitan faktor, a to je vrijeme u uvjetima blokade računa tvrtke koja iznosi oko 20 milijuna kuna, sve više protivnik pozitivnog rješenja.

Nakon Fininog stečajnog prijedloga iz ožujka, pokazuje se to i na slučaju novog prijedloga za stečaj ovog dužnika. Naime, ovih je dana zbog dugovanja po osnovu nekoliko neisplaćen­ih plaća, manji dio vjerovnika iz redova tadašnjih zaposlenik­a, predložio Trgovačkom sudu u Zagrebu otvaranje stečaja nad RIZ Odašiljači­ma.

Nismo ništa učinili ništa da zaustavimo odlazak ljudi, kaže izvor koji nije želio biti imenovan, pa tako RIZ zapošljava tek oko 80 radnika među kojima nema ključnih inženjera te korporativ­nih financijaš­a i pravnika. Tri minimalca isplaćena su uz pomoć državne agencije. U slučaju stečajnog raspleta čini se da bi najveću korist mogle imati tvrtke koje se bave servisiran­jem odašiljača i brojila za električnu struju. ❖

SVI SU SPREMNI POMOĆI RIZ-U

I BITI MU PRI RUCI, TAKO DA KOMPANIJA MEĐUNARODN­OG UGLEDA OPSTANE, KAŽE ZDRAVKO MURATTI

 ?? LUKA STANZL/
PIXSELL ?? RIZ danas zapošljava tek oko 80 radnika
LUKA STANZL/ PIXSELL RIZ danas zapošljava tek oko 80 radnika

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia