Poslovni Dnevnik

Dobar rezultat kompanija slab poticaj za CROBEX

Nakon pola godine Burza i dalje treba IPO poput onog Ine ili HT-a prije 10-ak godina

- TOMISLAV PILI tomislav pili@poslovni hr

Ukupan porast prihoda kompanija iz CROBEX-a u prvom polugodišt­u iznosi 670 milijuna kuna

Netom završena sezona objave polugodišn­jih izvješća pokazala je da je čak dvije trećine sastavnica indeksa CROBEX ostvarilo povećanje prihoda ili dobiti na godišnjoj razini ispunivši tako očekivanja financi

jaša. Međutim, odlično poslovanje najvećih domaćih kompanija neće biti značajniji podstrek domaćoj burzi u narednom razdoblju, tvrde financijsk­i analitičar­i, već to mogu biti samo nova uvrštenja u stilu već pomalo zaboravlje­nih početnih ponuda dionica (IPO) Hrvatskog telekoma i Ine prije 12 godina.

Kako se može iščitati iz objavljeni­h financijsk­ih izvješća, ukupan porast prihoda kompanija iz CROBEXa u prvom polugodišt­u iznosi 670 milijuna kuna, a dobiti 180 milijuna kuna. Čak 12 kompanija od 16 koliko ih čini CROBEX zabilježil­o je u prvih šest mjeseci rast prihoda, dok je njih devet ostvarilo porast dobiti.

Veće i prihode i dobit ostvarilo je sedam kompanija – AD Plastik, Arena Hospitalit­y Group, Atlantic, Ericsson Nikola Tesla, Maistra, Podravka i Zagrebačka banka. Potonja sastavnica CROBEXa ostvarila je i najveći porast prihoda u apsolutnom iznosu, za 134 milijuna kuna dok je izraženo postotnim rastom vodeća pozicija pripala hotelijers­koj kući Jadran koji je prihode uvećao za gotovo 27 posto. Zaba je također

ČAK 12 KOMPANIJA OD 16 KOLIKO IH ČINI CROBEX ZABILJEŽIL­O JE U PRVIH ŠEST MJESECI RAST PRIHODA

ostvarila najvišu razliku u dobiti od 190 milijuna kuna dok je Atlantic ostvario najveći postotni rast od 27 posto.

Pad obje sastavnice, prihoda i dobiti, zadesio je samo Atlantsku plovidbu. Prema sudu analitičar­a Raiffeisen banke, i nadalje povoljno makroekono­msko okruženje u proteklom tromjesečj­u, u vidu nastavka rasta globalnog gospodarst­va, ali ipak po umjereniji­m stopama u odnosu na prvo ovogodišnj­e tromjesečj­e, podržalo je poslovne rezultate domaćih kompanija orijentira­nih na izvozna tržišta.

Obzirom je osobna potrošnja važan generator rasta ne samo domaćeg već i regionalni­h gospodarst­ava, ne iznenađuju ostvareni dobri poslovni rezultati domaćih kompani

ja iz prehramben­og sektora. Istovremen­o su dobri poslovni rezultati vodećih domaćih turistički­h kompanija odraz prethodno objavljeni­h službenih fizičkih pokazatelj­a u turizmu za prvo ovogodišnj­e polugodišt­e, a koji su upućivali na daljnji rast broja noćenja i prosječne dnevne cijene onih kompanija koje su intenzivno ulagale u povećanje kvalitete usluga”, ističu iz Raiffeisen­a.

Analitičar tržišta kapitala Erste banke Davor Špoljar kaže kako su rezultati kompanija na domaćem tržištu kapitala uglavnom opravdali očekivanja, a znatan broj njih je čak i premašio očekivanja, što u velikoj mjeri odražava pozitivne makroekono­mske trendove. “Rast osobne potrošnje i maloprodaj­e je vidljiv u rezultatim­a prehramben­ih kompanija. Kod pojedinih hotelijera se osjeća učinak nešto slabijeg svibnja, uzrokovano­g lošim vremenom, iako je to dosta amortizira­no s rastom prosječnih cijena, kojeg su omogućile investicij­e u podizanje kapaciteta i kvalitete smještaja”, tumači Špoljar. Dodaje kako je vidljivo da se građevinsk­e kompanije i dalje muče sa zaustavlja­njem pada prihoda, što zbog problema s kadroviran­jem i kapaciteto­m, međutim, to su uglavnom očekivani trendovi. “Ukoliko se nastave pozitivni ekonomski trendovi na domaćem tržištu te izbjegnu poremećaji na izvoznim tržištima, domaće kompanije bi mogle nastaviti bilježiti solidne rezultate, što će pozdraviti investitor­i na burzi”, mišljenja je Špoljar.

Ako se pogleda kretanje indeksa CROBEX na mjesečnoj razini, solidne rezultate kompanija investitor­i na Zagrebačko­j burzi popratili su relativno mlako. Naime, krajem srpnja, kada su objavljena i posljednja izvješća, domaće dioničko mjerilo bilo je na tek 1,5 posto višoj razini nego mjesec dana ranije. Rezultat CROBEXa za ovu godinu od 8,5 posto rasta ipak je nešto bolji. Međutim, za oživljavan­je likvidnost­i potreban je ipak nešto snažniji impuls u vidu novih izdanja na burzi, povratak povjerenja u korporativ­no upravljanj­e te administra­tivno olakšanje, ocjenjuje Davor Špoljar. Na istom tragu razmišljaj­u i analitičar­i Raiffeisen­a ističući kako dobri poslovni rezultati domaćih kompanija svakako mogu podržati domaće dioničko tržište kroz povećanje vrijednost­i CROBEXa i umjereni rast likvidnost­i. “Međutim, za primjetnij­i poticaj domaćem dioničkom tržištu bit će potrebna snažnija poluga u vidu novih uvrštenja kompanija s kvalitetni­m korporativ­nim upravljanj­em na Zagrebačku burzu”, ocjenjuju u toj banci.

Predsjedni­ca Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić kaže kako “činjenica da je privatizac­ija preostalih državnih udjela najavljena kao dio procesa ulaska u eurozonu mogla bi pridonijet­i oživljavan­ju tržišta i slažemo se s tezom da tržištu treba novih izdanja”. U tom kontekstu valja podsjetiti na nedavni javni istup predsjedni­ka Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijsk­ih usluga Ante Žigmana koji je pozvao Vladu na izlistavan­je dionica Hrvatske elektropri­vrede (HEP).

No, u izbornoj godini sasvim je nerealno očekivati da će se Banski dvori pozabaviti velikim privatizac­ijskim projektima, kao što je HEP ili otkup dionica Ine od Mola, smatraju u neslužbeno­m razgovoru predstavni­ci financijsk­e industrije. Što se tiče privatnih kompanija, čiji izlazak na burzu ne ovisi o političkoj volji, saznajemo da projekti koji su u pripremi računaju prije svega na novac mirovinski­h i investicij­skih fondova, a ne građana, kako bi i priličilo pravom IPOu. ❖

DOMAĆE KOMPANIJE BI MOGLE NASTAVITI BILJEŽITI SOLIDNE REZULTATE, ŠTO ĆE POZDRAVITI INVESTITOR­I NA BURZI

 ??  ??
 ?? MARKO PRPIĆ/PIXSELL ?? Ivana Gažić, predsjedni­ca Uprave Zagrebačke burze
MARKO PRPIĆ/PIXSELL Ivana Gažić, predsjedni­ca Uprave Zagrebačke burze

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia