Poslovni Dnevnik

Rast prihoda proračuna s pečatom novca iz EU

U 5 mjeseci Od inozemnih pomoći 2,8 mlrd. kn više, od poreza 1,5 mlrd.

- ✑ JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Glavne rashodne stavke, za mirovine i zaposlene, tempom rasta više-manje ne odstupaju od nominalnog rasta BDP-a, veće oko 5%

Dok mnogi ekonomisti s pažnjom prate nove epizode trgovinski­h tenzija između svjetskih velesila i iz hrvatskih “cipela” pokušavaju sagledati znakove usporavanj­a koji ovih dana stižu iz najjače europske ekonomije, njemačke, domaćoj državnoj blagajni zasad ide solidno. U prvih pet mjeseci i punjenje proračuna i potrošnja proračunsk­og novca bilježe rast, a saldo je bolji nego lani uoči turističke sezone. Pritom se, kao i kod rasta BDPa s rastom odmaće potražnje, posebice investicij­a (i to s naglaskom na javni sektor), i na proručunu ponajviše ističe pečat pojačanog priljeva novca iz europskih fondova.

Ukupni prihodi državnog proračuna s krajem svibnja dosegnuli su 55,1 milijardu kuna, što je šest milijardi ili čak

12 posto više nego u istom razdoblju lani. Istodobno, rashodi središnjeg proračuna povećani su za pet milijardi (10%), na ukupno 56,5 milijardi, čime je petomjeseč­ni manjak u odnosu na 2018. manji za gotovo milijardu kuna (1,4 prema

2,35 mlrd. kuna). U nešto širem obuhvatu, na razini konsolidir­ane središnje države, proračunsk­i je saldo, pak, uz

63,4 milijarde kuna prihoda i

61,8 mlrd. rashoda u plusu za oko 1,6 milijardi.

Povećanju prihoda državnog proračuna za šest milijardi kuna nemalo su pridonijel­i i oni od poreza. Njih je i uz primjenu mjera iz trećeg kruga poreznog rasterećen­ja prikupljen­o oko 1,5 milijardi više nego lani, odnosno ukupno

54,75 milijardi. Pritom se nastavak solidne dinamike rasta potrošnje kućanstava očitovao u 1,6 milijardi kuna izdašnijim prihodima od PDVa, kojih je s krajem svibnja naplaćeno nepunih 20 milijardi kuna, odnosno devet posto više no lani, iako je upravo PDV (na svježe meso, voće, povrće, pelene i sl.) bio jedan od važnijih fokusa trećeg kruga rasterećen­ja.

Međutim, najzaslužn­ije za dvoznamenk­ast rast proračunsk­ih

prihoda je snažno povećanje priljeva novca iz EU. Naime, stavka inozemnih pomoći (mahom povezano s fondovima EU) lani je bila na 4,34 milijarde, a u prvih pet mjeseci ove godine dosegnula je 7,17 milijardi, 2,8 mlrd. ili gotovo dvije trećine više.

I većina ostalih kategorija prihoda bilježi povećanje u odnosu na lani. Tako je poreza na dobit u pet mjeseci naplaćeno 4,75 mlrd. kuna ili oko 370 mil. više, a približno toliko su se iozdašniji­ma pokazale trošarine kojih se u proračun slilo gotovo šest milijardi.

Kod doprinosa, doduše, državni proračun bilježi blagi pad (sa 10 na 9,9 mlrd. kuna), i to kao posljedicu ukidanja dvaju doprinosa (za zapošljava­nje i zaštitu na radu). Taj je potez s ovom godinom napravljen usporedno s povećanjem zdravstven­ih doprinosa koji su osjetno povećali prihode HZZOa, pa se puni efekti tih rošada ne vide tek na slici proračuna koja uključuje i izvanprora­čunske fondove, koji i mimo HZZOa nemalo pridonose fiskalnom suficitu.

Iako paralelno s rastom prihoda bujaju i proračunsk­i rashodi, najveće stavke, posebice u kontekstu utjecaja na deficit, rastu neštu sporije i tempom višemanje ne odstupaju od nominalnog rasta BDPa. Tako su npr. oni za zaposlene porasli 4,9%, na 11,85 milijardi, s tim da su za same plaće dosegnuli 9,9 mlrd. odnosno 5,6 posto više nego lani.

I izdaci za mirovine u pet mjeseci 2019. bilježe približno toliko postotno povećanje, premašivši 16,8 milijardi (lani 16,1), a slična je dinamika i kod ostalih socijalnih naknada.

Unatoč značajnim kamatnim uštedama sa svakim novim refinancir­anjem dugoročnih dugova, financijsk­i rashodi u prvih pet mjeseci bilježe porast, no to je očito povezano s jamstvima Uljaniku koji su se prevalili na proračun. ❖

 ?? SANJIN STRUKIĆ/
PIXSELL ?? Ministar financija Zdravko Marić s boljim saldom proračuna nakon pet
mjeseci
SANJIN STRUKIĆ/ PIXSELL Ministar financija Zdravko Marić s boljim saldom proračuna nakon pet mjeseci

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia