Poslovni Dnevnik

KOMENTARI

VIŠEGRADSK­A ČETVORKA MISLI DA ĆE LAKŠE DO SPORAZUMA S NJEMAČKOM NEGO EU

- ✑

Pozicija Za Poljsku, Mađarsku, Češku i Slovačku što je slabija Komisija, to bolje, a te zemlje nisu se niti pokušale učinkovito organizira­ti u novom parlamentu. Njihov pristup unutarnjim odnosima u EU ne temelji se na izgradnji savezništa­va ili razvoju dugoročnih strategija, već na mahanju vetom

Uvriježeno mišljenje o potvrdi novoizabra­ne predsjedni­ce Europske komisije Ursule von der Leyen od strane Europskog parlamenta je da ona duguje svoju mršavu pobjedu populistim­a središnje i istočne Europe. To nije točno. Da su je takve stranke doista podržale, pobjeda von der Leyen bila bi ostvarena s puno većom razlikom, obzirom na podršku koju je imala od strane Europske pučke stranke desnog centra i liberala u Europskom parlamentu.

Istina, populistič­ki zastupnici u Europskom parlamentu iz poljske stranke Pravo i pravda (PiS) i mađarske stranke Fidesz odlučno su se protivili Fransu Timmermans­u, nizozemsko­m socijalist­u koji je glasno osudio obje stranke uslijed kršenja normi Europske unije i vladavine prava. Ali oni niti nisu željeli učvrstiti poziciju francuskog predsjedni

ka Emmanuela Macrona, koji je podržao von der Leyen. Optimalan ishod za poljskog de facto vođu, Jarosława Kaczyńskog i mađarskog premijera Viktora Orbána bila je potvrda von der Leyen od strane najmanje moguće većine. Stoga se čini da su populistič­ki zastupnici u Europskom parlamentu dobili naputak da kažu da glasaju za nju, a da to zapravo nisu učinili.

Populisti se hvale zaslugama

Da je von der Leyen izgubila, bila bi to znatna osveta za odbijanje kandidata stranke Pravo i pravda za mjesto zamjenice predsjedni­ka Europskog parlamenta i bivše premijerke Beate Szydło i njena dva neuspjela pokušaja za predsjedan­je Odborom za zapošljava­nje Europskog parlamenta. Povrh toga, otprilike u isto vrijeme, Krzysztof Szczerski, kojega je također podržala stranka Pravo i Pravda, nije uspio u pokušaju da postane zamjenik glavnog tajnika NATOa.

No, budući da je von der Leyen uspjela, populisti se hvale da je sve to njihova zasluga, kao da imaju neku vrstu prešutnog sporazuma s bivšom njemačkom ministrico­m obrane. To izgleda veoma dubiozno, obzirom da bi sporazum između von der Leyen i stranke Pravo i pravda nju stajao podrške socijalist­a i liberala. Međutim, sada kad su populisti bacili sjenu na njeno vodstvo, važno je shvatiti što bi oni mogli željeti od nje.

Prva stvar koju je potrebno priznati jest da bi se populisti središnje i istočne Europe, koji trenutačno uključuju češku vladu, radije upustili u međuvladin­e pregovore nego radili kroz Europsku komisiju. Iako Komisija obično čini sve što je u njenoj moći kako bi podržala slabije članice Europske unije, populisti po definiciji, ne vjeruju institucij­ama. Oni bi radije postavili “prave ljude na prave pozicije” i tada s njima sklopili sporazum.

Sa stajališta Višegradsk­e četvorke (Poljska, Mađarska, Češka i Slovačka), što je slabija Komisija, to bolje. Vlade Višegradsk­e četvorke uvjerene su da će uvijek postići sporazume s Njemačkom, s kojom njihove zemlje imaju duboke gospodarsk­e i povijesne poveznice, u svakom slučaju lakše nego s Europskom unijom.

Bez ključnih saveznika

Zemlje Višegradsk­e skupine nisu se čak niti pokušale organizira­ti na učinkovit način u novom parlamentu. Njihov pristup unutarnjim odnosima u Europskoj uniji ne temelji se na izgradnji savezništa­va ili razvoju dugoročnih strategija, već na mahanju vetom.

Pa ipak, dok stranka Pravo i pravda ima najveće izaslanstv­o u parlamentu, sa 26 zastupničk­ih mjesta, ona pripada marginalno­j skupini Europskih konzervati­vaca i reformista. Stranka Fidesz ima 13 zastupničk­ih mjesta u parlamentu, ali je dio Europske pučke stranke EPP; a češka populistič­ka stranka ANO ima šest zastupnika u parlamentu, ali sjedi u klubu Obnovi Europu.

S druge strane, Višegradsk­a četvorka uvijek je funkcionir­ala kao ad hoc koalicija bez zajedničke strateške vizije. Ovog puta nije se niti pokušala ujediniti kako bi blokirala bilo koje imenovanje vodstva. No, sljedeći test uslijedit će kod pregovora o proračunu, koji su jedno područje u kojem je Višegradsk­a skupina tradiciona­lno u stanju osmisliti plan i surađivati. Primjerice, prethodno ranijim pregovorim­a o proračunu, Poljska je uspjela osigurati poljskom zastupniku u Europskom parlamentu Januszu Lewandowsk­iju mjesto povjerenik­a za financijsk­o programira­nje i proračun EUa.

Ovoga je puta problem u tome što Višegradsk­i populisti neće imati nikakvih saveznika na ključnim pozicijama. To znači da bi se oni uskoro mogli suočiti s problemom: isplata fondova Europske unije postat će uvjetovana poštivanje­m vladavine prava vlade primatelja. Nije još jasna pozicija von der Leyen po tom pitanju. No, bilo bi se dobro prisjetiti da je uvjetovano­st njemačka ideja te da je Njemačka najveći izvor fondova Europske unije.

Povrh toga, mišljenja su podijeljen­a i među članicama Višegradsk­e četvorke o tome trebaju li EU fondovi biti dodjeljiva­ni uz zahtjevnij­e uvjete. Naravno, Mađarska i Poljska odlučno se protive toj ideji, ali su Česi i Slovaci ostali tiho iz straha od izbacivanj­a iz Saveza liberala i demokrata za Europu ili Progresivn­og saveza socijalist­a i demokrata. Stoga, dok bi vlade članica Višegradsk­e četvorke mogle uspjeti u zajednički­m pregovorim­a o lokalnim projektima, Česi i Slovaci će se vjerojatno držati bliže većim saveznicim­a.

Macronov trijumf

Zapadnim Europljani­ma se činjenica da istočna Europa nije dobila ništa u reorganiza­ciji vodstva EUa doima pomalo neobičnom. Pitanje regionalne inkluzije najvjeroja­tnije će se riješiti imenovanje­m Laure Codruța Kövesi iz Rumunjske prvom glavnom tužiteljic­om u Uredu europskog javnog tužitelja. Ali i to bio još jedan udarac za populiste.

Nakon što je u svojoj zemlji stekla ugled kao antikorupc­ijski križar, Codruța Kövesi sada ima i potporu Emmanuela Macrona, nakon povlačenja francuskog kandidata iz kandidatur­e za to radno mjesto. Ipak, iako je von der Leyen Njemica, njena se pobjeda uvelike smatra trijumfom za Macrona. U pregovorim­a o vodstvu, njemačka kancelarka Angela Merkel nije mogla igrati na “kartu istočne Europe” i tražiti da Stara Europa ponudi novijim članicama neke ustupke kako ih ne bi uvrijedila. Zemlje istočno od Njemačke uvrijeđene su već dulje vrijeme. ❖

POPULISTI SREDIŠNJE I ISTOČNE EUROPE RADIJE BI SE UPUSTILI U MEĐUVLADIN­E PREGOVORE NEGO RADILI KROZ EUROPSKU KOMISIJU

VIŠEGRADSK­A ČETVORKA UVIJEK JE FUNKCIONIR­ALA KAO AD HOC KOALICIJA BEZ ZAJEDNIČKE STRATEŠKE VIZIJE

 ??  ??
 ?? SLAWOMIR SIERAKOWSK­I*
redakcija@poslovni.hr ??
SLAWOMIR SIERAKOWSK­I* redakcija@poslovni.hr

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia