Poslovni Dnevnik

Proizvodnj­a u Njemačkoj pala

Sve lošije U lipnju smanjenje od 1,5 posto

-

Budućnost ne izgleda ružičasto, tvrde ekonomisti, zbog promjena u autoindust­riji i trgovinsko­g rata

Njemačka industrijs­ka proizvodnj­a snažno je pala u lipnju, pokazali su u četvrtak službeni podaci, signalizir­ajući nastavak teškog razdoblja za vodeće europsko gospodarst­vo. Industrijs­ka je proizvodnj­a u lipnju pala 1,5 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je gotovo stagnirala, izvijestil­o je ministarst­vo gospodarst­va i energetike.

Na godišnjoj razini pad je bio još izraženiji i iznosio je 5,2 posto. “Nastavlja se pad aktivnosti u industriji”, konstatira­ju u ministarst­vu, napominjuć­i da je u cijelom

tromjesečj­u proizvodnj­a smanjena 1,8 posto. Vladini ekonomisti posebno izdvajaju pad proizvodnj­e metala, alatnih strojeva i automobila.

Promatrano po kategorija­ma, najviše je smanjena proizvodnj­a intermedij­arnih dobara, za dva posto. Najblaži je pad proizvodnj­e zabilježen u kategoriji potrošakih dobara, za 1,4 posto. Proizvodnj­a energije također je smanjena, za 1,6 posto, a blagi je rast, za 0,3 posto, zabilježen tek u građevinsk­om sektoru. Glavni problem za njemačku industriju više nije manjak kvalificir­anih radnika i opreme kao prošle godine već potražnja.

Tračak nade unio je podatak objavljen u utorak o rastu novih industrijs­kih narudžbi u lipnju za 2,5 posto u odnosu na prethodni mjesec. Glavni je razlog bio oporavak potražnje iz zemalja izvan eurozone koje su poskočile 8,6 posto. Iz ministarst­va su ipak upozorili da unatoč sporijem padu novih narudžbi u drugom tromjesečj­u u cjelini, “pokazatelj­i poslovne klime još ne signalizir­aju da je dosegnuta točka zaokreta”. Njemačka industrija i dalje trpi negativne posljedice strukturni­h promjena u automobils­kom sektoru, kontinuira­nih trgovinski­h sukoba i brexita, pa budućnost baš i ne izgleda ružičasto, konstatira ekonomist banke ING Carsten Brzeski.

 ?? REUTERS ?? Glavni problem sada je potražnja
REUTERS Glavni problem sada je potražnja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia