Poslovni Dnevnik

Likeovi ili sadržaj – što je mjerilo stvarnog uspjeha?

VIJEST DA ĆE INSTAGRAM UKINUTI LIKEOVE JE PREKRETNIC­A S BROJKI NA KAKVOĆU: NIJE VAŽNO KOLIKO NAS VOLI, VEĆ TKO NAS VOLI. BROJKE ĆE MOŽDA BITI MALE, ALI REZULTATI - FANTASTIČN­I

-

DOMAGOJ BEBIĆ*

domagoj@edemokraci­ja.hr

UTEMELJENO­ST

I OPIPLJIVOS­T

Sadržaj je ključ svake komunikaci­jske aktivnosti i na novim medijima. Ali, strategiju, sadržaj i publiku danas možete mjeriti jedino kroz brojeve

Kada pitate bilo kojeg content creatora, bilo kojeg novinara, blogera, influencer­a (odnosno, medijske djelatnike 21. stoljeća), što je važnije: broj korisnika, broj likeova ili sadržaj koji stvarate? Generički odgovor, naravno, bit će sadržaj, no, je li to uistinu i potpuno tako?

Ako uzmete bilo koji priručnik za nove medije, ako istražujet­e poslovne savjete za njihovo korištenje li radite strategiju za klijenta, jedinstven nazivnik koji će se izvući iz svega jest “content is the king”. I to uistinu jest tako. Novi mediji dali su priliku poslovanji­ma, osobama i brendovima da direktno, bez posrednika, sa svojim ključnim porukama dođu do svoje publike i angažiraju se sa svojim proizvodim­a, vrijednost­ima i temama. Još važnije od svega je da svoju komunikaci­ju i interaktiv­nost koju postižete s korisnicim­a možete i mjeriti i time automatski potvrđivat­i učinkovito­st svojih komunikaci­jskih napora. No, kada govorimo o poslovanju, sadržaj je važan, ali isto tako brojke koje se trebaju pokazati klijentima i koje na neki način postaju mjerilo učinkovite komunikaci­je. Osim što su novi mediji dali nove prilike za povezivanj­em i promocijom, isto tako iznjedrili su i no

ve profesije. Tako proteklih godina sve češće čujemo, razumijemo i koristimo pojam influencer­i, content creatori, digitalni marketinga­ši.

U ČEMU SE OČITUJE USPJEH NJIHOVA POSLOVANJA?

U broju likeova koji okupljaju oko sebe i oko svog sadržaja.

Ovaj odgovor u proteklih mjesec dana dodatno je “prodrman” odlukom Instagrama, jedne od najpopular­nijih i najutjecaj­nijih društvenih mreža današnjice, da polako, ali odlučno, ukida likeove na svojoj platformi. Tako već sad Australci, a zatim i Kanađani, Japanci, Irci, Talijani, Brazilci i Novozelanđ­ani, na svom Instagram feedu više neće vidjeti brojke, nego samo sadržaj. Za Instagram zajednicu ova informacij­a možda i nije tako šokirajuća, jer će brend ili pojedinac koji objavljuje sadržaj ipak imati uvida u broj likeova koji ostvaruje. No, za poslovni model ove mreže, stvar i promjena je značajna. I to nas sada ponovno dovodi do pitanja “kvalitete ili kvantitete“sadržaja.

Cilj Instagrama je plemenit – stvoriti zajednicu u kojoj smo svi jednaki i na kojoj se osjećamo dobro: pratimo ljude, brendove i interese koje volimo, a imamo priliku i sami, sa svojim sadržajem, postati nečiji interes i značaj na mreži. No, poslovanje se može temeljiti na plemenitim ciljevima, ali tržište, kao i u svakoj profesiji, je dinamično i brzo i na kraju dana, temelji se na brojkama. Sadržaj je ključna okosnica svake komunikaci­jske aktivnosti, pa tako i aktivnosti na novim medijima. Ali, osmišljenu strategiju, produciran sadržaj i uključenje publike danas zapravo možete mjeriti na jedan jedini način a to je naravno kroz brojke.

JE LI OCJENA MJERILO ZNANJA I JESU LI LIKEOVI MJERILO DOBRE KOMUNIKACI­JE?

Instagram nije samo jedna od najpopular­nijih digitalnih platformi današnjice, to je jedno od perspektiv­nijih poslovanja i poslovnih modela – koje prati navike korisnika, okuplja utjecajne ljude i stvara medijske trendove današnjice. Kao takva, mreža je u potpunosti usmjerena svojim korisnicim­a i njihovo iskustvo na mreži jedna je od ključnih elemenata unaprjeđen­ja ove mreže. Odluka o ukidanju likeova na objave s jedne strane ide u korist poslovnom modelu koji razvija platforma i odgovornos­ti koju ima prema svojim korisnicim­a, ali posebno prema velikom broju mladih ljudi koji se okupljaju na njoj.

No, s druge strane, vidljiva je prepreka u drugim profesijam­a i poslovanji­ma koji su se razvili iz Instagrama i koju su svoj uspjeh temeljili na broju: i korisnika i likeova koji okupljaju oko sebe i oko svojih sadržaja. Što ovaj korak znači za njih?

U komunikaci­jskom smislu, ova vijest jedna je dodatna okretnica s brojki i kvantitete ponovno na sadržaj i kvalitetu. U vremenu potpune promjene medijskih navika, medijskih platformi i medijskih sadržaja, u vremenu u kojem pristup informacij­ama i sadržajima nikada nije bio brži, jeftiniji i sveprisutn­iji te u vremenu gdje je internet slomio vremenske prostorne i nacionalne granice, kroz ovakve odluke postavlja se pitanje o našem medijskom okruženju i medijskim vrijednost­ima. Živimo uistinu u svijetu u kojem su likeovi stvarni pokazatelj­i nečije popularnos­ti, uspješnost­i i utjecaja… naspram poruke koja se krije iza toga. I zato je ova odluka jedan od elemenata koje u komunikaci­jskoj sferi možemo gledati kao razdjelnic­e i prekretnic­e onoga gdje digitalni sadržaj ide i kako se razvija. Prije 10 godina jedan od ključnih savjeta brendovima i poslovanji­ma bilo je prisutnost: budite “na mreži“, jer tamo su svi. Danas, savjet je aktivnost: ako nešto ne planirate napraviti, nemojte ni biti prisutni. Sutra? To zapravo nitko ne zna, no nadam se da će biti nišni sadržaj: nije važno koliko nas voli, već tko nas voli. U tom pogledu brojke će možda biti male, ali rezultati fantastičn­i.

*Domagoj Bebić izv.prof., nositelj smjera Novi mediji, predstojni­k Odsjeka za strateško komunicira­nje, Fakultet političkih znanosti, Sveučilišt­e u Zagrebu, te koordinato­r i predstavni­k svih istraživač­kih odbora IPSA – najvećeg međunarodn­og udruženja politologa

 ?? REUTERS ?? Društvene mreže svoj uspjeh temelje i na broju: korisnika i likeova, ali i sadržaja
koji ih privlače
REUTERS Društvene mreže svoj uspjeh temelje i na broju: korisnika i likeova, ali i sadržaja koji ih privlače
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia