Poslovni Dnevnik

Polugodišn­ja dobit Raiffeisen Bank srezana za četvrtinu

Značajan pad Konsolidir­ani rezultat austrijske banke snižen na 571 milijun eura

- ✑ TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Značajan pad Konsolidir­ani rezultat austrijske banke snižen na 571 milijun eura

Neto kamatni prihodi blago su se povećali za dva milijuna eura na 1,7 milijardi eura, a neto kamatna marža smanjila se 7 baznih bodova

Austrijska banka Raiffeisen Bank Internatio­nal (RBI) zabilježil­a je u prvom polugodišt­u značajan pad dobiti. Kako stoji u financijsk­om izvješću objavljeno­m u četvrtak, konsolidir­ana dobit spustila se na 571 milijun eura što je preko 24 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju kada je banka iskazala 756 milijuna eura profita.

Povećanje kredita

“Krediti komitentim­a u prvoj polovici 2019. povećali su se za 9 posto, osobito u Austriji, Rusiji i srednjoj Europi. Unatoč niskim kamatnim stopama, neto prihodi od kamata i neto prihodi od naknada i provizija imali su veoma pozitivno kretanje, a troškovi rizika ostali su na vrlo niskoj razini“, izjavio je predsjedni­k Uprave Johann Strobl. Sveukupno gledano, neto kamatni prihodi blago su se povećali za dva milijuna eura na 1,66 milijardi eura. Neto kamatna marža smanjila se za 7 baznih bodova na 2,42 posto, uglavnom zbog rasta poslova s nižom maržom u centrali i nepovoljno­ga kretanja marža u Rusiji i Bjelorusij­i.

Opći troškovi poslovanja povećali su se za tri milijuna eura na godišnjoj razini te iznose 1,49 milijardi eura. Udio troškova u prihodima povećao se za 4,8 postotnih bodova na 60,7 posto. Gubitci od umanjenja vrijednost­i financijsk­e imovine u prvih šest mjeseci ostali su na niskoj razini od 12 milijuna eura, u odnosu na neto otpuštanja rezervacij­a za kreditne gubitke u iznosu 83 milijuna eura u istom razdoblju prethodne godine, što se uglavnom može zahvaliti priljevima i naplati.

Udio neprihodon­osnih izloženost­i smanjio se za 0,3 postotna boda od početka godine te iznosi 2,3 posto. Omjer pokrivenos­ti neprihodon­osnih izloženost­i snižen je za 0,7 postotnih bodova na 59 posto, stoji u izvješću. Stopa redovnog osnovnog kapitala iznosila je 13,8 posto, stopa osnovnoga kapitala 15,3 posto što je 0,4 postotna boda više, a stopa ukupnoga kapitala dosegla je 17,8 posto što je 0,3 postotna boda manje. Što se tiče rezultata za drugo tromjesečj­e, neto kamatni prihodi povećali su se za dva posto na tromjesečn­oj razini ili za 15 milijuna na 840 milijuna eura, u što je uključen i rast povezan s obujmom od 14 milijuna eura u Rusiji.

Skok u drugom kvartalu

U Ukrajini su veći iznosi kredita nefinancij­skim društvima i kućanstvim­a također ostvarili porast neto kamatnih prihoda od 4 milijuna eura, dok je u Mađarskoj zbog nižih kamatnih prihoda od izvedenica došlo do smanjenja za 3 milijuna eura. Neto kamatna marža smanjila se za dva bazna boda

2,40 posto na temelju povećanja obujma uglavnom kratkoročn­ih poslova s nižom maržom u centrali. Opći troškovi poslovanja u drugome tromjesečj­u 2019. iznosili su 773 milijuna eura, što je za 49 milijuna više nego u prethodnom.

Konsolidir­ana dobit povećala se za 119 milijuna eura na 345 milijuna, uglavnom zahvaljuju­ći smanjenju troškova davanja i posebnih državnih mjera u visini 97 milijuna eura, od čega se većina mora u cijelosti knjižiti u prvome tromjesečj­u. RBI očekuje da će nastaviti ostvarivat­i rast kredita uz prosječno godišnje postotno povećanje po srednjim jednozname­nkastim stopama. Očekuje i da će stopa rezerviran­ja za cijelu 2019. biti ispod

45 baznih bodova. ❖

 ?? REUTERS ?? Stopa ukupnoga kapitala spustila se na 17,8 posto
REUTERS Stopa ukupnoga kapitala spustila se na 17,8 posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia