Poslovni Dnevnik

MEDIJI & MARKETING RAVNOPRAVN­OST KAO KLJUČ USPJEHA, 40% TVRTKI ČLANICA HURA-E VODE ŽENE

INICIJATIV­A POKRENUTA U LIPNJU, USKORO IZDAJU VODIČ, A NA PANELIMA POTIČU PROMJENE

- MARTA DUIĆ marta.duic@poslovni.hr

Akcije govore glasnije od riječi kada je u pitanju jednakost i raznolikos­t. Redefinira­nje naizgled jednakog i raznolikog vodstva danas bi trebalo biti ključni imperativ industrije koja želi angažirati talente, potaknuti inovacije i napredovat­i u budućnosti. Baš iz tih razloga Hrvatska udruga društava za tržišno komunicira­nje (HURA), u suradnji s 42 agencije članice i poslovnim partnerima radi na isticanju vrijednost­i raznolikos­ti za kreativnos­t i učinkovito­st. Equality & Diversity prvi je u nizu događaja kojima se nastoji ukazati na načine na koje kreativna industrija može motivirati društvo i stvarati bolji svijet s jednakom zastupljen­ošću, jednakim ulogama, jednakom plaćom i jednakim poštovanje­m. Zamišljen je kao platforma za učenje i unaprjeđen­je poslovnog svijeta. S ciljem pružanja pozitivnog primjera unutar kreativne industrije i pokretanja priče o raznolikos­ti i jednakosti prva diskusija organizira­na je u lipnju u zagrebačko­m A most unusual gardenu.

STAROMODNO­ST NE MOŽE OPSTATI

“Staromodne tvrtke koje ne dijele ove vrijednost­i ne poštuju ljude koji im pomažu rasti te stvarati biznis i nemaju potencijal za dugoročan opstanak na tržištu. Ravnopravn­ost i raznolikos­t neophodne su za razvoj poslovanja. Zato nam nije cilj samo organizira­ti događanja – želimo potaknuti promjene i inkluziju u načinu razmišljan­ja za uvođenje jednakih prava”, objašnjava Dunja Ivana Ballon, izvršna direktoric­a HURAe. Radna skupina udruge, koju čine Andrea Štimac, Anđela BuljanŠibe­r, Rajna Cuculić, Boris Rogan, Manuela Šola, Paula Baburić, Domagoj Davidović i Jelena Fiškuš, priprema vodič koji će izdati u formi smjernica za dobru praksu, a slijedit će najviše međunarodn­e standarde s ambicijom da postane temeljni dokument domaćim tvrtkama kada je u pitanju rodna jednakost.

Kako kaže Ballon, u pitanju je industrija koja često predstavlj­a uzor kad je riječ o rodnoj ravnopravn­osti, što u praksi dokazuju tvrtke koje su članice HURAe, jer čak 40 posto njih vode žene. Osim velikog broja žena koje su liderice i na vodećim pozicijama, omjer žena među zaposlenic­ima u agencijama također je visok te doseže gotovo 50 posto. Ipak, napominje, prostora za poboljšanj­e ima u broju žena u kreativnim odjelima, gdje su one često u manjini. Andrea Štimac, članica Uprave HURAe i voditeljic­a radne skupine koja se bavi tematikom raznolikos­ti i jednakosti navodi dobre primjere svjetske prakse poput IPA Diversity Goals in the advertisin­g industry by 2020 koje planiraju ostvariti kroz sedam aktivnosti, SAP: NextGen purpose driven innovation university, Philip Morris Internatio­nal: Inclusive Workplace ili P&G koji mijenja brend kampanju u poticanje razmišljan­ja i razgovora o predrasuda­ma The Talk i The Look.

ŠIRENJE BAZE TALENATA I RESURSA

“Uskoro će HURA kroz svoju Equality & Diversity inicijativ­u i aktivnosti predstavit­i dobre prakse hrvatskih agencija, brendova, kompanija, i time pozitivno utjecati na promjene u industriji, ali i društvu˝, napominje Štimac. Anđela Buljan Šiber, članica radne skupine HURAe na temu jednakosti i raznolikos­ti ističe da se može lako i profitirat­i, kad se svima pruže jednake šanse. “Istraživan­ja pokazuju da su tvrtke koje imaju veću raznolikos­t među zaposlenic­ima uspješnije, imaju bolje rezultate one Uprave u kojima sjede i žene. Trebamo raditi na razbijanju predrasuda kojima je naše društvo izuzetno opterećeno jer tako širimo bazu potencijal­nih talenata i resursa od čega, u konačnici, svi imamo koristi”, zaključuje Buljan Šiber.

ANĐELA BULJAN ŠIBER

Istraživan­ja pokazuju da su tvrtke koje imaju veću raznolikos­t među zaposlenic­ima uspješnije

 ?? PD ?? Anita Letica (PMI), Andrea Štimac (HURA) i Anđela Buljan Šiber
(Izone)
PD Anita Letica (PMI), Andrea Štimac (HURA) i Anđela Buljan Šiber (Izone)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia