Poslovni Dnevnik

REGIJA UZ POMOĆ EBRD-A ULAŽU 10 MILIJUNA EURA U OBNOVU LUKE BRČKO

Modernizac­ija Infrastruk­tura jedine međunarodn­e luke u BiH stara je 50 godina

-

Obnova će se financirat­i kreditima i bespovratn­im sredstvima Europske banke za obnovu i razvoj

Luka Brčko, jedina međunarodn­a luka u Bosni i Hercegovin­i, u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila je povećanje obujma posla u svojoj primarnoj djelatnost­i, odnosno prekrcaju robe. Luka Brčko jedan je od gospodarsk­ih potencijal­a BiH koji nije dovoljno iskorišten, a zastarjela oprema, loša plovnost rijeke Save te zatvaranje mosta BrčkoGunja u Hrvatskoj glavni su izazovi s kojima se suočava, piše Klix.ba.

Marinko Viljušić, direktor Luke Brčko, kaže da su od siječnja do srpnja ove godine prekrcali 93.000 tona različite robe. To je povećanje u odnosu na godinu ranije za 7 do 8 tisuća tona.

Čišćenje plovnog puta

“Naš najveći komitent je Sisecam Soda iz Lukavca s kojom smo ove godine obavili prekrcaj gotovo 60.000 tona, zatim slijede Delta S iz Brčkog, ArcelorMit­tal iz Zenice te TMD iz Gradačca”, kaže Viljušić.

Zbog loše plovnosti rijeke Save, koja se ne može koristiti tričetiri mjeseca godišnje, poslovanje Luke je u znatnoj mjeri smmanjeno. Taj problem postoji već gotovo četiri desetljeća, a njegovo rješenje vidi se u čišćenju plovnog puta rijeke.

“U pregovorim­a smo sa Svjetskom bankom o projektu stabilizac­ije rijeka Save i Drine. Jedan od segmenata je i čišćenje plovnog puta na rijeci Savi. Vrijednost projekta je 244 milijuna eura i nadam se da će se ovo uskoro riješiti da bi mogli bolje poslovati”, objašnjava Viljušić za Klix.ba. Luka Brčko trenutno raspolaže izuzeno dotrajalom infrastruk­turom koja je stara 50 godina.

Najvažniji su utovarivač­i i dvije lučne dizalice uz pomoć kojih radnici prekrcavaj­u robu, a kada dođe do kvarova samostalno ih otklanjaju. Kako bi se dodatno unaprijedi­lo djelovanje luke, uskoro bi trebala početi realizacij­a projekta obnove, a za modernizac­iju infrastruk­ture planirano je ulaganje od 10 milijuna eura. Obnova će se financirat­i kreditima i bespovratn­im sredstvima Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Zaposleno 67 ljudi

“EBRD trenutno bira konzultant­a koji će pomoći vladi Brčko Distrikta i Luci Brčko pri raspisivan­ju natječaja za odabir najboljih ponuđača za izvođenje radova u pet projekata.

Trenutno radimo na četiri projekta, a peti se odnosi na izgradnju nove pruge od Stanice Brčko novo do luke. Tu imamo određenih problema jer se projektni zadatak ne podudara s urbanistič­kim planom grada Brčko. To ćemo morati prvo riješiti, a onda ići u daljnju realizacij­u”, kaže Viljušić. U Luci Brčko trenutno je zaposleno 67 radnika, a nova će radna mjesta biti moguće otvoriti tek nakon obnove i uvođenja dodatnih djelatnost­i.

 ?? PD ?? Zbog loše plovnosti rijeke Save poslovanje Luke je ograničeno
PD Zbog loše plovnosti rijeke Save poslovanje Luke je ograničeno

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia