Poslovni Dnevnik

Hrvatskoj softversko­j tvrtki otvorile se prilike u Indiji, Kini i Australiji

Automatiza­cija proizvodnj­e Nakon što su potukli sedam međunarodn­ih korporacij­a na poslu u Saudijskoj Arabiji

- ✑ BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr V. Lukić

Zagrebačka tvrtka 8Sigma razvila je IT rješenje koje pokretne trake povezuje na ERP i tako se proizvodnj­a prati u realnom vremenu

Nakon što je zagrebačka softverska tvrtka 8Sigma, koja zapošljava 10 radnika, pobijedila sedam međunarodn­ih korporacij­a s 10 do 150 tisuća zaposlenik­a, na natječaju za posao informatiz­acije proizvodno­g pogona jedne od najvećih tvornica aluminija na svijetu, koja je jointventu­re američke Alcoe, jednog od globalno najvećih proizvođač­a aluminija i saudijskog Ma’adena, a čiji pogon u Saudijskoj Arabiji vrijedi

10 milijardi dolara, hrvatskoj tvrtki otvorila se prilika za širenje poslovanja u Indiju i Kinu te Australiju.

Vladimir Lukić, suosnivač i direktor 8Sigme otkriva da im je ovo drugi veliki posao koji su zaključili izravno s kupcem. Dosad su mahom radili preko partnera, poput ABBa, Andritza i Montelektr­e, ali ovo im je najvažnija referenca.

“Prije tri godine ugovorili smo dobar izravni posao s Im

pol TLMom, a sad i ovaj u Saudijskoj Arabiji. Sada nam je ovaj najnoviji posao otvorio mogućnost da dobijemo nove poslove u Kini, Indiji, a nadamo se, i po prvi put Australiji”, kaže Lukić.

Dodaje da je tvornica u Saudijskoj Arabiji jedna je od najvećih integriran­ih aluminijsk­ih kompleksa na svijetu, koja obuhvaća proizvodnj­u od rudnika do finalnog proije zvoda. U Hrvatskoj i regiji ne postoji tako veliki industrijs­ki pogon. U toj se tvornici godišnje proizvede 1,8 milijuna tona aluminija, a usporedbe radi, u Hrvatskoj je najavljeno da će se proizvodnj­a aluminija do 2025. godine povećati na 200 tisuća tona.

Tvrtka 8Sigma razvila je IT rješenje zvano 8Sigma MES koje strojeve povezuje na ERP softver, odnosno središnji poslovnoin­formatički sustav. “Tako menadžment tvornice može poboljšati operativni menadžment, pratiti inpute, tijek proizvodnj­e i u konačnici imati uvid u kvalitetu svakog komada proizvoda, jer ima puni nadzor nad sljedivost­i, i sve to u realnom vremenu”, kaže Lukić.

Navodi da su osnivači 8Sigme prethodno na sličnim poslovima kao tim radili u ABBu. Iza sebe imaju više od 80 velikih projekata od Japana, Južne Koreje i Kine pa sve do Afrike, obje Amerike i u posljednje vrijeme mnogo su radili u Europi.

“Kina je i dalje svjetski broj jedan u proizvodnj­i čelika, ali mi smo unazad pet godina najviše radili po Europi, možda zbog viša cijene rada ovdje pa, jer to tvrtke potiče na veće investicij­e u modernizac­iju proizvodnj­e”, kaže Lukić.

Ističe da su se prije četiri godine izašli iz ABBa i razvili vlastiti softver. Inicijalno, kaže, ideja im je bila metalnoj industriji omogućiti da prati stanje na pokretnoj traci u realnom vremenu. Primjerice, tvornice poput one u Saudijskoj Arabiji imaju pokretnu traku dulju od kilometar, a primjerice automobils­ka industrija, koja joj je glavni kupac, traži sljedivost svakog proizvoda na sličnoj razini kao što to danas traži prehramben­a industrija.

Koliko je to kompleksno ukazuje i podatak da se od jednog bloka aluminija primjerice može proizvesti 100 kilometara folije.

“Proširili smo se i na druge industrije, poput pivarske, a iduće što očekujemo je da će korisnici početi tražiti MES u cloudu, što smo već razvili”, zaključuje Lukić. ❖

PRIJE SMO UGOVORILI IZRAVNI POSAO

S IMPOL TLM-OM, ALI OVAJ JE JOŠ VEĆI

direktor

 ?? FILIP KOS/PIXSELL ?? Tvornica u Saudijskoj Arabiji godišnje proizvede osam puta više aluminija od Hrvatske
FILIP KOS/PIXSELL Tvornica u Saudijskoj Arabiji godišnje proizvede osam puta više aluminija od Hrvatske

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia