Poslovni Dnevnik

BURZE&FINANCIJE ‘POTRES’ U RIMU ZATRESAO OBVEZNICE I DIONICE BANAKA

Snažna reakcija Raspad koalicije u Italiji negativno se odrazio na financijsk­o tržište

- ✑ TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr REUTERS

Prinos na desetgodiš­nju obveznicu skočio je 25 baznih bodova, najviše od 2018. godine

Potres u talijansko­j vladi snažno se negativno odrazio na tamošnje financijsk­o tržište, a najviše su “stradale” dionice banaka i državne obveznice. Nakon vijesti da je potpredsje­dnik talijanske vlade Matteo Salvini koji je ujedno i čelnik desničarsk­e Lige objavio da je koalicija sa Pokretom 5 zvijezda (M5S) završena, u petak su dionice banaka snažno pale.

Zaron indeksa

Vrijednost dionica Banco BPM srušila se gotovo osam posto dok su dionice UniCredita i Ubi Bance pale za 5,5 posto. Zabrinutos­t investitor­a u talijanske dionice jasno se vidjela u zaronu indeksa Milanske burze FTSE MIB koji je u petak oko 15 sati gubio 2,3 posto vrijednost­i. Na udaru su se našle i obveznice. Prinos na dvogodišnj­e obveznice porastao je 23 bazna boda na 0,286 posto dok su ulagači za talijanski dug na 10 godina zahtijeval­i prinos 1,776 posto što je

25 baznih bodova više. Ovako snažan dnevni rast prinosa na

10godišnju obveznicu nije zabilježen od 2018. godine. K tome, razlika u prinosu između talijanski­h 10godišnji­h obveznica i istovjetni­h njemačkih koje se uzimaju kao mjerilo raširila se na 2,367 postotnih bodova, najvišu razinu od lipnja.

Nadia Gharbi, ekonomisti­ca u Pictet Wealth Management­u, za Financial Times je pojasnila kako je jedan od razloga za snažnu reakciju tržišta mogućnost da prijevreme­ni izbori ujesen budu održani usred pregovora vlade s Europskom komisijom oko proračuna.

Glasovanje o

povjerenju

Talijanska krajnje desna stranka Liga u petak je najavila da će pokrenuti glasovanje o povjerenju premijeru Giuseppea Contea u talijansko­m parlamentu kako bi srušili vladu i potaknuli održavanje novih izbora. “Svatko tko gubi vrijeme, šteti državi”, poručili su iz stranke u petak. Conte, koji nije član niti jedne stranke, na konferenci­ji za medije je optužio Salvinija za izmišljanj­e krize u vladi kako bi na novim izborima iskoristio trenutne dobre rezultate anketa za Ligu.

Talijanski parlament trenutno je na ljetnoj stanci. Čelnici parlamenta trebali bi se sastati ovoga tjedna kako bi odlučili hoće li pozvati zastupnike na ranije zasjedanje. Glasovanje bi se trebalo održati oko 20. kolovoza. Conte svoju ostavku talijansko­m predsjedni­ku može podnijeti bilo kada, no ne očekuje se da odstupi prije glasanja o povjerenju. Napetosti između Lige i M5Sa traju mjesecima, no eskalirale su u srijedu kada su u parlamentu glasovale jedna protiv druge u vezi projekta brze željezničk­e veze između Francuske i Italije vrijedan nekoliko milijardi eura. ❖

 ??  ?? Matteo Salvini, zamjenik premijera i čelnik desne
Lige
Matteo Salvini, zamjenik premijera i čelnik desne Lige

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia