Poslovni Dnevnik

Kopar u minusu zbog turske krize

Kolaps Prekrcaj automobila za tursko tržište u prvih šest mjeseci smanjen je 16 posto

- Smanjena je u srpnju prodaja automobila u Turskoj

Pad prodaje vozila u Turskoj potaknut je ukidanjem poreznih olakšica o kojima je tržište postalo jako ovisno

Uprvoj polovici godine u Luci Kopar pretovaren­o je 341.990 automobila, što je 16 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Istovremen­o, u Luci Kopar ovog je ljeta započela gradnja garaže. Kako to da ulažu u skladišne kapacitete ako prekrcaj pada, pitaju Finance.

Pad prekrcaja automobila uvelike je povezan s padom izvoza europskih proizvođač­a automobila u Tursku, rekli su u Kopru, dodajući da će realnu sliku imati tek krajem godine. Turska je važno ciljno tržište automobila prekrcanih u slovenskoj luci.

Tonu već dvije godine

U 2017. godini za Tursku je pretovaren­o čak 181.000 vozila, slično kao i prošle godine. Službenih podataka za srpanj ove godine nema, a neslužbene procjene govore da će se brojke malo popraviti.

Kolaps prodaje automobila u Turskoj, između ostalog, potaknuta je ukidanjem poreznih olakšica o kojima je to tržište postalo jako ovisno.

Tako je prodaja putničkih automobila i lakih gospodarsk­ih vozila u Turskoj pala u srpnju ove godine za 66 posto. To je najveći pad od listopada prošle godine, a u prvih sedam mjeseci godine prodaja je pala za 48 posto, dok su se uvjeti u srpnju još pogoršali.

Tursko tržište automobila smanjuje se već dvije godine. Krajem listopada prošle godine tursko Ministarst­vo financija uvelo je porezne olakšice kako bi ojačalo prigušenu domaću potražnju povezanu s valutnom krizom. Do pada turske lire došlo je nakon diplomatsk­og spora sa SADom, nakon kojeg je američki predsjedni­k Donald Trump prošlog ljeta najavio udvostruče­nje carine od deset posto na uvoz aluminija i 25 posto carine na američki uvoz čelika. U nedostatku novih poticaja, tursko tržište automobila nastavit će se urušavati i ove godine.

Prodaja novih osobnih automobila ove godine smanjuje se u cijeloj Europi, zabilježen je pad od 2,1 posto u prvoj polovici godine. Mjereno u tonama prekrcaj u Luci Kopar smanjio se jedan posto u prvoj polovici godine, ali neto prihodi od prodaje porasli su šest posto. Planirano je da će Luka Kopar ove godine ostvariti 242,7 milijuna eura

“Oscilacija na tržištu uvijek je bilo i uvijek će ih biti, i ne bih od toga pravio drame. Automobili su vrlo osjetljiva roba, pad je dijelom posljedica promjene modela i osjetljivo­sti cijena, kao i zabrinutos­ti zbog protočnost­i pruge. Međutim, mislim da će se brojevi postupno povećavati”, kaže Rok Svetek, direktor tvrtke Adria Kombi, koja se bavi organizaci­jom željezničk­og prijevoza tereta. Svetek dodaje da je Luka Kopar povećala prekrcaj kontejnera za dva posto u prvoj polovici neto prihoda od prodaje i 38,3 milijuna eura neto dobiti. Dobit će biti manja za trećinu nego lani jer su troškovi rada porasli kao rezultat dodatnog zapošljava­nja, a od travnja moraju plaćati dodatnu pristojbu da bi financiral­i izgradnju drugog kolosijeka. godine i da bi mogla i bolje kada bi imala više kapaciteta na prugama.

Traže zatvorena skladišta

Unatoč padu prekrcaja vozila, krajem srpnja potpisan je ugovor s izvođačem radova o gradnji garaže za šest tisuća automobila u koju će Luka uložiti 17,9 milijuna eura (bez PDVa). Gradit će je Gic Gradnja s partnerom Pro-Concrete.

“Naši partneri sve više traže zatvorena skladišta. Na natječaju se često navodi da se automobili moraju čuvati u garaži. Za Luku također ima smisla parkirati automobile na nekoliko katova, jer će se na taj način osloboditi skladišna mjesta“, kažu u Kopru.

Najveća jadranska luka uspjela je ovog proljeća ponovno pobijediti na međunarodn­om natječaju njemačke korporacij­e Daimler koja preko Kopra šalje automobile na Daleki istok.

Dobit manja za trećinu

vozila manje prodano je na turskom tržištu u prvih sedam mjeseci ove godine

 ?? PD ?? Ovog je ljeta u Luci Kopar počela gradnja garaže za 6000 automobila
PD Ovog je ljeta u Luci Kopar počela gradnja garaže za 6000 automobila

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia