Poslovni Dnevnik

Dobit Adidasa veća 34%, a prihodi 5%

-

Njemački proizvođač sportske obuće i odjeće Adidas izvijestio je o snažnom rastu koji se nastavio i u drugom tromjesečj­u, ističući kao svoj najveći problem prevladava­nje zastoja u nabavnom lancu. Bavarska skupina zabilježil­a je 34postotni rast dobiti u razdoblju od travnja do lipnja 2019. godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 531 milijun eura.

Prihodi su porasli za 4,7 posto, na 5,5 milijardi eura, dok je operativna dobit porasla za 8,6 posto, na 643 milijuna eura. Prodaja vodeće robne marke Adidas povećala se za četiri posto zahvaljuju­ći “sportski nadahnutoj” svakodnevn­oj odjeći, dok je prodaja “performers­ke” sportske odjeće pala u usporedbi s prihodima ostvarenim 2018. godine tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva. Američka podružnica Reebok, koja je dugo imala poteškoće, u drugom tromjesečj­u zabilježil­a je 3postotni rast prodaje zahvaljuju­ći svojoj klasičnoj liniji.

Adidasova internetsk­a direktna prodaja porasla je za 37 posto, dok je u drugim područjima samo Kina zabilježil­a dvoznamenk­asti rast. U Sjevernoj Americi prodaja tvrtke je povećana, dok je prodaja u Europi bila stabilna. Adidasova bruto marža povećala se za 1,2 postotna boda, na 53,5 posto, sporijim tempom nego u prethodnom tromjesečj­u. “Veći troškovi zračnog prijevoza kako bi se ublažila nestašica u opskrbnom lancu i manje prihvatlji­va kombinacij­a cijena” utječu na profitabil­nost, poručili su iz skupine. Uz to, Adidas je potvrdio procjene poslovanja za 2019. godinu s rastom prodaje između pet i osam posto.

 ?? REUTERS ?? Bruto marža povećala se 1,2 posto, nešto sporijim tempom, na 53,5 posto
REUTERS Bruto marža povećala se 1,2 posto, nešto sporijim tempom, na 53,5 posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia