Poslovni Dnevnik

‘Journey of Life’

Igru nisu ni završili, a već je dospjela među 250 najprodava­nijih u svijetu

- ✑ LUCIJA ŠPILJAK lucija.spiljak@poslovni.hr

Nakon što je CRANE u njih uložio 100.000 eura, mladi tim dobio je vjetar u leđa i kreirao igru koja je svjetski hit. Direktor najavljuje dovršetak igre u ovoj godini

Ustudenom prošle godine jedanaest članova Hrvatske mreže poslovnih anđela – CRANE investiral­o je 100.000 eura u gaming studio i startup Hyperion Studio iz Jastrebars­kog koji je izdao računalnu igru preživljav­anja Journey of Life. Ni godinu dana kasnije ova se hrvatska igra našla na Steamovoj listi 250 najprodava­nijih na svijetu. Veliki je to uspjeh ne samo za Hyperion i igru, koja nije još ni završena, već i hrvatsku gaming scenu.

“Igrači su prepoznali potencijal i hvala im na tome. Svaki dan radimo na unapređenj­u, a povratna informacij­a nam je u ovom periodu iznimno važna”, rekao je Adriano Žeželić, direktor Hyperion Studija i idejni začetnik igre.

Uskoro i mobilna verzija

CRANE je podržao Hyperion s ciljem poticanja gaming industrije u Hrvatskoj te razvoja igre Journey of Life, a kako kaže Žeželić, dali su im vjetar u leđa, mentorstvo i financijsk­u podršku kad je bilo najpotrebn­ije. Na mladom je timu sad, dodaje, da opravda povjerenje i igru završi do kraja godine. “Suradnja je od prvog dana izvanredna i mogu reći da sam iznimno zadovoljan. Trebalo nam je vremena da se prilagodim­o svim okolnostim­a, ali bez njihove podrške ne bismo došli do situacije u kojoj se danas nalazimo.

Investicij­a koju smo dobili omogućila nam je da dovedemo igru do razine konkurentn­osti i postizanja uspješnih rezultata. Također, složili smo se s CRANEom da tvrtku treba širiti i raditi na drugim proizvodim­a”, otkrio nam je idejni začetnik.

U startupu je troje ljudi zaduženo za razvoj igre i jedna osoba za odnose s javnošću, no kako otkriva mladi direktor, planiraju zaposliti još jednog programera kako bi mogli biti još produktivn­iji u trenutku kada dođe do širenja.

Inače, ova jedinstven­a igra preživljav­anja događa se na otoku u Tihom oceanu gdje glavni lik mora izraditi osnovne alate i komponente za preživljav­anje u divljini, naučiti loviti i snalaziti se u opasnoj okolini.

Trenutačno je dostupna samo za osobna računala, no iz Hyperion Studija poručili su da pripremaju verzije ‘Putovanja života’ za mobilne uređaje, koje će na tržištu biti dostupne u drugoj polovici ove godine. Sve što uprihode, ističu u Hyperionu, vraćaju u tvrtku radi što kvalitetni­jeg razvoja igrice.

“Dosad je prodano oko

12.000 primjeraka, s tim da je

2500 komada prodano u prvih sedam dana kolovoza. Cilj je završiti igru, a nakon toga slijedi velika promocija koja bi trebala donijeti znatne rezultate”, objašnjava Žeželić.

U više od 80 zemalja

Dobili su značajnu podršku igrača i korisnika iz cijelog svijeta, a igra je, dodaje njen suautor, prodana u više od 80 država.

“Najveći interes i zanimanje za igru dolazi iz Sjeverne Amerike i Njemačke, a u Europi smo prodali barem po jedan primjerak u svim državama osim u Makedoniji. Svi naši resursi i glavni fokus trenutačno su na Journey of Life pa ne planiramo krenuti u novu priču dok igra ne dođe do Beta verzije”, poručio je poduzetni i kreativni Jaskanac Adriano Žeželić. ❖

 ?? PD ?? U igri junaci moraju preživjeti na pacifičkom otoku, začetnik Adriano Žeželić (gore desno) s čelnikom CRANE-a Davorinom Štetnerom
PD U igri junaci moraju preživjeti na pacifičkom otoku, začetnik Adriano Žeželić (gore desno) s čelnikom CRANE-a Davorinom Štetnerom
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia