Poslovni Dnevnik

Prognoza za II. kvartal s lipanjskih 4,7% na 3,1%

CEIZ indeks U 2 mjeseca 2 oveće korekcije procjene EIZ-a

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

CEIZ indeks

U 2 mjeseca 2 oveće korekcije procjene EIZ-a

CEIZ indeks u lipnju je zabilježio svoju najnižu vrijednost ove godine, u odnosu na lanjski lipanj pao je 0,6 indeksnih bodova

Rane ili brze prognoze rasta kvartalnog BDPa počesto su nezahvalan posao. Mjesečni podaci dostupni samo za dio razdoblja očito znaju zavarati. Prognostik­u u nas očito ne olakšava struktura (male) hrvatske ekonomije, u kojoj su češće tzv. stršeće vrijednost­i (outliers) ekonomskih pokazatelj­a čije prepoznava­nje nadilazi agregatne brojke.

Kako bilo, analitičar­i zagrebačko­g Ekonomskog instituta koji prate razne serije podataka i iščitavaju mjesečne vrijednost­i indeksa poslovnog ciklusa CEIZ, već drugi put u protekla dva mjeseca morali su znatno korigirati prvotne procjene godišnjeg rasta kvartalnog BDPa.

Nakon što su sredinom lipnja iznijeli procjenu da dinamika ekonomske aktivnosti ide prema kvartalnom rastu od čak 4,7 posto, prije dvadesetak dana smanjili su očekivanja na 4 posto, a uz jučerašnju objavu vrijednost­i CEIZa za lipanj procjenu za BDP za drugo tromjesečj­e sveli su na 3,1 posto.

Ograđuju se

Toliki raspon ponukao ih je da nešto jače istaknu (uobičajenu) napomenu kako je “mjesečna procjena stope rasta BDP-a na temelju vrijednost­i CEIZ indeksa indikativn­a i treba je koristiti prvenstven­o kao informacij­u o tekućem stanju i smjeru kretanja poslovnog ciklusa u Republici Hrvatskoj”.

Dakle, kako se ističe u objavi na stranicama Instituta, CEIZ indeks u lipnju je zabilježio svoju najnižu vrijednost ove godine. U odnosu na prethodni mjesec bio je manji za 0,3 indeksna boda, a u odnosu na lipanj prošle godine zabilježio je smanjenje od 0,6 indeksnih bodova. To je također najveće smanjenje u 2019. na godišnjoj razini.

Pala samo industrija

“S obzirom na negativnu vrijednost indeksa i u svibnju, uočavamo blagi silazni trend koji upućuje na usporavanj­e rasta”, zaključuje se u pratećem komentaru. U obrazložen­ju se, pak, navodi da desezonira­ni podaci pokazuju da su u drugom u odnosu na prvo tromjesečj­e tri od četiri komponente indeksa ostvarile rast.

To su (od veće prema manjoj stopi rasta) prihodi Državnog proračuna od poreza na dodanu vrijednost, broj turistički­h dolazaka te realni promet u trgovini na malo. Istodobno, industrijs­ka proizvodnj­a ostvarila je pad.

“Na temelju kretanja CEIZ indeksa očekujemo da bi godišnja stopa rasta realnog BDPa u drugom tromjesečj­u ove godine mogla iznositi 3,1 posto, što je nešto slabiji rezultat u odnosu na stopu rasta BDPa od 3,9 posto ostvarenu u prvom tromjesečj­u 2019. To je istodobno stopa veća od zabilježen­ih u prošloj godini.

U odnosu na prethodno tromjesečj­e, ističu u EIZu, desezonira­ni podaci upućuju na to da je u odnosu BDP u travnju, svibnju i lipnju 2019. porastao za 0,4 posto.

Ministar oprezan

Iako su na prvotne EIZove naznake ubrzanja kvartalnog rasta u odnosu na prošlu godinu povukle i ministra gospodarst­va Darka Horvata da u svojim izjavama “podigne očekivanja prema pet posto” Vlada (točnije, Ministarst­vo financija) u nedavno objavljeni­m trogodišnj­im Smjernicam­a ekonomske i fiskalne politike zadržali su oprezan pristup u projekcija­ma rasta BDP-a. U odnosu na prethodne makroekono­mske projekcije (iz travnja) upravo su za ovu godinu očekivani rast BDPa korigirali naviše, ali “samo” do 2,8%.

Kako će stopa rasta u prvom polugodišt­u očito biti nešto veća, ministar financija prema svemu sudeći ostavlja prostora za blago usporavanj­e u drugom dijelu godine. ❖

STOPA RASTA U PRVOM POLUGODIŠT­U OČITO ĆE BITI VEĆA OD 2,8% VLADINE PROJEKCIJE ZA 2019., ZDRAVKO MARIĆ OSTAVLJA PROSTORA ZA BLAGO USPORAVANJ­E U DRUGOM

 ?? SANDRA ŠIMUNOVIĆ/PIXSELL ?? Maruška Vizek, ravnatelji­ca Ekonomskog instituta Zagreb
SANDRA ŠIMUNOVIĆ/PIXSELL Maruška Vizek, ravnatelji­ca Ekonomskog instituta Zagreb

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia