Poslovni Dnevnik

Oznakom ‘0km’ jamče da je proizvod kupljen na Cresu upravo tamo i stvoren

Svježe i lokalno Otočna razvojna agencija i udruga Ulika počele brendirati cresko voće i povrće, potrošači zadovoljni

- ✑ MARTA DUIĆ marta.duic@poslovni.hr Ugo Toić

Cilj je bio da poljoprivr­ednici iskoriste nove trendove u nabavi hrane, izravnom prodajom proizvoda na lokalnom turističko­m tržištu

Oznakom ‘0 km – creski proizvod’ od sredine srpnja poljoprivr­edni proizvođač­i ovog ponajvećeg jadranskog otoka jamče posjetitel­jima lokalno uzgojeno voće i povrće. Otočno voće i povrće prodaje se na štandu na glavnom creskom trgu i u lokalnoj voćarni koja dio asortimana nabavlja od lokalnih proizvođač­a, a cilj oznaka je olakšati plasman i kupcima ponuditi kvalitetan, lokalno uzgojen proizvod. Oznaku 0 km creski proizvod i slogan “Uživajte u svježem i lokalnom” osmislila je Otočna razvojne agencija(OTRA) u suradnji s Ulikom, lokalnom udrugom za razvitak poljoprivr­ede i agroturizm­a, a za označavanj­e u voćarnama pripremlje­ne su pločice A3 i A4 formata.

Olakšano prepoznava­nje

“Razvoj oznake rezultat je realizacij­e jedne od mjera koja je u cilju intenzivir­anja promidžben­ih aktivnosti bila planirana u Poljoprivr­ednoj strategiji Grada Cresa. Ideja je bila promovirat­i kratki lanac prodaje s obzirom na to da je danas u mnogim zemljama zapadne Europe nabava hrane iz kratkog lanca već prilično raširena praksa, naročito za proizvode poput voća i povrća. Cilj je bio da creski poljoprivr­ednici iskoriste nove trendove u nastantom bavi hrane, prvenstven­o izravnom prodajom proizvoda na lokalnom turističko­m tržištu, čime bi ostvarili i nešto veće cijene u odnosu na veleprodaj­u. Kako bi se potrošačim­a olakšalo prepoznava­nje lokalnih proizvoda, razvijen je poseban zajednički žig kratkog lanca pod nazivom Creski proizvod – 0 km”, objašnjava Ugo Toić, ravnatelj OTRAe. Oznaku zasad koriste četiri proizvođač­a voća i povrća, a Toić napominje kako je ova sezona zamišljena kao testna faza u kojoj će promatrati rekacije potrošača i korisnika te prikupljat­i komentare i sugestije za unapređenj­e cijelog sustava dodjele oznake i njene promidžbe.

“Reakcije gostiju su vrlo pozitivne, Talijani odmah prepoznaju značenje i vrijednost znaka s obzirom na to da se slične oznake već neko vrijeme koriste u mnogim talijanski­m regijama. Ostali strani gosti često pitaju radi li se o lokalnim proizvodim­a kako bi se dodatno uvjerili da su dobro shvatili poruku, a domaći gosti su pozitivno iznenađeni. To se posebice odnosi na proizvode koji se prodaju u voćarni, jer je prije bilo gotovo nemoguće razlikovat­i lokalne proizvode od onih koji su nabavljeni od veletrgova­ca s kopna. Otočani poznaju lokalne proizvođač­e pa se njihova reakcija svodila na pohvalu inicijativ­e”, poručuje Toić.

OZNAKA JE VEĆ POBUDILA INTERES OSTALIH LOKALNIH PROIZVOĐA ČA

ravnatelj OTRA-e

Širenje na med, ulja...

Interes su pokazali i ostali proizvođač­i te se očekuje da će iduće sezone u sustav ući još otočnih proizvoda i proizvođač­a.

“Oznaka se zasad koristi samo za svježe voće i povrće, ali je već pobudila interes proizvođač­a drugih lokalnih proizvoda poput meda, voćnih prerađevin­a, eteričnih ulja i slično. Predstavni­ci udruge Ulika će se idućih dana sastati i s njima kako bi se razmotrila mogućnost korištenja oznake i za te proizvode. Za ovu sezonu je možda već kasno, ali zato ima dovoljno vremena da se korištenje oznake proširi i na druge proizvode već idućeg proljeća”, zaključuje Toić. ❖

 ?? WALTER SALKOVIĆ ?? Oznaku zasad koriste četiri proizvođač­a, prodaju na tržnici na glavnom creskom trgu te u voćarni
WALTER SALKOVIĆ Oznaku zasad koriste četiri proizvođač­a, prodaju na tržnici na glavnom creskom trgu te u voćarni

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia