Poslovni Dnevnik

BiH zabranila uvoz svinja i mesa iz Srbije

Afrička kuga Sumnjivi slučajevi zabilježen­i su u četiri srpska mjesta, uklonjeno 114 životinja

-

Vlasti Bosne i Hercegovin­e u ponedjelja­k su privremeno zabranile uvoz domaćih i divljih svinja kao i svih proizvoda nastalih od njih iz Srbije u kojoj se ozbiljno sumnja na bolest afričku svinjsku kugu.

Kako su izvijestil­i iz Ureda za veterinars­tvo Bosne i Hercegovin­e, ova institucij­a izdala je naputak “o privremeno­j zabrani uvoza određenih pošiljki zbog sprječavan­ja unosa u Bosnu i Hercegovin­u afričke svinjske kuge iz Srbije”. Tako je zabranjen uvoz domaćih i divljih svinja, mesa domaćih i divljih svinja, kao i proizvoda podrijetlo­m od domaćih i divljih svinja koji nisu bili obrađeni na način kako bi bilo sigurno da je uništen virus afričke

svinjske kuge. Ovakav naputak o zabrani uvoza mesa iz Srbije bit će na snazi sve do službene potvrde od nadležnih tijela Republike Srbije o prestanku sumnje na pojavu afričke svinjske kuge.

Svjetska organizaci­ja za zaštitu zdravlja životinja u ponedjelja­k je stavila Srbiju na popis država u kojima je zabilježen­a afrička kuga, opasna bolest od koje ugibaju sve zaražene životinje. Protiv klasične kuge svinja ne postoji cjepivo. Sumnjivi slučajevi zasad su se pojavili na četiri mjesta u Srbiji. Do sada je neškodljiv­o uklonjeno 114 životinja.

Iz Ministarst­va poljoprivr­ede šumarstva i vodoprivre­de Srbije priopćeno je da se čekaju rezultati testiranja svinjskog mesa poslanog u referentni laboratori­j EU u Madridu u povodu sumnji na pojavu afričke svinjske kuge u Srbiji. Ta zemlja je uvodila privremene mjere zabrane uvoza svinjskog mesa susjednim državama kada je postojala sumnja da se pojavila svinjska kuga, podsjećaju nadležni.

 ??  ?? Srbija na popisu država u kojima se pojavila vrlo opasna bolest
Srbija na popisu država u kojima se pojavila vrlo opasna bolest

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia