Poslovni Dnevnik

Najvećem naftašu dobit pala 12 posto

Saudijski Aramco objavio zaradu od 47 milijardi dolara, IPO ne spominje

-

Saudijski državni naftni div Aramco izvijestio je u ponedjelja­k o 11,6 posto manjoj neto dobiti u prvoj polovini godine zbog pada cijena nafte na svjetskim tržištima. “U prvoj polovini 2019. neto dobit kompanije iznosila je 46,9 milijardi dolara, u usporedbi s 53 milijarde dolara u istom razdoblju lani”, stoji u priopćenju tvrtke. “Usprkos nižim cijenama nafte tijekom prve polovine 2019. godine nastavili smo bilježiti do

rezultate i snažan slobodni novčani tok”, kazao je izvršni direktor Aramca Amin Nasser.

To je prvo polugodišn­je izvješće saudijske tvrtke koja je u travnju prvi puta u povijesti omogućila uvid u svoje poslovne knjige u kontekstu priprema za pribavljan­je kapitala. Objava o padu dobiti, uzrokovano­m nižim cijenama nafte, vremenski se poklopila s obnovljeni­m špekulacij­ama o pripremama Aramcoa za uvrštenje dionica u kotaciju inozemnih burzi. U priopćenju objavljeno­m u ponedjelja­k IPO se ne spominje.

Saudijski prijestolo­nasljednik Mohammed bin Salman svojedobno je izjavio da će Aramcove dionice biti uvrštene u burzovnu kotaciju krajem 2020. ili početkom 2021. godine. Saudijska Arabija planira prodati do pet posto udjela u najvećoj svjetskoj energetsko­j kompaniji i nada se pribaviti od ulagača do 100 milijardi dolara.

 ??  ?? Prvo polugodišn­je izvješće
Prvo polugodišn­je izvješće

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia