Poslovni Dnevnik

Brexit donosi poremećaj opskrbe lijekovima u Europi

Upozorenje industrije Farmaceuti tvrde da su nestašice neizbježne

- ✑ TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Dio britanskih lijekova neće imati odobrenje pojedinih europskih država za uvoz, a povratak graničnih kontrola može poremetiti opskrbu spojevima za proizvodnj­u

Britanske farmaceuts­ke kompanije prošloga su tjedna upozorile kako će brexit bez dogovora 31. listopada izazvati nestašicu određenog broja lijekova u Ujedinjeno­m Kraljevstv­u. Međutim, stručnjaci upozoravaj­u kako su u tom slučaju poremećaji u opskrbi neizbježni i sa druge strane La Manchea, piše Reuters.

Rizik brexita

Svakoga mjeseca Velika Britanija isporučuje 45 milijuna kutija lijekova u ostatak Europske unije. Prema podacima iz izvješća britanskom parlamentu iz 2016., ta trgovina vrijedi 12 milijardi funti. “Unatoč intenzivni­m pripremama industrije za svaki scenarij, brexit bez dogovora donosi rizik poremećaja u opskrbi lijekovima širom EU”, izjavio je za Reuters Andy PowrieSmit­h, dužnosnik Europske federacije farmaceuts­ke industrije. Naime, dio lijekova neće imati europsko regulatorn­o odobrenje za daljnji uvoz iz Britanije. K tome, povratak graničnih kontrola između EU i Velike Britanije također može poremetiti opskrbu lijekovima i kemijskim spojevima potrebnima za njihovu proizvodnj­u, ocjenjuju stručnjaci.

Primjerice, Nizozemska je u veljači objavila kako će za 50 ključnih lijekova postojati rizik nestašice u slučaju brexita bez dogovora. U međuvremen­u je taj rizik uklonjen za većinu lijekova iz te skupine, izjavio je glasnogovo­rnik ministarst­va zdravstva, no problemi mogu iskrsnuti za manje bitne lijekove.

Dobro pripremlje­ni

Britanija iz EU uvozi svakoga mjeseca 37 milijuna kutija lijekova, a nakon izlaska iz članstva nekoliko stotina vrsta lijekova morat će proći proces odobrenja. Europska agencija za lijekove (EMA) tvrdi da je kontinent dobro pripremlje­n za odlazak Britanije jer je dovršen proces odobrenja za gotovo sve od 400 lijekova koji zahtijevaj­u preregistr­aciju. Prema neslužbeni­m tvrdnjama iz EMAe, odobrenje se još čeka za tri lijeka. Podsjetimo, EMA je jedina institucij­a koja može odobriti prodaju novih lijekova u 28 članica za terapiju lakših i teških oboljenja, uključujuć­i karcinom, dijabetes i gripu.

No, mnoštvo drugih lijekova koji imaju odobrenje na nacionalno­j razini također bi mogli predstavlj­ati problem. Naime, gotovo 6000 takvih lijekova mora proći proces preregistr­acije nakon brexita. Kako pojašnjava­ju dužnosnici EMAe, ta institucij­a nema “potpunu sliku” o situaciji u svim članicama EUa što se tiče nacionalno odobrenih lijekova. ❖

lijekova mjesečno u EU izvozi

Velika Britanija

 ?? REUTERS ?? Europska agencija za lijekova registrira­la je glavninu lijekova
REUTERS Europska agencija za lijekova registrira­la je glavninu lijekova

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia