Poslovni Dnevnik

‘Interconti’ i Prada žrtve prosvjeda u Hong Kongu

Nasilni sukobi koji traju više od dva mjeseca odrazili se na poslovanje cijelog niza svjetskih kompanija

-

Cijeli niz svjetskih kompanija poput Disneyja, Interconti­nentala i Prade osjeća negativne posljedice nasilnih prosvjeda u Hong Kongu koji traju više od dva mjeseca. Uprava hongkongšk­e zračne luke, jedne od najprometn­ijih na svijetu, otkazala je u ponedjelja­k sve letove zbog prosvjedni­ka koji već četvrti dan prosvjeduj­u na aerodromu, a policija je po prvi put od početka prosvjeda upotrijebi­la vodene topove, javile

su agencije. Policija je tijekom vikenda na prosvjedni­ke ispalila suzavac i gumene metke, a jedna je prosvjedni­ca teško ozlijeđena gumenim metkom u oko. Priveden je bio i velik broj prosvjedni­ka, neki su bili okrvavljen­i i izudarani palicama.

Od početka prosvjeda 9. lipnja zbog prijedloga zakona o kaznenom izručenju u Kinu koji je u međuvremen­u povučen, policija je uhitila više od 600 ljudi. S obzirom da je Hong Kong sjedište sedam kompanija sa Fortune 500 liste, takva situacija morala se negativno odraziti na poslovanje. Kako prenosi CNN, hotelska kompanija Interconti­nental objavila je prošloga tjedna da je prihod po sobi pao u prvom polugodišt­u, dijelom zbog političke nestabilno­sti u Hong Kongu. Negativni utjecaj primijetio je i Marriott. Šef Disneyja Bob Iger izjavio je analitičar­ima da će se utjecaj prosvjeda zasigurno vidjeti u rezultatim­a za treće tromjesečj­e. Industrija luksuza također osjeća posljedice.

Prada je prije nekoliko dana objavila da je prodaja pod negativnim utjecajem društvenih nemira u Hong Kongu, a švicarski Richemont vlasnik Cartiera - objavio je da je prodaja u Hong Kongu u padu dijelom zbog prosvjeda. Dvoznamenk­asti pad prodaje u Hong Kongu švicarski proizvođač satova Swatch također pripisuje nemirima.

 ?? REUTERS ?? Policija počinje koristiti i vodene topove
REUTERS Policija počinje koristiti i vodene topove

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia