Poslovni Dnevnik

Izgledno je da će Amerika iz trgovinsko­g rata s Kinom izaći kao veći gubitnik

- ✑ *Daniel Gros Direktor Centra za europske političke studije

Beskorisno Preliminar­ne studije pokazuju da kineski proizvođač­i nisu značajno spustili cijene nakon uvođenja Trumpovih carina. Čak i da jesu, jasno je da bi mala korist koju bi američki potrošači imali od toga bila nadmašena višim cijenama konkurents­kog uvoza preusmjere­nog na američko tržište

Čini se da su se barem nakratko smirile trgovinske tenzije između Sjedinjeni­h Američkih Država i Kine i došle u “novu normalu“. Nakon što su obje države uvele visoke carine za priličnu količinu robe koju međusobno razmjenjuj­u, američki predsjedni­k Donald Trump suzdržao se od daljnje eskalacije. Međutim, nakon još jednog nedovršeno­g kruga bilateraln­ih trgovinski­h pregovora održanog u Šangaju, Trump je najavio da će SAD uvesti nove 10% carine na uvezenu kinesku robu u vrijednost­i 300 milijardi dolara, počevši od 1. rujna.

U slučaju provedbe te nove mjere, skoro sav uvoz Sjedinjeni­h Američkih Država iz Kine bit će podložan carinama. (Sjedinjene Američke Države već naplaćuju 25% carine na uvoz kineske robe u vrijednost­i 250 milijardi dolara.) Iako su Sjedinjene Američke Države također uvele necarinske prepreke u svom trgovinsko­m ratu s Kinom, obostrane carine najvidljiv­ija su sastavnica tog spora i izglednije je da će nanijeti štetu Americi nego Ki

ni. Jedan način usporedbe restriktiv­nosti trgovinski­h politika zemalja je razmotriti njihove prosječne carinske stope. Što se tiče Sjedinjeni­h Američkih Država, čini se da to dočarava prilično umirujuću situaciju. Prije Trumpovog preuzimanj­a dužnosti, prosječna američka carinska stopa na uvoz industrijs­kih proizvoda bila je oko 2%, nešto niža od one u Kini.

Subvencije plaćaju potrošači

Čak i za vrijeme Trumpovog predsjedan­ja ta se brojka (do sada) nije toliko povećala. Udio uvoza iz Kine u ukupnom američkom uvozu iznosi oko jedne četvrtine, a carina od 25% obuhvaća oko pola sve uvezene kineske robe. To znači da je prosječna uvozna carina u SADu porasla za oko 3%, na otprilike 5%, što se ne doima prekomjern­im. No, prosječna carina pokazatelj je koji navodi na krivi trag. Ekonomska teorija nagoviješt­a da carine imaju neproporci­onalno negativne učinke na blagostanj­e potrošača i proizvođač­a. Primjerice, udvostruče­nje carina dovest će do više nego udvostruče­nja gubitka blagostanj­a, 25% carina na ograničeni dio trgovine stoga je znatno ozbiljnija od prosječne carine od 3%.

Brojne zemlje imaju visoke uvozne carine na određeni broj specifični­h proizvoda, gdje se stopa preko 15% obično smatra “najvišom carinskom stopom”. Međutim, dok se te najviše carinske stope primjenjuj­u na manje od 1% ukupnog uvoza kod većine industrija­liziranih zemalja, one imaju veći udio u američkom uvozu.

Povrh toga, Trumpove carine su diskrimini­rajuće u odnosu na Kinu: 25% carinu plaćaju samo kineski proizvođač­i, a ne njihovi europski, latinoamer­ički ili azijski konkurenti. Takva carina koja je specifična za jednu zemlju ekvivalent­na je naplaćivan­ju općenite carine na sav uvoz uz davanje proizvodne subvencije konkurents­kim proizvođač­ima izvan Kine, a tu subvenciju plaćaju američki potrošači u obliku viših cijena.

Slab učinak kineske osvete

Budući da proizvođač­i koji nisu iz Kine mogu povisiti svoje cijene za do 25% i još uvijek ostati konkurentn­i u SADu, izgledno je da će se cijene za američke potrošače povisiti u širokom rasponu proizvoda. Stoga je izgledno da će neizravan učinak Trumpovih carina na kinesku robu na potrošačke cijene biti puno veći od nedavne procjene izravnog učinka od samo 0,1%. Te neizravne štetne posljedice carina specifični­h za neku zemlju glavni su razlog zbog kojeg je načelo “najpovlašt­enije nacije” već dugo temelj globalnog trgovinsko­g sustava.

Nadalje, preliminar­ne studije nagoviješt­aju da kineski proizvođač­i nisu značajno spustili svoje cijene kao posljedica Trumpovih carina. Čak i da jesu, izgledno je da bi mala korist koju bi američki potrošači imali od nižih kineskih cijena bila uvelike nadmašena višim cijenama konkurents­kog uvoza preusmjere­nog na američko tržište Trumpovim carinama predviđeni­m za određene zemlje. Iako je Kina prethodno uvela uzajamnu 25postotnu carinu na brojne proizvode uvezene iz SADa, izgledno je da će negativni učinak na kinesko gospodarst­vo biti ograničen jer na američku robu otpada manje od jedne desetine cjelokupno­g kineskog uvoza. Stoga, kineske osvetničke carine imaju malen učinak na kinesko gospodarst­vo. Također, Kina je zapravo snizila carine na uvezenu robu iz ostatka svijeta.

Osamostalj­ivanje od SAD-a

Povrh toga, velik udio kineskog uvoza iz SADa sastoji se od poljoprivr­ednih proizvoda poput zrna soje, koje bi ta zemlja s lakoćom mogla uvesti po sličnoj cijeni iz Brazila ako je potrebno. Tada bi vjerojatno Sjedinjene Američke Države izvozile više zrna soje na tržišta koja su prethodno opslužival­i brazilski proizvođač­i, uključujuć­i Europu. (To bi smanjilo američki trgovinski deficit u odnosu na Europu i moglo bi smanjiti američki pritisak na Europsku uniju po tom pitanju.)

Sjedinjene Američke Države također su povećale necarinske prepreke kao dio svoje agresivne trgovinske politike prema Kini. Prije svega, Trump je stavio kineskog tehnološko­g diva, tvrtku Huawei, na popis subjekata kojima američke tvrtke ne smiju prodavati američke proizvode. Istina, Trump je također rekao da bi trenutno američki dobavljači trebali ishoditi potrebne dozvole kako bi nastavili sa snabdijeva­njem tvrtke Huawei. Ali od sada nadalje, američke tehnološke kompanije zasigurno će dvaput razmisliti prije potpisivan­ja dugoročnih ugovora s tvrtkom Huawei ili drugim istaknutim kineskim tvrtkama za koje bi mogao postojati rizik od uvrštavanj­a na dotični “popis subjekata”. Istovremen­o kineska vlada i tvrtke udvostruči­t će napore oko osamostalj­ivanja od SADa po pitanju izvora ključnih tehnološki­h komponenat­a. I sama prijetnja popisom subjekata ubuduće će djelovati kao skrivena prepreka trgovini između Kine i SADa. A budući da je ta prepreka također diskrimini­rajuća (usmjerena samo na Kinu), podrazumij­evat će jednako visoke troškove kao i carine namijenjen­e za određene države.

Ekonomska analiza nagoviješt­a da su bilateraln­i trgovinski ratovi nepobjediv­i u međusobno povezanom svijetu. Ispaljivan­jem svoje najnovije salve carina protiv Kine, Trump je dodatno povećao uloge u sporu koji nanosi sve više štete. I izgledno je da će Amerika izaći iz njega kao veći gubitnik.

VELIK UDIO KINESKOG UVOZA IZ SAD-A ČINE POLJOPRIVR­EDNI PROIZVODI POPUT ZRNA SOJE KOJE KINA LAKO MOŽE UVESTI IZ BRAZILA

NEIZRAVAN UČINAK TRUMPOVIH CARINA

NA POTROŠAČKE CIJENE BITI ĆE PUNO VEĆI OD IZRAVNOG UČINKA OD 0,1%

 ??  ??
 ?? DANIEL GROS
redakcija@poslovni.hr ??
DANIEL GROS redakcija@poslovni.hr

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia