Poslovni Dnevnik

Mirovinci će moći izravno ulagati u tvrtke poput Rimčeve

Nove prilike Hanfa najesen donosi Smjernice za investiran­ja OMF-ova u tvrtke izvan burze

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Regulator će definirati uređeni sustav za prikupljan­je kapitala kao trgovinsku platformu

Uskorom novom krugu razgovora Vlade i socijalnih partnera o mirovinsko­m sustavu navodno bi moglo biti govora i o pitanju povećanja izdvajanja doprinosa za takozvani drugi stup. Ako se ta tema i otvori, posve sigurno to će biti tek na razini raspredanj­a o planovima “na dugom štapu”.

Dakle, za Vladu neobvezuju­ćim, kakve su, uostalom, bi

le i neke dosadašnje ministarsk­e najave s itm u vezi. Jednako tako, zasad nema naznaka konkretnij­ih aktivnosti Vlade ni u pogledu ponude velikih projekata za tržište koji bi razveselil­i mirovinske fondove kao ulagački najpotentn­ije domaće investitor­e. Tako je ove jeseni sigurno samo da im novosti vezane uz ulagački okvir sprema Hanfa.

Ukratko, startupi, mali i srednji poduzetnic­i i inovativne kompanije poput, primjerice, Rimac Automobila, Altproa ili Infobipa, koji nisu na burzi uskoro će, hipotetski, sredstva za rast moći dobiti i od najvećih institucio­nalnih investitor­a, mirovinaca. Do kraja godine, naime, oni će dobiti zeleno svjetlo odnosno regulatorn­i okvir i za izravna ulaganja u takve projekte. Iz Hanfe su nam potvrdili da su u završnoj fazi priprema dodatnih pravila igre koja će, kako je predviđeno i Zakonom o mirovinski­m fondovima, pobliže urediti kroz smjernice.

Koraljka Šošić, direktoric­a ureda Upravnog vijeća Agencije, kaže kako je “Hanfa u završnoj fazi izrade Smjernica za uređene sustave za prikupljan­je kapitala, a njihovo donošenje očekuje se u trećem kvartalu ove godine”.

Novim Zakonom o OMFovima fondovima, kaže, otvorena je mogućnost da osim u VC (venture capital) fondove, što su mogli i prije, izravna ulaganja rade i u neuvrštena društva, što dosad nije bilo moguće pa ni uređeno zakonom, osim u iznimnim slučajevim­a (za dionička društva koja su se dužna uvrstiti na uređeno tržište u roku od godine dana). Upravo s tim ciljem rade se smjernice. Detalji zasad nisu poznati, ali njima će se prilično strogo propisati okvir i procedure.

“Smjernice će definirati uređeni sustav za prikupljan­je kapitala kao trgovinsku platformu na kojoj je malim i srednjim poduzećima, osobito inovativni­m i tzv. startup poduzećima, omogućen pristup financiran­ju. Dodatno, njima će se ukazati na rizike koje je mirovinsko društvo dužno prepoznati i njima upravljati kod takvih ulaganja te provedbene uvjete za takva ulaganja”, najavljuje Šošić.

SMJERNICE ĆE UKAZATI I NA RIZIKE KOJE JE MIROVINSKO DRUŠTVO DUŽNO PREPOZNATI I NJIMA UPRAVLJATI

Ustartupe, inovativne, male, brzorastuć­e rastuće i slične neuvrštene tvrtke mirovinski fondovi i danas mogu ulagati, ali posredno, putem alternativ­nih investicij­skih fondova. Oni su uređeni posebnim zakonom dio kojega su i VC fondovi, a njihov poslovni model u pravilu i podrazumij­eva ulaganje u takve kompanije. Dakle, mirovinski fondovi su izloženost prema takvim investicij­ama mogli steći i ranije.

Tako u Hanfi kažu da zasad sa strane OMF-ova nije bilo upita i inicijativ­a vezanih uz mogućnosti izravnog ulaganja u projekte koji se sad uređuju smjernicam­a. Ipak, prije službenog usvajanja smjernica Hanfa će nacrt dati na uvid i komentare Udruženju društava za upravljanj­e mirovinski­m fondovima, što je “u skladu s postojećom dobrom praksom, a Hanfa i cijeni stavove industrije koju nadzire”, ističe Šošić.

Pitanje je, dakako, koliko mirovinski­m fondovima danas uopće nedostaje okvir koji će dobiti kroz smjernice za izravna ulaganja u neuvrštena društva i koliko će tu novu mogućnost koristiti.

Četvorka OMFova ima danas imovinu veću od sto milijardi kuna. S novim smjernipro­jektima.

ZASAD OD MIROVINACA NIJE BILO UPITA O MOGUĆNOSTI OVAKVIH ULAGANJA, KAŽU U HANFI

cama otvara im se prostor za ulazak u investicij­e koje su za njihovu veličinu veoma sitne. A koliko god su i mirovinci uz današnje razine prinosa na niskorizič­na ulaganja, u potrazi za drugim imovinskim klasama kojima bi za svoje članove osigurali kolikotoli­ko više prinose, ostaje pitanje koliko su skloni malim pojedinačn­im I takvi traže analize i ekspertize, a već za 0,1 posto portfelja mirovinski fondovi trebali bi ih veći broj. Stoga u njihovim redovima i nema velikog iščekivanj­a smjernica i proširenja ulagačkog okvira. Oni se, čini se, ipak manje vide kao investitor­e u rizične projekte, na prvoj stepenici poduzetnič­kih pothvata. Za to su im očito pogodniji specijalis­ti poput VC fondova, dok svoju ulogu ipak vide u nešto zrelijim fazama, koje impliciraj­u i veće uloge s obzirom na golem ulagački potencijal.

No, to ne znači da se sa skorim otvaranjem nove mogućnosti neće pojaviti neki “rimci”. Ponešto je i na poduzetnič­kim kreativcim­a. ❖

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia